'De Kleine Schorre': 14ha wijngaarden in het platte Schouwen-Duiveland. |
Druiven pesten. 'Door het mooie weer hebben de wijnstokken vroeg blaadjes dit jaar. Binnen enkele dagen krijgen ze bloemetjes en ik kruis mijn vingers dat we geen nachtvorst meer krijgen,' verzucht Johan van de Velde. We staan midden in de 14ha grote wijngaard in Dreischor die Johans vader 22 jaar geleden begon. Vroeger runde de familie hier een 55ha groot landbouwbedrijf, maar de aardappelen, uien en spruitjes brachten amper nog iets op. 'In 2001 kon onze buurman mijn vader - met heel wat glazen jenever - overhalen om te converteren naar wijnbouw.' Intussen nam Johan het bedrijf over. Samen met z'n vriendin Paola en een vijfkoppig team runt hij vandaag Wijnhoeve 'De Kleine Schorre'. 'Met het Luxemburgse wijnbedrijf Cep d'Or gingen we in 2001 op zoek naar geschikte druivenrassen. Onze criteria waren heel welomlijnd. De wijnen die wij in gedachten hadden moesten feilloos combineren met wat we de Zeeuwse Zilte Zaligheden noemen. Vier druivenrassen werden tenslotte geslecteerd: rivaner, auxerrois, pinot gris en pinot blanc.
Inox wijntanken in 'De Kleine Schorre'. |
'De weersomstandigheden zijn ideaal hier in Schouwen-Duiveland,' vervolgt Johan. 'We hebben zelden hagel, veel zon, veel wind en de wolken breken meestal op de duinen. Ook met de bodem zit alles goed. We telen op een zavelrijke ondergrond waarin veel schelpjes zitten.' De Kleine Schorre groeide intussen uit tot een van de grootste wijnbouwbedrijven van Nederland. 'Toch hebben Nederlandse wijnen nog vaak een 'zuur en duur' reputatie en daar wilden we vanaf. We verkiezen kwaliteit boven kwantiteit, geen massaproductie, we willen onze productie beperken tot een maximum van 100.000 flessen per jaar. We kiezen ook heel bewust voor een trage gisting, wat de kwaliteit van de wijnen ten goede komt' Tussen de rijen wijnranken zien we opvallend veel kruisbloemigen die Johan bewust heeft aangeplant. 'Ze wedijveren met de wijnstokken die daardoor hun wortels dieper de grond moeten indrijven, wat de kwaliteit van de druiven bevordert.' Bemesten doet hij uitsluitend met een beetje paardenmest en wat restanten van het persen. 'Druiven mag je niet verwennen, je moet ze een beetje pesten, want ook dat bevordert de kwaliteit,' lacht hij. Stilzitten doet Johan niet. Onlangs heeft hij een nog proefperceel met sauvignon gris en cabernet blanc aangeplant. 'Ik blijf experimenteren, je weet maar nooit wat het oplevert.'
"Druiven moet je een beetje pesten, het bevordert de kwaliteit."
'De Kleine Schorre' kwaliteitswijn uit Schouwen-Duiveland. |
Zeeuwse Zilte Zaligheden. Vandaag verbouwt Johan en z'n team een viertal witte monocépages (D®uivenland Rivaner, D®uivenland Auxerrois, D®uivenland Gris en D®uivenland Blanc) én een jaar op hout gelagerde blend van pinot gris en pinot blanc. Want net als wij is Johan van mening dat een wijn over voldoende body moet beschikken. Zijn bubbels, Brut de Zélande, is gemaakt van 100% eigen druiven en wordt geaffineerd en gebotteld bij Cep d'Or in Luxemburg. Nog in samenwerking met hun leerbedrijf brengt Johan een Zeewsch Schorretje Blanc en Zeewsch Schorretje Rosé op de markt.
Zilte Zeeuwse Zaligheden, een perfecte match met Johans wijnen. |
In het Proeflokaal, dat gerund wordt door Guus de Jong, kunnen we enkele van Johans wijnen proeven gecombineerd met de Zeeuwsche Zilte Zaligheden (oesters, mosselen, lamsoor Oosterscheldekreeft en zeekraal) én de zalm die Guus zelf vers heeft gerookt. Starten doen we met een sprankelend glas Brut de Zélande (pinot blanc, auxerrois en rivaner) waarmee de oesters lekker wegspoelen. Met lichtzoete toetsen en een zekere frisheid in de mond, doet de D®uivenland Rivaner het uitstekend met verse garnalen. Hoewel de fruitige D®uivenland Auxerrois volgens Johan mooi combineert met gebakken tong, blijkt hij ook nog eens goed te matchen met Guus' vers gerookte zalm. De zachte, fruitige D®uivenland Blanc doet het naar onze smaak dan weer goed met de venusschelpen en scheermesjes. Afronden doen we met de D®uivenland Gris, ietwat complex in de neus met een lichtzoete zweem, die mooi pairt met de oesters én de gerookte zalm. Wij zijn meteen overtuigd: de wijnen uit Dreischor zijn een mooie match met de Zeeuwse Zilte Zaligheden.
"De wijnen uit Dreischor zijn een mooie match met de Zeeuwse Zilte Zaligheden."
Tiny House Wine Barrels. |
Wijnmaker Johan van de Velde. |
Johan drukt ons nog eens op het hart dat De Kleine Schorre geen krachtmeting ambieert met topwijnen uit Europa, maar vooral een hoogwaardig product wil leveren dat matcht met al het goede van Zeeland. En daarin zijn ze, zoals we zelf konden proeven, met verve in geslaagd. Ook gereputeerde wijkenners lopen hoog op met hun wijnen. Zo serveert KLM Air France al 15 jaar mét succes een drietal wijnen van De Kleine Schorre in hun business class. Het stijlvolle Romantik Hotel Mondragon in Zierikzee serveert ze in hun gastronomische restaurant Cristó. Johan had ons graag álles laten proeven, maar veel van z'n voorraad is al uitverkocht. 'We gaan meer flessen reserveren voor het proeflokaal, want onze bezoekers moeten onze wijnen hier ten alle tijde kunnen proeven,' besluit hij.
"KLM Air France serveert al 15 jaar mét succes wijnen van De Kleine Schorre in hun business class."
© TEKST & FOTO'S: W. GLADINES 2023
Lees ook: Schouwen-Duiveland, Zeeland op z'n mooist.
Wijnhoeve De Kleine Schorre: Zuiddijk 4, 4315 PA Dreischor (Zeeland)
Geen opmerkingen