ADRENALINE & VERWONDERING IN BERNER OBERLAND


Van Arthur Conan Doyle tot Ian Flemming: Berner Oberland werd het decor van wereldberoemde misdaadthrillers als Sherlock Holmes en James Bond. Dat het met torenhoge bergen, diepe kloven en uitgestrekte gletsjers 'thrillt' in de Bernse Alpen is een feit. Los daarvan kijken wij als reizigers vol verwondering naar een stortvloed aan natuurschoon dat door een goddelijke hand lijkt gebeiteld. 

Schilthorn panorama.

Shaken not stirred. Welgeteld één treinrit, één busrit en vier gondelbanen voeren ons van Interlaken naar de top van de 2.970m hoge Schilthorn. Er staat amper een wolkje aan de lucht, het is kraakhelder. Het uitzicht op de eenzame berg moet één van de mooiste van de hele Alpen zijn: aan de ene kant kijken we uit op de besneeuwde toppen van de Titis, Jungfrau, Eiger,Mönch en Mont Blanc, aan de andere kant doemen in de verte het Juragebergte, de Vogezen en het Zwarte Woud op. De Schilthorn staat vandaag ook bekend als 'Piz Gloria', en daar steekt een lang en vooral spannend verhaal achter. 


On Her Majesty Secret Service: 007 in Berner Oberland. 

Het was James Bondschrijver Ian Fleming die in 1968 de bergtop de bijnaam gaf tijdens de opnames van de Bondfilm On her Majesty Secret Services waarvan zich hier enkele spectaculaire scenes afspeelden. De plek ademt dan ook overal James Bond. Een wandelpad is getransformeerd tot een soort 'Majesty Secret Services Walk of Fame' waar we langs zuilen met de foto's van de hoofdrolspelers wandelen. Onze adrenaline krijgt een stevige boost op de Thrill Walk, het 200m lange pad dat bovenop de steile rotswand werd gemonteerd. We lopen over glazen bodems en kruipen door smalle tunnels van stalen netten terwijl we in een duizelingwekkende diepte gapen. 

Thrill Walk: adrenaline op duizelingwekkende hoogte.

Het meest opvallend op Schilthorn is het ronde gebouw op de top. In de film was dit futuristisch bouwwerk de Alpine Room, het hoofdkwartier van Bond's aartsvijand Ernst Stavro Blofeld. Vandaag is het een restaurant dat in 48 minuten om z'n as draait. Je kan er net als James Bond aan de bar een Martini, shaken not stirred, zijn favoriete drankje, bestellen. Aan een tafel bij het raam genieten we van een buffet met heerlijke Zwitserse specialiteiten. Bij elke hap kijken we uit op nieuwe bergtoppen. De gerechten zijn overigens niet goedkoop, maar waar eet je anders een echte James Bondburger tussen torenhoge Alpentoppen? Bij het buitengaan wandelen we nog even door het kleine museum, waar we filmfragmenten en allerlei memorabilia uit On her Majesty Secret Services kunnen bekijken. Het museum is trouwens gratis.


Flower Trail in Mürren: hiken bij de mooiste uitzichten.

Op de terugweg naar het station verlaten we de gondelbaan in het idyllische bergdorp Mürren. Het mooie weer heeft ons zin gegeven in een stevige bergwandeling en hiken kan je rond de Schilthorn volop. We volgen de Flower Trail, een bergwandeling met (alweer) spectaculaire uitzichten op de Berner Alpen. De hike eindigt bij het station van Mürren waar een oude bergtrein ons terug naar Lauterbrunnen voert. 

"We lopen over glazen bodems en kruipen door smalle tunnels van stalen netten terwijl we in een duizelingwekkende diepte gapen."


Sparenmoos.

Sparenmoos een uniek natuurgebied. De kaashoeve van Simon en Nadja Santschi in Zweisimmen, op enkele kilometers van het mondaine Gstaad, kijkt vanop 1560m wat dromerig uit over het prachtige Simmental. Hun hoeve doopten ze om tot Site Alp, een menselijke oase verankerd in Sparenmoos, een uniek natuurgebied. In Zweisimmen kan je in de winter volop rodelen en langlaufen, in de zomer is het een paradijs voor wandel- en mountainbike adepten. In Site Alp ben je het hele jaar rond welkom om van hun lekkere hoeveproducten te genieten. Wij pikken er in op de Moorweg, een van de drie thematische hiketrails die Sparenmoos doorkruisen. De wandeling gaat door een hoogveenlandschap met een magnifiek uitzicht op de besneeuwde bergtoppen rond Simmental. Het gebied herbergt een unieke flora, zoals de kleurrijke orchideeën, de zegge en het wolgras dat we overal zien. 

