Grofweg 1500 meren maken het Zwitserse gemis aan een zee meer dan goed. Bijzondere plekken zijn het, met koningsblauw water, omringd door majestueuze bergen. Voeg daar nog een exclusief karakterhotel aan toe en je verblijf kan niet meer stuk. Romantik Seehotel Sonne in Küsnacht bij Zurichsee: genieten op viersterren niveau tussen Warhol en Brueghel.
Het meer van Zurich ligt te schitteren in de zon als we aankomen bij Romantik Seehotel Sonne in Küsnacht, op 10 minuten rijden van Zurich. Volgens een vriendelijke man aan de receptie is dit de plek waar de rijkste mensen van Europa wonen. Enkele huizen verder vond ook Tina Turner haar stekje. En ze is niet de enige celebrity die voor Zwitserland koos. Want Zwitsers hebben de reputatie om erg chill te zijn in de buurt van beroemdheden. So do we...
Een historisch hotel… Als de muren konden praten… Romantik Seehotel Sonne begon als een herberg, die voor het eerst vermeld werd in 1641. Het heette toen nog Wirtschaft zur Sonne en behoorde toe aan twee magistraten uit Zurich. Anna Barbara Schädler en Hans-Ulrich Alder kochten het van hen en kregen meteen ook de taverne rechten. Het was een van de eerste hotels in Zwitserland die die eer te beurt viel. Toen zij het overlieten aan hun dochter is het twee eeuwen in handen gebleven van dezelfde familie, Guggenbühl, tot in 1990 een man uit Küsnacht het opkocht en volledig renoveerde.
Gaststube. |
Beroemde gasten waren o.a. Thomas Mann en Franz Kafka, zelfs Lenin verbleef er ooit en ook Carl Jung kwam meerdere keren langs. De stijlvolle balzaal uit 1839 was een hangout voor rijkelui en beroemdheden, nu is het bijzonder populair bij trouwers. Romantik mag je hier dus echt letterlijk nemen. Sinds 2002 runnen Cahtherine Julen Grüter en haar man René het etablissement. Zij hebben van het historische hotel met 40 kamers en suites ook een gereputeerde kunstgalerij gemaakt. Een goeie zet want het lokt veel kunstliefhebbers, die hier werken van Zwitserse- maar ook internationale- en zelfs enkele wereldberoemde artiesten kunnen bewonderen.
"Beroemde gasten in Seehotel Sonne waren o.a. Thomas Mann en Franz Kafka, zelfs Lenin verbleef er ooit en ook Carl Jung kwam meerdere keren langs."
Turmbar, in de vorm van een schip. |
…met een moderne toets. We voelen ons meteen thuis in dit meer dan 380 jaar oude hotel. Het past ook perfect in dit chique stadje aan de rand van Zurich. Er hangt nog een zweem van de oude glorie in de gangen, al zijn die nu dus opgefleurd met moderne kunst. De 80 werken behoren tot een gereputeerde kunstcollectie met enkele grote namen waarvan we er elke dag meer en meer ontdekken. ‘In een van de vergaderzalen hangen zelfs twee Brueghels,’ vertelt de directrice. Al gaat het wel slechts om een telg uit de beroemde schildersdynastie, de achterkleinzoon van Pieter Brueghel de Oude.
'Suzie at the Seaside' Robert Knight (US) / 'C Figur II' Bernhard Luginbühl (CH). |
Maar we zien ook veel modern werk, vooral in de gezellige Turmbar, die heel toepasselijk de vorm van een schip heeft. In het restaurant hangt o.a. de beroemde ‘Lobster’ van Andy Warhol. Een opmerkelijk werk van nog een pop art artiest Roy Liechtenstein, intrigeert ons in de lobby. Ook in de trappenzaal trekken enkele opvallende werken onze aandacht: ‘Space Man’ van de Amerikaanse Rodney Ripps en ‘Löwendenkmal’, een schilderij van de Tsjechische Jiri Georg Dokoupil. Kunst geeft dit historische hotel een verfrissende, moderne toets.
