Château de Villandry is het laatste grote kasteel in rennaisancestijl dat in de Loirevallei werd gebouwd. Vierhonder jaar lang werd er onhandig aan gebricoleerd waardoor het begin vorige eeuw op het punt stond gesloopt te worden. Een Spaans-Amerikaanse familie redde dit juweeltje bij de samenvloeing van Loire en Cher van de ondergang en maakten er hun levenswerk van. Welkom in de mooiste tuinen van de Loirevallei!
Château de Villandry is geen onbekende voor ons. Twee jaar geleden bezochten het kasteel al eens tijdens een kersttoer langs de kastelen van de Loirevallei. We werden toen meteen overdonderd door de prachtige tuinen, ook al stonden ze in volle wintermodus. We beloofden onszelf toen om nog eens terug te komen in een wat kleurrijker seizoen, wanneer pakweg de rozen bloeien, om de tuinen in volle glorie te bewonderen. En we houden woord: twee jaar later staan we terug in de tuinen van Villandry, in de late lente dit keer. Het contrast met ons vorig bezoek kan niet groter zijn.
De 11e eeuwse donjon is wat nog rest van het oorspronkelijke kasteel.
Van militair bastion tot lustslot. Fast backwards naar het jaar 1532: Jean Breton, minister van financiën onder François I, koopt het 11e eeuwse Fort van Colombiers, spaart enkel de slotgracht en de oude donjon en transformeert de rest tot een renaissancekasteel. Gefascineerd door wat hij zag in Italië, krijgt Breton het briljante idee om er renaissancetuinen aan te leggen. Verdediging maakt plaats voor esthetiek: het oude fort wordt een lusthof én een symbool van avant-gardistische architectuur. Vanaf 1639 heet het officieel Château de Villandry. Fast forward naar 1754: de ambassadeur van Lodewijk XV, de Markies van Castellane, koopt het kasteel, breidt de tuinen uit met bijgebouwen en transformeert ze naar de heersende trends van z'n tijd. Dat we Château de Villandry vandaag weer in z'n volle pracht kunnen bewonderen, danken we aan het Spaans-Amerikaanse wetenschapskoppel Joachim Carvallo en Ann Coleman. Zij redden Villandry in 1906 van de sloophamer. Met het verwerven van Villandry heeft het koppel de perfecte locatie gevonden om hun enorme kunstcollectie in onder te brengen. Maar ze raken al snel in de ban van het kasteel en offeren zelfs hun carrière op om het zo authentiek mogelijk te restaureren. Het domein stellen ze in 1920 open voor het publiek.
"De verdedigingsfunctie maakt plaats voor esthetiek, het Fort van Colombiers wordt een lusthof."
De als historisch monument geclasseerde eetkamer (b) - de keuken (o).
Kasteel vol kunst.Ons parcours in het kasteel begint meteen met een parel: de tot historische monument geklasseerde eetkamer met een unieke marmeren vloer. De fontein in de vorm van een engel diende om de ruimte 's zomers te koelen. Tussen de zalmroze muren lijkt het of de sfeervol gedekte tafel geduldig wacht op een diner van een aristicratische familie. De keuken met z'n enorme openhaard is een stuk soberder en ademt pure nostalgie. In de slaapkamers op de eerste verdieping waait een romantisch windje uit de gedrapeerde alkoven. Het meubilair is een ecletisch allegaartje uit verschillende stijlperioden en zowat alle windhoeken. De kunstwerken die de Carvallo's verzamelden vormen de rode draad op onze wandeling door het kasteel.
Villandry is een kasteel boordevol kunst.
Dat ze een zwak hadden voor Spaanse religieuze kunst uit de Gouden Eeuw, wordt duidelijk in de schilderijengalerij op de eerste verdieping. Maar het meest zijn we onder de indruk van het oosterse salon met gouden gordijnen en een mudejarplafond uit het paleis van de hertogen van Maqueda. De stielman van dienst had maar liefst een jaar nodig om de 3600 stukjes hout te monteren. Dat de 11e eeuwse slottoren de favoriete hangout van de Markies van Castellane was, is een understatement. Hij had zijn bureau op het gelijkvloers, zijn sobere slaapkamer op de eerste verdieping kijkt mooi uit op de siermoestuin. Het allermooiste zicht op de tuinen had hij vanop zijn dakterras.
