Zeppos op de Moezel. Wie herinnert zich kapitein Zeppos nog? Wanneer een exacte kopie van zijn iconische amfibiewagen ons voor Romantik Jugendstil Hotel Bellevue oppikt, gonst meteen de catchy intro van de jeugdserie door ons hoofd. 'Living it up' en dat doen we volop! Onze kapitein/chauffeur is Matthias Ganter, de eigenaar van ons hotel en de enige die met de lichtblauwe Hans Trippel uit 1963 kan en mag varen/rijden. 'Ik vind het ontzettend leuk om mijn gasten ermee te verrassen,’ zegt hij. Als we van de weg de Moezel inrijden, trekken we de nodige aandacht, want dit is niet
iets wat je elke dag ziet. 'Het is een betere wagen dan boot,' lacht Mattheus die uit voorzorg toch maar twee roeispanen meebracht. Meer dan een uur varen we door de mooiste Moezellandschappen, langs steile wijngaarden die als groene watervallen de rivier instorten.
Helemaal
leuk wordt het wanneer er plots een fles bubbels wordt bovengehaald en onze charismatische gastheer ook nog hapjes uit het handschoenenkastje tovert. Met een glas in de hand ontdekken we de highlights van Traben-Trarbach vanaf het water: elegante Jugendstilhuizen, het Buddha Museum, het imposante postkantoor, de ruïne van het 13e eeuwse Grevenburgkasteel dat het landschap domineert én ons Jugendstilhotel. Als intro op een lang weekend Moezel kan dit ritje, euh, vaartje, tellen. De roeispanen blijken gelukkig een overbodige accessoire.
"We varen door de mooiste Duitse landschappen, langs steile wijngaarden die als groene watervallen de rivier instorten."
Wine meets Jugendstil. Wijn en wijngaarden, daar draait het in Traben-Trarbach allemaal om. Het kleine stadje in een Moezelbocht was eind 19e eeuw, na Bordeaux, het belangrijkste wijnhandelcentrum ter wereld. De welvaart die de wijn Traben-Trarbach bracht, is vandaag nog volop in het straatbeeld te zien. Een opvallende eyecatcher is de Brückenstranke, de poort van de brug die de twee stadsdelen, die in 1903 fusioneerden, verbindt. Ze werd ontworpen door de Berlijnse architect Bruno Mohring die, zo wordt beweerd, meteen verliefd werd op Traben-Trarbach. Van hun kant waren de rijke wijnhandelaren zo onder de indruk van Mohrings architectonische talent dat ze hem prompt nieuwe opdrachten aanboden. Eén ervan was de bouw van Hotel Clauss-Feist, dat later werd omgedoopt tot Romantik Jugendstil Hotel Bellevue, onze uitvalsbasis van waaruit we dit mooie stukje Duitsland ontdekken.
"Druiven, wijnranken, een fles, glazen, het zit meesterlijk verwerkt in de decoratie en architectuur."
Bij het inchecken zijn we meteen gewonnen voor de sfeervolle Jugendstilbalie en het mooie licht dat door de glas-in-loodramen naar binnen sijpelt. Voor de bouw van het hotel liet Mohring zich duidelijk inspireren door de lokale wijnbouw. Druiven, wijnranken, een fles, glazen, je kan het zo gek niet bedenken of het zit meesterlijk verwerkt in de decoratie en de architectuur. Zo is de inkomdeur een wijnglas, heeft de toren waarin wij logeren de vorm van een champagnefles en de houten balustrade van ons balkon zijn wijnglazen. Maar wat ons het meest bevalt is dat het hotel een ziel heeft.
We voelen ons meteen thuis in onze torenkamer mét terras, want het is een van de meest authentieke kamers van het hele complex: houten vloeren, een romantisch zitje in een erker en een terras dat uitkijkt op de Moezel. Volgens hotelmanager Nils Georg is er aan het hoofdgebouw sinds 1903 weinig veranderd. 'We wilden alles zo authentiek mogelijk houden, al zijn sommige details er later aan toegevoegd.' De hotelbar was ooit aan volledige vervanging toe. In 2010 kreeg ze een geslaagde make-over naar het model van een Parijse art-nouveaubar. 'Sinds Matthias het hotel in 1992 overnam, is het steeds verder uitgebreid,' vertelt Nils die ons rondleidt door het hotel. 'Aanpalende panden werden opgekocht en er werden ook nieuwe units zoals Haus Toskana, Haus Schwanennest, Domicil en Residence bijgebouwd.'
