Het Bryce Moment. De eerste blik vanaf Sunset Point over Bryce Canyon National Park staat voor altijd op ons netvlies gebrand. Sprakeloos en overwelmd worden zoals wij bij de eerste aanblik, heet hier het 'Bryce Moment'. In één oogopslag overschouwen we een immens amfitheater met duizenden hoodoos: torenhoge rotsspiralen door vorst, wind en regen gevormd. Het contrast tussen de oranje hoodoos en de diepblauwe hemel heeft iets onwezenlijk, de kleuren lijken overgesatureerd, maar zijn reeël. Wat zich voor onze ogen ontrolt had een decor uit een science-fictionfilm kunnen zijn, op een planeet ver buiten het zonnestelsel. Hoodoos vind je op elk continent, maar nergens ter wereld is de concentratie groter dan hier. Toch is Bryce geen echte canyon omdat het niet werd uitgesleten door een rivier, maar vorstverwering maakte van dit park een wonder van de natuur.
"Hoodoos vind je op elk continent, maar nergens ter wereld is de concentratie groter als in Bryce."
![]() |
Bryce Canyon NP. |
Dansende schaakstukken. Bryce Canyon NP is letterlijk dooraderd met hiketrails, keuze in overvloed, maar wij kiezen voor de Navajo Loop die Queens Garden en Wall Street combineert, een hike die ons door de mooiste plekken van het amfitheater voert. Een bordje bij het vertrek waarschuwt dat het geen zondagwandelingetje is. Het lijkt niet zo, maar we bevinden ons op 2750m hoogte en de lucht is bijzonder ijl. De steile afdaling naar Wall Street gaat over een slingerend pad tussen torenhoge rotsen. De vergelijking met de hoge buildings langs de beroemde New Yorkse straat laat zich raden. We dalen verder af door een vuurrode slotcanyon waar schaduw voor aangename verkoeling zorgt. De vele dennenbomen verderop verraden dat we op de bodem van de canyon zijn beland.
![]() |
Vanaf nu gaat het alleen maar bergop. Omringd door de mooiste hoodoos en met het gezelschap van knijpende eekhoorns, volgen we de Queens Garden Trail. Net zoals de sterrenbeelden hebben ook de vormen van de rotsen de menselijke fantasie geprikkeld. Markante formaties kregen namen zoals the Cathedral, the Silent City, the Pope, Gullivers Castle... Voor de Native Americans zijn hoodoos versteende paria's die de toorn der goden over zich heen kregen en 's nachts tot leven komen. De mooiste uitzichten vertragen het ritme onderweg. Zoals Powell Point, met 3.111m het hoogste hoogteplateau van de VS, dat vaak boven het landschap opdoemt. Wandelen tussen de hoodoos is een bijzondere ervaring die ons nederig maakt en een eindeloos respect voor de natuur afdwingt.
![]() |
Bryce Canyon NP, Queens Garden. |
"Elke eeuw knaagt erosie ongeveer met 1 meter Bryce weg. Op een dag zal hier alles verdwenen zijn."
Powell Point is met 3.111m het hoogstgelegen hoogteplateau van de VS. |
Kodachrome views. Na een ontbijt op het terras van Bryce Canyon Inn in Tropic, rijden we naar Escalante. In Henriville zetten we de auto even aan de kant om te genieten we van het mooie uitzicht op Powell Point. De witte rots op de voorgrond doet ons spontaan denken aan de Acropolis van Athene. Enkele mijlen verder maken we een tussenstop in Kodachrome Basin, een relatief klein staatspark dat met drie zijden grenst aan het Grand Staircase Escalante National Monument. Het dankt zijn naam aan een expeditie van National Geographic die in 1948 de kleurrijke zandsteenlagen vergeleek met het effect van rijk gesatureerde Kodak foto's.