"De kunst die de Carvallo's verzamelden vormen de rode draad op onze wandeling door het kasteel."
Een centraal kanaal snijdt de tuinen doormidden.
Locus amoenus. Het kasteel van Villandry mag dan van een verbazende schoonheid getuigen, het zijn de 7ha grote tuinen die alle aandacht opeisen. Wij rekenen ze alvast met die van Versailles en Giverny tot de allermooiste van Frankrijk. De restauratie duurde 10 jaar en werd in 1918 voltooid. Daarvoor maakten de Carvalo's gebruik van tekeningen en plattegronden van de bekende 16e eeuwse Franse rennaisance-architect Androuet de Cerceau. Net als vele van z'n collega-architecten uit de renaissance, werkte hij volgens het protos 'locus amoenus' (lieflijk oord), een geïdealiseerd toevluchtsoord in de natuur waar geliefden elkaar ontmoeten of men komt bezinnen. Volgens het locus amoenus moet een tuin aan 7 criteria voldoen. Zo moet hij over een beekje, bloemen, kruiden, bomen, fruit, schaduw en zelfs een zacht briesje beschikken. Allemaal elementen die we in Villandry terugvinden. Het levenswerk van de Carvalo's bleef niet onopgemerkt: in 1934 al werd hun tuin een Historisch Monument.
"Het werk van Carvalo's bleef niet onopgemerkt: in 1934 werd hun tuin een Historisch Monument."
De 'Watertuin' is een oase van rust.
De tuinwandeling door de tijd. Onze wandeling door de 7ha grote tuinen begint in de schaduw van het aangrenzende bos vanwaar we de 8 thematuinen ordelijk kunnen overzien. Ze werden verdeeld over drie enorme terrassen die trapsgewijs aflopen naar het kasteel. Wat ons meteen opvalt is dat het domein harmonieus ligt verankerd in de omliggende natuur. Van het Audiëntiepaviljoen, waar de Markies van Castellane recht sprak, leidt een laan van oude lindebomen ons naar de Watertuin, een bassin in de vorm van een spiegel in Louis XV stijl. Met de kabbelende fonteinen errond is het een oase van rust.
Villandry, tuinen.
De aanpalende Zonnetuin is een vreemde noot in het geheel. Het is een eigentijdse creatie geïnpireerd op een onvoltooid project van de Carvallo's en omvat drie groene zones: de Wolkenkamer met blauwe en witte tinten, de Zonnekamer waar geel-oranje overheerst en de Kinderkamer met appelbomen. Het haagbeuken labyrint op het lager gelegen terras katapulteert ons terug naar de renaissance. In tegenstelling tot de Griekse labyrinten heeft het geen doodlopende paden, maar leidt het naar een centraal uitkijkpunt. Het symboliseert de spirituele zoektocht van de mens naar God. Nog een stap terug in de tijd zetten we in de 'Tuin der Eenvoudigen van Geest', een vreemde naam voor een traditionele middeleeuwse kruidentuin, met een geweldig uitzicht op het kasteel en de oude slottoren.
De middeleeuwse kloostertuinen als inspiratiebron: de Siermoestuin.
We dalen af naar het laagste terras waar geen bloemen, maar groenten voor kleur zorgen: de Siermoestuin. De originele tuin werd door de Markies van Castellane getransformeerd tot een Engels park, maar later door de Carvallo's weer in ere hersteld. De tuin met 9 perken in variërende geometrische motieven is een streling voor het oog. Het concept is geïnspireerd op de middeleeuwse kloostertuinen waar monniken geometrische groentenperken aanlegden met kruisvormige figuren. De stamrozen die we overal zien symboliseren spittende monniken.
Voor de Siertuinen werd 35 km buxus aangelegd.