Nils, die in het hotel ooit begon als ober en zich opwerkte tot manager, neemt ons mee naar het nieuwste Kayser Palace waarvan de 10 suites geïnspireerd zijn op de leefwereld van Julius Caesar. Elke suite heeft een uniek design en vertelt een facet uit het leven van de Romeinse keizer: reizen, muziek, architectuur zijn slechts enkele thema’s. De suites zijn erg trendy en ruim met een groot terras dat uitkijkt op de Moezel. Volgens Nils vallen er heel wat mensen voor deze strakke eigentijdse look.
Ze zijn stuk voor stuk origineel en met heel veel smaak ingericht. 'Vandaag beschikken we over 80 unieke kamers, voor elk wat wils,' zegt Nils. Of je nu voor de designsuites of de charmante kamers in het hoofdgebouw kiest, eten doet iedereen in Belle Epoque, het art-nouveau restaurant van het hotel. Muren met sensuele vrouwenfresco's, een immens glas-in-loodraam, een prachtige schouw, ook de verlichting is op en top Art Nouveau en verfijnd tot in elk detail, het is de een van de mooiste plekken van het hotel.
"Muren met sensuele vrouwenfresco's, een immens glas-in-loodraam, een prachtige schouw en verfijnd tot in elk detail..."
De keuken. Het Romantik Jugendstil Hotel Bellevue runde lang een bistro én een sterrenrestaurant 'Claus Feist'. Hun Michelinster gaven ze in 2015 vrijwillig terug, bistro en ex-ster versmolten tot één restaurant waar álle gasten kunnen genieten van een gastronomische keuken met exquise gerechten. Aan het hoofd van Belle Epoque staat Matthias Meurer, een talentvolle chef die naast het restaurant ook nog een wijngaard in Reil an der Mozel draaiende houdt. Hoewel de verleiding groot is om in het sfeervolle interieur - dat nog veel van z'n originele Jugendstilelementen heeft behouden - te dineren, lokt het mooie weer ons naar het aanpalende Moezelterras waar we een subliem uitzicht hebben op de rivier.
|
|
|
|
Na een verfrissende Riesling Sekt als aperitief genieten we van een heerlijk viergangenmenu. Als er één ding is dat alle Romantik hotels gemeen hebben is het de hoogstaande keuken, die hier Frans geïnspireerd is, met marktverse producten, bij voorkeur uit de eigen regio. Bij elk gerecht wordt een bijpassende Moezelwijn geserveerd. Witte, maar ook rode. De Schwarzriesling van Louis Klein is bv. een voltreffer bij het reestoofpotje en het kalfstuk. Ook de wijn van de chef passeert de revue, een lekkere Riesling Kabinett die moeiteloos pairt met de visgerechten. Bij het dessert drinken we een zoete spätlese, de perfecte afsluiter van geweldig diner.
|
|
Middeleeuwse burchtallures met een knipoog. Vanaf het balkon van onze kamer kijken we uit op Trarbach, het stadsdeel aan de overkant van de Moezel dat gedomineerd wordt door de ruïne van de 13e eeuwse burcht van Grevenburg die vanop eenzame hoogte smeekt om een bezoekje. Het is snikheet dus de hotelreceptionist adviseert ons om naar boven te klimmen via het wandelpad door het bos en af te de dalen via de oude trappen. Het is een wandeling die af en toe stevig in de kuiten bijt, maar het uitzicht boven op de Moezel, die met een sierlijke bocht de stad in tweeën splijt, is overdonderend.
|
|
Terug beneden maken we een architectuurwandeling met een handig gidsje dat we in het hotel kregen. Met de Brückenstranke en Hotel Claus Feist was Bruno Mohring in Traben-Trarbach nog lang niet aan het einde van z'n latijn. Op de Moezeloever in Trarbach bouwde hij in 1907 nog de Weinkeller Julius Kayser, nu het Buddha Museum. Met z'n middeleeuwse burchtallures lijkt het een complete stijlbreuk in het oeuvre van Mohring. Wij beschouwen het losjes als een knipoog naar de Grevenburgruïne hogerop. Verder zien we op de Moezelpromenade in Traben nog twee van Mohrings absolute meesterwerken: de wat kubistische Villa Breucker (1905) en de imposante Villa Huesgen, waarvan de eigenaar in 1904 behoorlijk gefortuneerd moet geweest zijn. Net zoals de huidige.
