Dubai: 'al' goud wat blinkt, ontbijten in Burj Khalifa. |
Al goud wat blinkt. Kamelenijs versus wagyu beef met bladgoud, ik ken geen andere plek waar de contrasten groter zijn. In een stad die in superlatieven denkt, waar robots op kamelen racen, valken hun eigen hotelkamer hebben, je kan skiën in een winkelcentrum en paarden in hun privé zwembad zwemmen, kan de keuken niet achterblijven. Geld is hier slechts een luttele accessoire, dus het mag al iets kosten. Geen wonder dat de steaks van de zout strooiende wonderboy ‘king of meat’ Salt Bae met een flinke laag goud bedekt zijn. Want de ‘blingbling’ beperkt zich niet tot de halzen van bevallige dames. Alhoewel de goudsouks hier erg populair zijn en halsnoeren soms het halve lichaam bedekken.
Kleurrijke kruiden in de lokale souk. |
Maar met het goud dat ik overal op mijn eten vind kan ik op het einde van mijn verblijf ook al een solide ring samenstellen. Bladgoud mag dan de puurste vorm van goud zijn, het voegt eigenlijk niks toe aan de smaak. Het rechtvaardigt wel sommige prijzen. En het zijn net die prijzen die als magneten celebrity chefs aantrekken, om er de 40°+ warme zomers te trotseren en dit rijke allegaartje naar culinaire hoogtes te voeren. Een ding is zeker de gastronomie is in deze stad op korte tijd naar een ongezien niveau getild. Het is de snelst groeiende culinaire bestemming op onze planeet en dat wil ik als Bourgondische Belg voor geen geld missen. Want met zijn 200 nationaliteiten is Dubai één grote hutsepot en laat dat nu net een van mijn lievelingsgerechten zijn.
"Met het goud dat ik overal op mijn eten vind kan ik op het einde van mijn verblijf al een solide ring samenstellen."
Dineren met ster: Ossiano & Trésind. |
De woestijn kleurt groen. De podiumplaatsen in de kersverse Michelingids zijn vooral naar buitenlandse chefs gegaan. De twee absolute toppers met twee sterren zijn Il Restorante van Niko Romito, die zijn moderne versie van de Italiaanse keuken overal ter wereld wil verspreiden en Say van Yannick Alléno, een Franse chef met al 10 sterren op zijn naam. Fine dining dus van het hoogste niveau. Gelukkig is ook het jonge plaatselijke keukengeweld, dat hart en ziel steekt in hun zaak, hier en daar met een vermelding beloond in de culinaire bijbel. Er beweegt wel wat. En alhoewel de stad middenin de woestijn ligt en alles grootser dan groot is, gaan een aantal chefs terug naar de basis en werken ze het liefst met plaatselijke producten. Dat is niet evident in een woestijnstad waar zowat alles wordt ingevoerd. Mohammed Assaoui van My Farm Dubai wil daar wat aan doen. De Zuid-Franse boerenzoon studeerde af als ingenieur en verzeilde na wat omzwervingen in Dubai. Daar zag hij dat mensen veel geld uitgaven aan eten, maar amper wisten wat er op hun bord lag.
Mohammed Assaoui, My Farm Dubai. |
Restaurant Ossiano, Dubai. |
Gastronomische verwennerij. Ik wieg in mijn chicste outfit de Hollywoodiaanse trap van Ossiano-Atlantis af. Het is een van de meest gegeerde zeevruchtenrestaurants o.a. dankzij z’n pas verworven ster, maar vooral door het decor. Mijn tafelgenoten zijn vissen, waaronder enkele haaien en pijlstaartroggen. Ik kijk nl. uit op een gigantisch aquarium met duizenden kleurrijke zeedieren die zich de koning te rijk voelen in zomaar even 11 miljoen liter water. Het is een ongelofelijk spektakel, net zoals de kunstig versierde borden. Misschien is het mijn verbeelding, of het effect van de perfect gepairde wijnen bij het negengangenmenu, maar een aantal Nemo figuranten kijken licht verwijtend in mijn richting telkens ik mijn tanden in een heerlijk stuk vis zet. Het is overduidelijk: in Dubai gaat het niet enkel over wat er in je bord ligt maar ook hoe het gepresenteerd wordt en in welk decor. Vink vink vink! Elk van de gangen bestaat uit kunstwerkjes die vingerlikkend lekker zijn.
Restaurant Trésind, Dubai. |
Topchef Grégoire Berger vertelt met ieder gerecht een verhaal. Hij is dan ook niet de eerste de beste, heeft tientallen prijzen op zijn naam staan en werd bovendien in 2022 door Gault et Millau tot chef van het jaar gebombardeerd. Ook zijn restaurant werd als allerbeste uitgeroepen door hetzelfde clubje. Ik voel me dus erg geprivilegieerd. Ook het hedendaagse trendy Indisch restaurant Trésind Studio kreeg een ster achter zijn naam. Ik word er meegenomen op een culinaire reis door Indië. De moderne twist die de jonge chef Himanshu Saini eraan geeft is uniek, waardoor het tot een van de beste Indische restaurants wereldwijd wordt gerekend. Ook hier niets dan schilderijtjes die telkens vanonder een stolp of stoomwolk worden onthuld. De stortvloed van smaken en aroma’s wordt gecompenseerd door het sobere design decor. Een ding is zeker, met zo’n 200 nationaliteiten en maar liefst 13.000 restaurants, kan ik in deze stad de hele wereld proeven en op zeer hoog niveau.