Vanuit de Siermoestuin wandelen we naar een hoger gelegen Siertuin die in twee gespleten wordt door het centrale kanaal. Met buxushagen gesnoeid in iconische motieven getuigt de tuin van een ongeziene elegantie. De Siertuin is onderverdeeld in drie aparte tuinen waarvan de snoeivorm telkens het thema symboliseert. Zo zien we harten en vlinders, maar ook dolken en zwaarden in de Liefdestuin, Baskische- Maltezer- en Languedockruizen de Kruizentuin en muzieknoten en lieren in de Muziektuin. De motieven zijn Arabisch/Andalusisch geïnspireerd, waarvoor de Carvalo's de Spaanse landschapsarchitect Javier van Winthuysen onder de arm namen.
"Met buxushagen gesnoeid in iconische motieven getuigt de Siertuin van een ongeziene elegantie."
De 'Moessiertuin' vanaf de slottoren.
Spitten, snoeien, planten. Bij de serres aan het Audiëntiepaviljoen spreken we met een van de 10 tuimannen die het domein van Château de Villandry onderhouden. Hij vertelt ons dat er elk jaar twee keer wordt aangeplant, in de lente en in de zomer. In de Siermoestuin wordt daarbij rekening gehouden met zowel de kleurenharmonie als de verplichte rotatie om de grond niet te verarmen. Sinds 2009 zijn de tuinmannen overgestapt op een meer verantwoorde manier van onderhoud waarbij geen insecticides en pesticides meer worden gebruikt. Hun nieuwe manier van werken heeft de biodiversiteit bevorderd waardoor er vandaag meer dan 100 vogelsoorten voorkomen op het domein. Hij geeft ons nog wat cijfers mee. Zo staan er meer dan 1000 lindebomen op het domein die elke winter door een team van 4 tuinmannen, drie maanden lang, worden gesnoeid. De 30km aangeplante buxussen moeten zelfs twee keer per jaar worden gesnoeid. Het zijn cijfers die kunnen tellen. Tot slot geeft hij nog een mooie tip mee: de siertuinen zijn op hun mooist in volle zomer, wanneer de begonia's tussen de buxushagen in volle bloei staan. En daarvoor komen we graag een derde keer terug!
"De siertuinen zijn op hun mooist in volle zomer, wanneer de begonia's tussen de buxushagen in volle bloei staan."
Wij reden voor onze tocht langs de tuinen van de Loirekastelen met de trein naar Saint-Pierre des Corps en van daaruit verder met een huurwagen. Met de Eurostar van Brussel naar Paris-Nord, metro naar Gare du Montparnasse en van daaruit met de TGV naar Saint-Pierre du Corps. Reistijd: 3,15u.
Enkel met de trein naar Villandry? Het dichtst bijgelegen station is dat van Tours. Vanaf het station kan je tram A tot Fac de Lyons nemen en vervolgens bus 32 tot Villandry Centre. Het kasteel ligt op wandelafstand van de bushalte.
Een andere mogelijkheid om vanuit Tours naar Château de Villandry te trekken zijn de begeleide excursies die Chateau de Villandry combineren met dat van Azay-le-Rideau. Meer info vind je hier. Villandry combineren met een citytrip in Tours is trouwens een mooie combinatie.
Met de auto: de afstand van Brussel naar Villandry bedraagt 560km met een reistijd van ongeveer 6uur zonder tussenstops. Er zijn gratis parkeerplaatsen op de parking tegenover het kasteel.
OVERNACHTEN:
Onze tip: Hotel du Cygne in een karaktervolle 18e eeuwse residentie in Tours. Het interieur is chique en bohémien tegelijk en er heerst een warme, ongedwongen sfeer. Het hotel ligt vlakbij Rue Colbert, de straat met de beste restaurants van Tours en op wandelafstand van alle bezienswaardigheden van de stad. Het hotel beschikt over 17 sfeervolle kamers in een romantische Zensetting. Info & reserveren: www.hotel-cygne-tours.com
Château de Villandry tijdens 'Noël aux Pays des Châteaux.'
WANNEER VILLANDRY BEZOEKEN?
