Hotel Ksar Rouge, Tozeur. |
De 14e eeuwse medina Tozeur. |
Na een straf ontbijt en al even straffe koffie trekken we naar de 14de eeuwse medina van dit woestijnstadje. Het is de beste plek om de rust te vinden die elders in de stad wat zoek is. De zon speelt er vrolijk met de schaduwen tussen de zandkleurige huizen met unieke reliëfversieringen. Elke antieke houten deur vertelt een verhaal. Er is slechts één souvenirshop met op het dak het leukste terras van de stad, Café Berbère, waar we lekkere Turkse koffie drinken die hier sinds de 15de eeuw niet meer weg te denken is. De eigenaar is een rasechte Berber die het moderne leven met beide handen heeft omhelsd en net Instagram heeft ontdekt.
Café Berbère, Tozeur (b) - Belvédère van Abou el Kacem Chebbi (o). |
Wat verder in de medina zit een goedlachse man voor zijn kleine tapijtwinkeltje te borduren. Het tapijt in kwestie is een erfstuk en circuleert al generaties lang in dezelfde familie. Er is een huwelijk op komst en hij moet er een stukje bij borduren, het vervolg van een lang familieverhaal. Ons bezoek aan Tozeur ronden we af bij de Mount Rushmore van Tunesië: het Belvédère van Abou el Kacem Chebbi. Het is een naam die ons volledig onbekend is, maar het blijkt een beroemde, in Tozeur geboren dichter te zijn. Zijn hoofd werd drie keer gebeiteld in een rots die de halve stad, zandduinen en duizenden dadelpalmen overziet. Eén ding is duidelijk: hier flirten we met de Sahara.
De bergoase Chebika is een van de mooiste van Tunesië. |
George Lucas was here: Mos Espa. |
Star Wars. Ong Jmel, Arabisch voor kamelennek, bereiken we kort voor zonsondergang. In de schaduw van deze versteende rotsformatie tussen de zandduinen, vinden we Mos Espa. De plek had een perfecte oude Berbervestiging kunnen zijn, was ze niet ontsproten uit de geest van Georges Lucas. De Star Wars bedenker vond er de ideale spot voor zijn woestijnstad uit de eerste Star Warsfilm, The Phantom Menace. Het is de eerste, maar lang niet de laatste Star Warsset die we op onze trip zullen tegenkomen.
Ong Jmel, een voorsmaakje op de Sahara. |
Ook scenes uit het romantische drama The English Patient werden hier opgenomen. Filmisch is de plek alleszins, maar laaghangende wolken dreigen onze verhoopte zonsondergang te verstoren. Gelukkig leveren zonnestralen die door grijze wolken priemen, tegen de rode horizon, nog spectaculaire beelden op. Leuk aan Mos Espa is dat de site niet commercieel wordt uitgebaat. De keerzijde van het verhaal is dan weer dat ze wat aan haar lot wordt overgelaten.
Chott el-Djerid, het grootste zoutmeer van Afrika. |
Een gezellige drukte op de markt van Douz. |
Café du Parc: welkom in de Sahara. |
In het oog van de (zand-) storm. Een afspanning genaamd Café du Parc is wel het laatste wat we in de Sahara verwachten. En toch. Op de plek waar de grindweg overloopt in de eindeloze zandzee van de Sahara staat een wat onhandig gebouwde leemen barak met houten bankjes met de ietwat vreemd gekozen naam Café du Parc. Fathi parkeert z'n oude Toyota voor het terras. 'Het is de laatste plek waar we nog iets kunnen drinken en de benen kunnen strekken. Daarna rijden we twee uur non-stop door het rulle woestijnzand,' zegt hij. Op het terras genieten we van koffie die verrassend lekker is. Aan de horizon duiken plots donkere wolken op en het begint te druppelen.