Kazen uit Berner Oberland, een delicatesse!

Het zijn enkele van de weinige planten die gedijen op de zure en mineraalarme hoogveenbodem. De rust die er heerst is zalig. De enige 'wandelaars' die ons pad kruisen zijn een kudde bergkoeien die ons wat onverschillig aangapen. Terug in Site Alp trakteert Nadja ons op een degustatie van hun Berner Alpkäse en Berner Hobelkäse, lekkere Alpenkazen die hun smaak danken aan de unieke begroeiing van het Sparenmoos. Ook hun homemade yoghurt gaat er na de wandeling over de alpenweiden vlot in. Onze portie adrenaline krijgen we wanneer we van Site Alp met steps de bloedstollende afdaling naar het Zweisimmen dorp maken. Na een snelle koffie op een terras, nemen we de trein naar Meiringen, onze volgende stop in Berner Oberland.

"Sparenmoos herbergt een unieke flora, zoals de kleurrijke orchideeën, de zegge en het wolgras dat we overal zien. "


Aareschlucht.

In de voetsporen van Sherlock Holmes. Net zoals Schilthorn en James Bond, zullen ook de namen Meiringen en Sherlock Holmes voor altijd verbonden blijven. Het laaggelegen stadje in Haslital is een echt bedevaartsoord voor liefhebbers van de pijprokende Engelse detective. De reden? In het boek The Final Problem uit 1893 stortte Holmes samen met z'n aartsvijand Moriarty er te pletter van de 250m hoge Reichenbach waterval. Alles in dit charmante stadje verwijst dan ook naar de heldhaftige 'dood' van Sherlock Holmes. Het aantal Holmes souvenirs dat er in de shops geëtaleerd wordt, is amper te overzien: van vergrootglazen, paraplu's en bronzen beeldjes tot handboeien en authentieke Scherlock Holmespetten. De beroemde speurder kreeg in Meiringen zelfs een standbeeld én een museum dat fans vanuit de hele wereld aantrekt. 

Aareschlucht.

Dat Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes' geestelijke vader, in Meiringen inspiratie vond voor zijn verhaal, verbaast ons niks. Behalve de waterval van Reichenbach heeft het stadje nog een grote troef: de Aareschlucht, een spectaculaire canyon, gedurende vele duizenden jaren uitgesleten door de Aare rivier. Het 1,4 km lange wandelpad loopt door smalle tunnels en over vlonders die tegen de steile klifwand hangen. We wandelen van het breedste en hoogste punt (180m) naar de westkant van de ravijn. Het uitzicht wordt steeds spectaculairder en de kracht van het stromende water is indrukwekkend. Op het smalste punt waar de Aare slechts één meter breed is, kunnen we de rotswanden van beide rivieroevers tegelijk aanraken. Hoewel de wandeling 'slechts' 40 minuten beslaat, houd onze bewondering voor dit overweldigend natuurschoon ons meer dan twee uur in de ban.

"In het charmante Meiringen verwijst alles naar de heldhaftige 'dood' van Sherlock Holmes."

Kleine Scheidegg, uitzicht op Grindelwald.

Top of Europe. Dat de Eiger Express in Grindelwald de modernste gondelbaan ter wereld is, is een understatement. Door z'n omvang, maar ook met een eigen treinstation, parking en shops, doet de terminal ons spontaan aan een kleine luchthaven denken. Tijdens de 15 minuten lange gondelrit naar Kleine Scheidegg, schuift de steile noordwand van de 3.970m hoge Eiger als in slowmotion aan ons voorbij. In Kleine Scheidegg volgen we het Panorama Trail, een van de mooiste hikes in de Jungfrauregio, met spectaculaire uitzichten op gletsjers, groene almen en besneeuwde bergtoppen. Onder een stralende Alpenzon maken we de Royal Walk naar een uitzichtplatform in de vorm van een kroon, met een royaal - what's in a name -  uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau. Terug in Kleine Scheidegg nemen we de Jungfraubahn, een tandradtrein die zich verbazend soepel door een 7 km lange steile tunnel in de bergwand naar de 'Top van Europa' trekt. 

Aletsch, de grootste gletsjer van Europa.