"Kunst geeft dit historische hotel een verfrissende, moderne toets."
A room with a view. Niks is heerlijker dan wakker te worden en het ochtendlicht langzaam te zien veranderen. Onze kamer is klein, maar krijgt een stevige upgrade wanneer we de houten luikjes opengooien en we het meer aan onze voeten zien liggen: ‘a room with a view’. Een zwembad is er niet, maar who cares met een meer van 88,7 km2 voor de deur. Een frisse duik ’s ochtends geeft energie voor de rest van de dag en het ontbijt smaakt er dubbel zo lekker door.
Junior suite. |
Op onze eerste namiddag maken we gretig gebruik van het privé strandje bij het meer, dat heerlijk verfrist in de laatste stuiptrekkingen van een oververhitte zomer. Het kan nog heter in de wellnessvleugel van het hotel, waar zowel de sauna als hammam de temperatuur nog wat opdrijven. Ook hierna zorgt het meer voor verfrissing. En wat is leuker dan met je voeten in het water terwijl de zon achter de horizon verdwijnt van een cocktail of lekker glas Zwitserse wijn te genieten.
"Onze kamer is klein, maar krijgt een stevige upgrade wanneer we de houten luikjes opengooien en we het meer aan onze voeten zien liggen."
Feeërieke charme. De charme van Romantik Seehotel Sonne wordt vooral bepaald door de twee grote terrassen. De Biergarten Sonne Am See, dat ook razend populair is bij locals, krijgt van ons de prijs voor het mooist gelegen terras in Zwitserland. Dat van het gastronomische hotelrestaurant, Sonnengalerie, is dan weer erg chic. Een enorm beeld van Raffael Benazzi, een Zwitser die ook furore maakte in de USA, scheidt de twee van mekaar. Wat het voorstelt is ons niet helemaal duidelijk, maar het is wel indrukwekkend. Zeker als de ondergaande zon het kunstwerk en de twee terrassen in een warme gloed hult. Want ‘s avonds wordt het pas echt feeëriek met ontelbare kleine lampjes in de platanen van de biergarten en de vele kaarsjes op ons terras. De zwoele warmte doet nog een extra duit in het zakje.
"De Biergarten Sonne Am See krijgt van ons de prijs voor het mooiste gelegen terras in Zwitserland."
Duurzame gastronomie. Zoals altijd en in elk Romantik Hotel, komen we ook in Seehotel Sonne, dat zomaar even drie restaurants telt, volop aan onze gastronomische trekken. Als we down to earth willen blijven en met onze voeten zo goed als in het water willen eten, is de Biergarten the place to be. Het nieuwe food concept werd ontworpen door Heiko Nieder, culinaire directeur van The Dolder Grand in Zurich, die 2 Michelin sterren en 19 Gault Millau punten op zijn naam heeft staan. Het zijn gerechten die hij graag zelf eet en aan zijn vrienden en familie serveert als hij thuis kookt. We proberen zijn Aziatische ribbetjes en bulgur salade, eenvoudige, maar erg lekkere gerechten die dubbel zo goed smaken door het onovertroffen uitzicht. In de historische en gezellige Gaststube kunnen we verfijnde traditionele Zwitserse specialiteiten proeven die tijdens de zomermaanden ook worden geserveerd op het terras van hun gourmet restaurant ‘Sonnengalerie’.
Wij laten ons verleiden door de huisspecialiteit: Zuri-Gschnetzlets, een soort blanquette de veau met paddenstoelen en rösti, oertraditioneel Zwitsers, ontzettend lekker en we kunnen meteen het nagerecht skippen. Verder genieten we van een Frans geïnspireerde, seizoengebonden keuken, die door chef Norman Niemeyder voornamelijk klaargemaakt wordt met Pro Specie Rara groenten, oude groentesoorten die hier terug werden aangeplant, aangevuld met vooral streekproducten. Zo kunnen we vis eten uit het meer, eieren van een organische boerderij vlakbij, honing uit de buurt en ook enkele van hun wijnen komen uit de nabije omgeving. En dat is geen straf, we zijn gek op Zwitserse wijnen. Genieten met een hoofdletter dus, maar het is vooral de sfeer die alles klopt.