De Sahara, 's morgens vroeg op z'n mooist. |
Zelden zagen we zand zo vaak verkleuren als hier: van vaalwit naar oker en na wat regen zelfs roestrood. Fathi waarschuwt ons voor een aankomende zandstorm en geeft ons ieder een tulband. Net op tijd, want een enorme gele wolk komt aanstormen. We hebben nog zandstormen meegemaakt, maar deze heeft een enorme kracht. Terwijl iedereen de barak induikt, blijven wij in het oog van de zandstorm staan. Het is beangstigend en fascinerend tegelijk, elke bestaande vorm lijkt te verdwijnen. Fathi voelde de storm al lang op voorhand aan. Hij werd in de Sahara geboren, slaapt er vaak in open lucht en kent de woestijn als zijn broekzak. Zijn levenswijsheid is indrukwekkend. ‘Er zijn nog veel semi-nomaden zoals ik’, zegt hij. ‘Want als de woestijn je te pakken heeft, laat hij je nooit meer los.’
Camp Mars, een echte nomadenbeleving. |
Camp Mars. Het beroemde Saharafestival in Douz hebben we gemist, maar in Camp Mars komt de cultuur en de boeiende wereld van de nomaden pas écht tot leven. Onze Berbertent is net zoals het kamp zelf basic, maar wel met alle essentiële comfort. Het ligt in de schaduw van een soort tafelberg die tijdens de zonsondergang warm oranje kleurt. Dit Saharakamp pakt alles zo authentiek mogelijk aan. Zo helpen we mee Berberbrood maken. We kneden deeg tot een platte schijf die wordt toegedekt met de hete as van een net gedoofd vuur onder het zand. Na een kwartiertje kloppen we het zand eraf en klaar.
Tradintioneel Berberbrood bakken in Camp Mars. |
's Avonds zitten we met Fathi rond het kampvuur. De heldere sterrenhemel zorgt voor spektakel, maar het is vooral de stilte die indruk maakt. We begrijpen zijn fascinatie voor de Sahara helemaal. ‘De roep naar de woestijn wordt weer groter’, zegt hij. ‘Nu het leven steeds hectischer wordt hebben mensen nood aan ruimte. En plaats is er, want Tunesië heeft zomaar even 40.000 km2 zandwoestijn. 'En de magie van het licht krijg je er gratis bij’, lacht hij. Bij zonsopgang trekken we de Sahara in met dromedarissen. De woestijn is ’s morgens vroeg op z’n mooist, de duinen, nog onaangetast door enig menselijke tussenkomst, lijken op een oneindige oranje golvende zee, het zand op verfijnd kantwerk. Wanneer onze dromedaris versnelt, beseffen we waarom dit dier het schip van de woestijn wordt genoemd: we worden letterlijk een beetje zeeziek. (...wordt vervolgd...)
Overnachten:
Tozeur: Wij kozen voor ons verblijf in Tozeur Hotel Ksar Rouge, ideaal gelegen voor een verkenning van het woestijnstadje en omstreken. Het hotel heeft een prachtige oriëntaalse architectuur, een ruim buitenzwembad, vriendelijk personeel en een uitstekende Tunesische keuken. De kamers met airco zijn comfortabel, maar eerder basic. Info: www.hotelksarrouge.tu
Sahara: Wij lieten ons onderdompelen in het nomadenbestaan in Camp Mars, een unieke ervaring middenin de woestijn. Je slaapt er in tenten (Standaard Sahara of Superieur Tembaïne), heel basic, maar met alle essientiële comfort. Het kamp beschikt over een goede keuken en organisteert diverse activiteiten. Info: www.camp-mars.com
Taal: in alle steden en toeristische plekken wordt er Frans gesproken, wat samen met Arabisch de hoofdtaal is.
Beste reistijd: van maart tot en met november. Warmste maanden: van mei tot september (soms tot 40°+). De zomer is de drukste periode, de lente en herfst zijn veel rustiger en minder heet. In de winter kan het vrij grijs en kil zijn in het noorden. In de Sahara is de t° dan veel aanvaardbaarder, maar zijn de nachten erg koud.
Geen opmerkingen