De troef van de tuinen Villandry zijn de kleuren die mee veranderen met de seizoenen. Elk seizoen heeft z'n charme, dus op elk moment van het jaar kan je er genieten van de nalatenschap van de Carvallo's. Als je de tuinen op z'n kleurrijkst wil zien, kom je best vanaf eind mei tot en met juni.
Villandry is een druk bezocht kasteel. Als je het graag (relatief) rustig bezoekt vermijd je best de weekends. Zo vroeg mogelijk voor de deur staan helpt ook, meteen bij het opengaan in de ochtend. Reken minstens twee tot drie uur voor het bezoek om ten volle van de tuinen en het kasteel te genieten.
Onze tip: Bezoek Château de Villandry tijdens 'Noël aux Pays des Châteaux'wanneer de kastelen aan de Loire in volle Kerstmodus staan. De tuinen zijn het minst kleurrijk in de winter, maar het kasteel baadt in een overweldigende kerstsfeer die je met verstomming zal slaan.
OPENINGSUREN/PRIJZEN (2025):
Het kasteel kan je bezichten tussen 9.00 en 18.00 uur, de tuinen tussen 9.00 en 19.00 uur. Check steeds vooraf de openingstijden op de officiële websitevan het kasteel, want die kunnen verschillen per seizoen.
Kasteel + tuinen: €14 (€8,50 voor kinderen van 8-18 jaar en studenten).
Enkel de tuinen: €8,5 (€5,50 voor kinderen van 8-18 jaar en studenten).
Kinderen tot 8 jaar: gratis.
Groepen vanaf 15 personen: €10,5 (kasteel + tuinen) - €6,5 (enkel de tuinen).
DAT IN DE RIOJA DE BESTE SPAANSE WIJNEN WORDEN GEMAAKT IS OP ZICH AL EEN GOEIE REDEN OM ER NAARTOE TE TREKKEN. DAT JE ER OOK KAN SLAPEN EN TAFELEN IN HIPPE BODEGA’S VAN BEROEMDE ARCHITECTEN MAAKT HET DUBBEL ZO AANTREKKELIJK. WIJ TROKKEN NAAR DEZE PRACHTIGE REGIO AAN DE EBRO EN LIETEN ONS OVERDONDEREN DOOR UNIEKE BODEGA’S, HEERLIJKE WIJNEN, EEN EXQUISE KEUKEN EN DE KLEURRIJKE POËZIE VAN WIJNGAARDEN IN DE HERFST.
#2024BESTNINE
DIT WAREN ONZE POPULAIRSTE INSTAGRAM POSTS VAN 2024. VOLG ONS OP IG EN GENIET MEE VAN ONZE MOOISTE REISFOTO'S. OP NAAR 11K!!
PICK-NICK Á LA MONET, KUNST EN KEUKENS IN DE SEINEVALLEI
KUNSTENAARS, MET IMPRESSIONISTEN OP KOP, WERDEN IN DE 19e EEUW BIJ BOSJES AANGEZOGEN DOOR HET MAGISCHE LICHT IN DE SEINEVALLEI. OOK SCHRIJVERS EN COMPONISTEN VONDEN INSPIRATIE IN HET MOOIE NORMANDISCHE LANDSCHAP. WIJ TROKKEN VAN PARIJS NAAR HONFLEUR, IN HET ZOG VAN MONET EN GINGEN OP ZOEK NAAR WAT HEM EN EEN HELE GENERATIE KUNSTENAARS INSPIREERDE.
UNDER AFRICAN SKIES - MET DE 4X4 DOOR NAMIBIË (1): WINDHOEK - SWAKOPMUND
HET EERSTE DEEL VAN ONZE ROADTRIP DOOR NAMIBIË WON DE 'BEST ROAD TRIP' & 'STORY OF THE YEAR' AWARD OP DE TRAVEL BLOG AWARDS IN BRUSSEL 2018. VAN WINDHOEK NAAR SWAKOPMUND LANGS DE TWEE MOOISTE WOESTIJNEN TER WERELD.
