Een champagnecentrum dat letterlijk al je zintuigen prikkelt? Bij Pressoria, in het voormalige pershuis van Maison Pommerol, is dat daadwerkelijk het geval. In 2021 opende dit interpretatiecentrum in Aÿ en Champagne met een zintuiglijk parcours rond dit godendrankje. Bubbels horen, zien, ruiken, proeven en tasten: maak een onthullende reis door de geheimen van champagne.
Werelderfgoedlandschap. Een mooiere locatie voor een belevingscentrum rond champagne dan het voormalige 'pressoir' van Pommery is nauwelijks denkbaar. Het gebouw, in neotudorstijl (1902), is een uniek stukje wijnbouwpatrimonium. De architectuur sluit aan bij het flamboyante Maison Pommery in Reims dat de toon zette voor de grote champagnehuizen aan het begin van de 20e eeuw in Reims en Epernay. Het pershuis ligt verankerd in het Grand Cru geklasseerde wijngebied dat sinds 2015 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. In 2019 werd het gerenoveerd en kreeg het een moderne extensie met een restaurant en terras. Twee jaar later opende Pressoria zijn deuren voor het grote publiek.
Minimalistisch & sfeervol. Met Pressoria wil scenograaf Casson Mann de bezoekers meenemen op een 'zintuiglijke reis' die alle geheimen van champagne onthult. Het belevingscentrum werd opgezet rond drie thema's (Le temps long de la terre, Le temps des hommes en l'Instant et l'infini) die werden geïntegreerd in het karakter van hun respectievelijke ruimtes. Het parcours begint in een obscure ruimte met een sfeervol verlichte monoliet: een massieve krijtblok die de bodem van de Champagne voorstelt. De gestileerde zwartwit animatie is een les geologie die daar bovenop ook de evolutie van de champagnebodem over een tijdspanne van vele miljoenen jaren illustreert.
Vervolgens wordt de invloed van de verschillende seizoenen op de wijngaarden uitgelicht en komt ook het klimaat aan bod. Er wordt uitvoerig stilgestaan bij de pro's en con's van de verschillende druivenrassen, hun aroma's, hun ontwikkeling en hun invloed op de smaak. Ook het ecosysteem van de wijngaard wordt belicht, met nuttige en schadelijke insecten én het drama van de phylloxera. Op de muren lees ik mooie citaten van beroemde auteurs over champagne, het ene al wat lyrischer dan het andere. Op een reeks schermen worden foto's afgevuurd van de wijngaard doorheen de verschillende jaargetijden, om uiteindelijk te belanden bij de oogst.
Heel indrukwekkend is de oude perszaal, met een voor de champagnestreek typische houten pers en stapels kratten die de ruimte een wat minimalistisch, maar sfeervol invullen. Na het persen beland ik midden in de gisting, de passage in vaten en het afrijpen op fles. Halve kuipen vormen nissen waarin ik rustig kan gaan zitten om me te laten doordringen van de magie van de bubbel. Een paar stappen verder bekijk ik 12 films die focussen op nevenactiviteiten zoals de glasblazerij, kuiperij en op het pressoir zelf.
Bubbeldynamiek. Het hoogtepunt van Pressoria is voor mij een virtuele, maar adembenemende duik tussen de champagnebubbels. Hoogleraar chemische fysica Gérard Liger-Belair van de universiteit van Reims doet al jaren onderzoek naar de fysische en chemische processen achter de vorming van bubbels in champagnewijnen. Voor Pressoria ontwierp hij een 18 minuten lange 360° projectie die de dynamiek van bubbels in een glas champagne zichtbaar maakt door middel van lasertomografie. Het resultaat is ronduit spectaculair en loont op zich al de moeite om Pressoria te bezoeken.
© DICHTBIJ & VER WEG 2023
PRESSORIA PRAKTISCH:
Pressoria: 11, Boulevard Pierre Cheval, 51160 Ay Champagne (Fr)
Te bezoeken van maandag tot zondag (donderdag gesloten), jaarlijkse sluiting in de 2e helft van januari, op 25/12 en 1/1. Tickets: 16 € volwassenen en 8,5 € kinderen +6 jaar.
Geen opmerkingen