Wanneer we in het treinstation 'Jungfraujoch' arriveren, breken we meteen een record: het is officieel het hoogstgelegen van Europa. We wandelen er een spectaculair bergwonderland in, waar een lift ons in enkele seconden naar het Sfinxterras, met 3.454m het hoogste punt van de Jungfraujoch voert. Alleen al het overweldigende uitzicht op de Aletschgletsjer zorgt voor een stevige adrenalineboost. En daar is een goede reden voor, want met een lengte van 22km, een dikte van 900m en meer dan 12 miljard ton ijs is de Aletschgletsjer de grootste van Europa. 'Top of Europe' heet het, maar het voelt als 'Top of the World'. Sinds 2001 staat dit ijswonder dan ook terecht op de Werelderfgoedlijst van Unesco. 


Ice Palace - Jungfraujoch.

Voor meer kippenvel, vooral door de koude, zorgt het Ice Palace waar we door lange ijstunnels langs de mooiste ijssculpturen wandelen. Op het gletsjerplateau staat een lange rij Aziaten, vooral Indiërs, aan te schuiven voor het obligate Instagramkiekje bij de Zwitserse vlag. Dat Indiërs hier in grote getale naartoe komen bewijst Bollywood, één van de vier restaurants op de Jungfraujoch, waar enkel Indische gerechten worden geserveerd. Wij stillen onze honger in restaurant Christal waar we aan een tafel bij het raam van lekkere Zwitserse gerechten én het fenomenale Alpenlandschap genieten. Voor we terug naar Grindelwald vertrekken, posten we nog een ansichtkaart in wat officieel 'de hoogst gelegen postbus van Europa' heet. Aan hoogterecords is er hier absoluut geen gebrek.

Hotelrestaurant Aspen.

Wanneer we 's avonds na een extreem lange dag waarin we de vier seizoenen over ons heen kregen terug in Hotel Aspen in Grindelwald arriveren, zijn we bekaf. Maar in dit stijlvolle berghotel weten ze als geen ander hoe afgematte 'mounties' als wij weer bij hun positieven te brengen. We worden meteen naar de spa verwezen, waar we gretig gebruik maken van zowat alles wat we op onze weg vinden. Na een lange sessie in het buitenbubbelbad, schuiven we als herboren onze benen onder tafel in het hotelrestaurant. In een tarditioneel decor met een moderne twist, genieten we nog een laatste keer van lekkere Zwitserse gerechten.

"Met een lengte van 22km, een dikte van 900m en meer dan 12 miljard ton ijs is de Aletschgletsjer de grootste van Europa."

Deze reportage kwam tot stand in samenwerking met en werd gesponsord door MySwitzerland.com

BERNER OBERLAND PRAKTISCH:

Vervoer: Wij vlogen met Swiss Air van Brussel naar Zurich, 6x per dag h/t vluchten vanuit Brussel. Leuk om te weten: wintersporters die naar Zwitserland vliegen met Swiss Air betalen geen toeslag voor het vervoer van hun eerste wintersportmateriaal. Zoals altijd reizen wij door Zwitserland met de Swiss Travel Pass, heel praktisch én economisch. Met slechts één kaartje neem je de trein, bus, kabelbaan en boot in heel Zwitserland. Verder heeft de Swiss Travel Pass nog vele voordelen waaronder diverse kortingen en gratis toegang in meer dan 500 Zwitserse musea. 

Alpine lifstyle Hotel Aspen - Grindelwald.

OVERNACHTEN:


The Hey Hotel Interlaken: Cosy, betaalbaar laid back hotel in het centrum van Interlaken, op wandelafstand van het station. The Hey Hotel beschikt over een goed restaurant en sfeervolle bar (Lisi Bar & Lounge / Lisi Restaurant), vriendelijke personeel. Ideaal gelegen voor een verkenning van Interlaken regio. Website: www.theheyhotel.ch

  

Hotel Aspen Grindelwald: Prachtig gelegen, sfeervol alpine lifestyle hotel (tradioneel Zwitsers met een eigentijdse twist) aan de voet van de Eiger. Het hotel beschikt over 9 verschillende kamertypes, een grote wellness met o.a. een panoramisch buitenbubbelbad, een uitstekend restaurant en bar. Shuttle dienst van en naar het station en de gondelterminal van Grindelwald. Website: www.hotel-aspen.ch

 

© DICHTBIJ & VER WEG 2024


ADRENALINE & VERWONDERING IN BERNER OBERLAND

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->