HET MOOISTE RESTAURANT TER WERELD
TAFELEN IN DE INDISCHE OCEAAN? JAWEL, IN THE ROCK, HET MOOISTE RESTAURANT TER WERELD. EN HET IS ER ONWAARSCHIJNLIJK LEKKER.
THAILAND DOOR HET OOG VAN DE CAMERA.
IN DE VOETSPOREN VAN COLIN FIRTH EN NICOLE KIDMAN, LANGS DE SET VAN 'THE BRIDGE ON THE RIVER KWAI'. THAILAND DOOR HET OOG VAN DE CAMERA.
CITYTRIP THESSALONIKI
OP ZOEK NAAR EEN LEUKE ALTERNATIEVE CITYTRIP? HIER IS THESSALONIKI, GRIEKENLAND'S TWEEDE GROOTSTE STAD.
SUSHI & BIER: ONDER VIER OGEN MET EEN GEISHA
DE BEROEMDE JAPANSE GEZELSCHAPSDAMES HANTEREN NOG STEEDS EEN 'CODE OF SILENCE'. WIJ GINGEN IN TOKIO OP STAP MET EEN ECHTE GEISHA IN DE HOOP EEN TIP VAN DE SLUIER TE LICHTEN. EN DÁT IS ONS AARDIG GELUKT.
MET EEN RODE GEIT DOOR HET HAGELAND.
DE LEUKSTE MANIER OM HET GROENE HAGELAND TE VERKENNEN IS MET EEN OLDTIMER. WIJ DEDEN HET MET EEN RODE GEIT VAN WOW ROUTES.
GRAUBÜNDEN ON A BUDGET.
LOW COST DOOR EEN VAN DE DUURSTE REGIO'S VAN ZWITSERLAND? HET KAN!
PERU, HET LAND VAN PACHA MAMA.
PERU IS BOOMING. GENIET IN STIJL IN DIT UITGESPROKEN BACKPACKERS PARADIJS.
VERDUN, VAN SLAGVELD TOT VREDESSYMBOOL.
HONDERD JAAR NA DE SLAG VAN VERDUN ZIJN DE SPOREN VAN DE GROTE OORLOG NOG ALTIJD ZICHTBAAR. HOE VERDUN EEN VREDESSYMBOOL WERD.
LADAKH, HET LAATSTE TOEVLUCHTSOORD VAN HET BOEDDHISME
WIJ TROKKEN DOOR BERG EN DAL, VAN GOMPA NAAR GOMPA EN DRONGEN DOOR TOT IN HET HART VAN DE BOEDDHISTISCHE CULTUUR VAN HET INDIASE TIBET.
CITYTRIP PARIJS
PICKNICKEN, FLANEREN OF CHILLEN: ONTDEK DE MOOISTE PARKEN VAN DE FRANSE HOOFDSTAD.
VERDEJO & CO, LANGS RUEDA'S HIPPE WIJNROUTE.
JE KAN DE LEKKERE RUEDA WIJNEN MAAR BETER METEEN LEREN KENNEN, WANT VROEG OF LAAT STAAN ZE OOK BIJ JOUW OP TAFEL.
DE WESTKAAP OP Z'N BEST
WHALE CRIERS, TOWNSHIP JAZZ EN MET EEN OLDTIMER DOOR DE WIJNGAARDEN: DE WESTKAAP OP Z'N BEST.
ONCE IN A LIFETIME: LA TOMATINA
ZIN OM EENS ONGEGENEERD EEN TOMAAT MEE TE GOOIEN OP HET JAARLIJKSE TOMATINA FESTIVAL IN BUNOL? WIJ GEVEN ALVAST ENKELE NUTTIGE TIPS & TRICKS.
AQABA, DE PERFECTE HUB NAAR DE HIGHLIGHTS VAN JORDANIË
JORDANIË IS EEN VEILIGE EN NIET TE MISSEN BESTEMMING IN HET MIDDEN-OOSTEN. AQABA DE PERFECTE HUB NAAR DIT PRACHTIGE LAND.
Geen opmerkingen