![]() |
Kodachrome Basin State Park. |
Wat het Kodachrome Basin uniek maakt zijn de 67 zandstenen pijpen, indrukwekkende monolieten, tot wel 52m hoog, die het park domineren. De meest iconische, Chemney Rock, smeekt om een fotoshoot die we hem maar al te graag gunnen. Meer statige monolieten vinden we op de Panorama Trail, een 6km lange wandellus door het rode woestijnzand. Hoewel de hike als redelijk makkelijk wordt voorgesteld, moeten we in de hete zon soms een stevig tandje bijsteken. Highlights op de trail zijn de Indian Cave met meer dan 1000 jaar oude handafdrukken van Native Americans, het viewpoint Hat Shop en monolieten met klinkende namen als Fred Flinstone- en Ballerina Spire. Onze hike eindigt bij een prachtig 360° panorama over het park. Bij een volgende trip door Utah komen we gegarandeerd terug om dit mooie staatspark uitgebreid te ontdekken.
Gefossiliseerde bomen - Petrified Forest State Park Escalante. |
Dat er maar liefst 5,5 miljoen ton gefossiliseerde bomen in Petrified Forest liggen, heeft onze zin om het staatspark te ontdekken stevig aangewakkerd. We combineren de twee wandellussen: de Petrified Forest- en Sleeping Rainbows Trails. Op de eerste vinden we al mooie versteende boomstammen, maar op het steile Sleeping Rainbowspad wordt het pas echt interessant. Het lijkt alsof moeder natuur er haar schatkamer rijkelijk heeft uitgestald, met edelstenen in de prachtigste kleuren. Mooi meegenomen is het uitzicht op de Morrison Formatie, dé plek waar de meeste dinosaurusbotten van heel Noord-Amerika worden gevonden. De gekleurde steentjes liggen er erg verleidelijk bij, maar meenemen doe je beter niet. Het is niet alleen verboden, de geesten van de verre voorouders van lokale Indianenstammen hebben er bovendien een vloek op gelegd die niks dan ongeluk brengt.
Devils Garden. Hole in the Rock Road loopt dwars door Grand Staircase Escalante National Monument en is een uitdaging voor elke roadtripper. Plotse regenbuien maken de 98 km lange grindweg zo goed als onberijdbaar, maar in het Escalante Visitor Center verzekeren ze ons dat het droog blijft. In de late namiddag rijden we vol vertrouwen en met een lange stofwolk in ons zog, naar Devils Garden dat we na 27 km - dat dubbel zo lang lijkt - bereiken. Devils Garden is een uniek natuurfenomeen dat ontstond in de tijd dat de dinosaurussen nog over de aarde zworven. Wandelpaden zijn er niet en het is helemaal gratis. Tot onze grote verbazing zijn we volledig alleen in dit kleine natuurgebied en kunnen onbekommerd tussen de champignonvormige rotsen klauteren.
![]() |
![]() |
Devils Garden. |
Erosie van wind en regen sculpteerde gedurende vele miljoenen jaren deze drielagige zandrotsen tot wat ze zijn. Omdat de bovenste caproclaag harder is dan de andere twee, ontstonden er een soort paddenstoelachtige hoodoo's die erg fotogeniek zijn. Ons fotografenhart gaat hier sneller kloppen, de plek houdt ons uren in de ban. Het meest spectaculair zijn de Mano- en Matate Arch, twee door de natuur gevormde bogen, de absolute eyecatchers van Devils Garden. Maar het is vooral het desolate, ver-weg-van-de-wereldgevoel in Devils Garden dat ons in de ban houdt.
"Het desolate, ver-weg-van-de-wereldgevoel in Devils Garden houdt ons volledig in de ban".
Wordt vervolgd...
© DICHTBIJ & VER WEG 2025
Lees ook: Roadtrip Utah (1): Las Vegas - Little Hollywood.
Deze reportage kwam tot stand i.s.m. en werd gesponsord door: Joker Reizen met de steun van Visit Utah.
Geen opmerkingen