"Een aantal Nemo figuranten kijken licht verwijtend in mijn richting telkens ik mijn tanden in een heerlijk stuk vis zet."
Burj Khalifa: breakfast op eenzame hoogte. |
De sky is niet langer de limit. Burj Khalifa die al wiegend de skyline van Dubai overheerst, is met 828m het hoogste gebouw ter wereld. Ook hierin wil Dubai de grootste zijn en blijven. Met de hete adem van Saudi-Arabië in hun nek liggen de plannen voor een kilometer hoog gebouw al op de tekentafel. Ik ga er ontbijten op ongeveer de helft van de totale hoogte op 442m, op de 123ste verdieping in At.Mosphere. Zelfs van hieruit lijken gebouwen die het voor het zeggen zouden hebben in Manhattan of Tokio, dwergjes. Mijn hoeveelheid edelmetaal wordt weer gul aangevuld, er drijft goud in mijn koffie en ook de pralines hebben een solide laagje gekregen. Nog hoger op 575m, de lift gaat aan een snelheid van 42km/u, ligt The Lounge, waar sundowners en ‘high tea’ (what’s in a name), worden geserveerd. Als ik mijn scones en sandwiches wil eten op het terras kost dat minstens 155 euro. Voor een beetje uitzicht moet je dus wat over hebben.
Traditioneel ontbijt in Center For Cultural Understanding. |
Dubai street food. |
Street food, de ziel van de stad. Niet alles hoeft extravagant of duur te zijn in Dubai. Want naast al de ‘blingbling’ en dure trendy restaurants met dito decors is er ook een levendige street foodcultuur. In de oude stad ontmoet ik Noorin Ansari van Frying pan. Ze is Palestijnse en heeft haar hart verloren aan dit luxueuze woestijnoord. Ze wil me de echte ziel van de stad laten proeven, ‘want als je geen street food hebt gegeten ben je niet in Dubai geweest,’ lacht ze. 'En het kost bovendien haast niks.' Het is in dit niet toeristische gedeelte dat ik het ontbrekende stukje van de culinaire hutsepot ten volle kan ervaren.
Streetfood in Dubai. |
Dubai, oude stad. |
© TEKST & FOTO’S: MYRIAM THYS 2022
DUBAI PRAKTISCH:
Info: www.visitdubai.com
Hoe: ik vloog met Emirates (top 5 wereldwijd) je kan al vanaf 670€ een heen en terugvlucht Brussel-Dubai boeken: www.emirates.com
Visa: een paspoort dat nog zes maanden geldig is, geen visum nodig.
Geld: 1€ = 3,80AED.
Beste
periode: bijna altijd behalve de zomermaanden,
tenminste als je 40°+ een beetje teveel van het goede vindt.
Hotel: Rove La Mer Beach Hotel is een echte aanrader in het Jumeirah district aan zee. Het is een trendy 3* bijzonder instagrambaar hotel. En het is niet duur: kamers vanaf 88€. www.rovehotels.com
My Farm Dubai: Als je zelf eens wil zien hoe de woestijn groen kleurt, kan je een bezoekje brengen aan My Farm Dubai waar Mohammed Assaoui je met open armen ontvangt. Website: www.myfarmdubai.com
Rove La Mer Beach Hotel. |
RESTAURANTS:
Ossiano: het meest gegeerde onderwaterrestaurant mét een ster, waar niet alleen
het decor, maar ook het eten van topniveau is. Het menu bestaat uit 9 gangen en
kost 300 euro. www.atlantis.com
Burj Khalifa: In At.Mosphere op de 123ste verdieping kan je ontbijten voor 90€. In The Lounge op de 152-154ste verdieping is het uitzicht nog mooier en kost een high tea 155€. www.burjkhalifa.ae
Tresind
Studio: Innovatieve gastronomische Indische keuken mét
een ster. Het decor is trendy, maar sober. Het menu van de chef, waarin je
zowat de hele kaart proeft, kost 125€. www.tresind.com
Center
for Cultural Understanding: ligt in het oudste
gedeelte van de stad. Het bezoek, een gesprek met locals en ontbijt kosten 35€.
www.cultures.ae
Frying
Pan: food tour in het oude Dubai, want eten hoeft niet
persé duur te zijn: www.fryingpanadventures.com
: De tour duurt 4u. Je krijgt heel veel informatie over de voedselcultuur in
deze stad en je gaat zeker niet met honger naar huis.
Geen opmerkingen