"Wij laten ons verleiden door de huisspecialiteit: Zuri-Gschnetzlets: oertraditioneel Zwitsers en ontzettend lekker."
Verdwalen in middeleeuws Zurich: Chillen in en rond het Romantik See Hotel Sonne is leuk, maar in de verte lokt Zurich. Pal voor het hotel meert de taxiboot aan die ons in amper 20 minuten naar het centrum van de grootste Zwitserse stad brengt. Onder een stralende zomerzon verkennen we de highlights van deze flamboyante metropool met haar charmante middeleeuwse centrum. Een stadswandeling voert ons over beide oevers van de Limmat, langs de elegante Fraumunster en Sint-Pieter, de kerk met de grootste wijzerplaatklok van Europa.
We struinen over de Limmatkaai, een promenade met eeuwenoude gildehuizen en een barok stadhuis. In het charmante middeleeuwse Nierderhof doen we ons te goed aan koffie met taart bij Conditorei Schober, een must voor wie Zurich bezoekt. We vergapen ons in de 1,4 km lange chique Bahnhofstrasse, een van de duurste winkelstraten ter wereld, aan
de uitgebreide collectie exclusieve horloges en andere luxeproducten die in de
etalages liggen. Onder de bomen van het idyllische Lindenhof vinden
we de perfecte plek om even op adem te komen en genieten we tegelijk van een
prachtig panorama over de stad. Maar het mooiste uitzicht over Zurich en wijde
omgeving vinden we in de toren van de imposante Grossmunsterkerk.
"Pal voor Seehotel Sonne meert de taxiboot aan die ons in amper 20 minuten naar het centrum Zurich brengt."
Pavillon Le Corbusier, Zurich; |
We wandelen terug naar Seehotel Sonne langs de opera van Zurich en
bewonderen 'en passant' nog de moderne kunstwerken die langs de promenade staan
opgesteld. Zoals de wat vreemde, kinetische 'Heureka' van Jean Tinguely wiens
'nutteloze' machine uit 1964 na al die jaren nog perfect werkt. Dé blinkvanger
in het park is het kleurrijke Pavillon Le Corbusier, een gesamtkunstwerk en het
laatste meesterwerk van de beroemde Zwitserse architect. Even kleurrijk, maar
van een heel andere architectonische orde is de naburige Chinese Tuin die als
de mooiste buiten China zelf wordt beschouwd. Het is een onvervalst zen-moment
in de drukste stad van Zwitserland. Bij het strand in Zurichhorn nemen we de boot terug naar het rustige Küsnacht, waar we op het terras van ons hotel uitblazen met een lekker gin tonic en genieten van de vibrante sfeer bij het meer.
Chinese Garden, Zurich. |
Rheinfall. Verder weg, maar absoluut de rit waard volgens de receptionist, is de Rheinfall in Neuhausen. Na een uurtje rijden bereiken we de grootste waterval van Europa die zelfs bij een extreem lage waterstand bijzonder spectaculair oogt. Over een lengte van 150m dondert de Rijn hier 23 meter over de rotsen naar beneden. De waterval kan je bezichtigen vanaf een boot, maar wij bewonderen ze op de zuidelijke rivieroever op het platform bij Schloss Laufen. Dat de Rheinfall indrukwekkend is, is een understatement. In de loop der eeuwen inspireerde ze verscheidene dichters en schilders. Zo vereeuwigde de beroemde Engelse schilder William Turner de Rheinfall meer dan eens op doek. Een imposante afsluiter van ons Romantik avontuur.
"De beroemde Engelse schilder William Turner zette de Rheinfall meer dan eens op doek."
Rheinfall, Neuhausen. |
© TEKST & FOTO'S: M.THYS & W. GLADINES 2022
Info & reservaties: www.romantikhotels.seehotel-sonne-kuesnacht
Geen opmerkingen