"Met z'n middeleeuwse burchtallures lijkt Weinkeller Julius Kayser een complete stijlbreuk in het oeuvre van Mohring."
Een totaalpakket. Wat is er na een stevige inspanning meer ontspannend dan een wellness sessie? Lekkere spageuren
komen ons al tegemoet in de trapzaal. De Wellness area is ondergebracht in een van de extensies. Een sauna 'with a view', douchen met een Klimt op de muur
en relaxen in het bubbelbad en het stijlvolle zwembad: het ontspant en stilt tegelijk onze esthetische honger. En niet alleen onze ogen
worden verwend, we laten ons ook uitgebreid bepamperen in de wellness.
Na de sauna waaien we nog even uit op de daktuin, maar als het weer tegenzit kan dat ook
in een van de twee rustgevende relaxatieruimtes. Ons verblijf in Romantik Jugenstil Hotel Bellevue hotel zorgt ervoor
dat zowel onze geest als ons lichaam in zenmodus gaan. Het heerlijke eten, het ver-weg-van-de-wereldgevoel in de Moezelvallei, de elegante architectuur en de wellness zorgen voor
een totaalpakket waarvan we ontzettend genieten. Nu de koffer nog vullen
met wijn en alle vakjes zijn aangevinkt.
"Douchen met een Klimt op de muur en relaxen in het bubbelbad en het stijlvolle zwembad: het ontspant en stilt onze esthetische honger."
Land van Riesling en Schwarzriesling. Toen we enkele jaren geleden Ansgar Clüsserath Apotheke Riesling Kabinett proefden, kreeg hij van ons prompt de titel 'meest sensuele Riesling ooit'. Een bezoek aan Weingut Ansgar Clüsserath staat dus hoog op ons programma en daarvoor maken we graag een omweg via Trittenheim. We ontmoeten er de jonge wijnmaakster Eva, die het familiebedrijf enkele jaren geleden van haar vader overnam. Daarmee is ze de eerste vrouw uit een wijnmakersdynastie die al sinds 1670 op de linker Moezeloever wijn verbouwt. Vandaag runt ze met de know-how die al 350 jaar van generatie op generatie wordt doorgegeven, 5ha rieslingranken, verspreid over verschillende wijngaarden in Trittenheim, waaronder de legendarische Apothekeberg.
Clüsserath produceert kwalitatieve hoogstaande Rieslingwijnen, vaak met een helder, kruidig mineraal boeket. In vrijwel alle wijnen proeven we tonen van wit fruit, perzik en abrikoos, subtiel doordrongen van verpulverde leisteen. De aciditeit countert perfect de suikers in hun kabinett en feinherbe, waardoor ze zeker niet te zoet smaken. Lekkere Moezelwijnen dus, onze eerste souvenirs zijn binnen. Voor we vertrekken geeft de jonge wijnmaakster ons nog een geweldige tip en wijst ons de weg naar Zummethöhe, waar we het mooiste panorama van de Moezelstreek kunnen bewonderen. En ze heeft niks overdreven, Zummethöhe biedt een waanzinnig mooi uitzicht over Trittenheim en Leiwen, de spectaculaire bocht die de Moezel er maakt en 360° wijngaarden rondom, zover ons oog reikt.
Ook in Traben-Trarbach zelf zijn er lekkere wijnen te ontdekken. Op wandelafstand van ons hotel stappen we af bij Ulrike en Markus Boor van Weingut Louis Klein, een koppel dat 11ha biowijngaarden in de Mittelmosel runt. Behalve traditionele witte druiven verbouwen ze o.a. nog spätburgunder, cabernet dorio en dornfelder. Maar liefst 25% van hun wijnen zijn rood, wat vrij uniek is voor de regio. Naast hun lekkere witte wijnen proeven we hun signatuurwijn 'Schwarzriesling', een rode wijn die niet van de riesling, maar de pinot- meunierdruif wordt gemaakt. Deze allrounder met z'n pittige, kruidige én fruitige karakter kreeg eerder dit jaar een gouden medaille. 'Eine Kiste Riesling Feinherbe und zwei Kiste Schwarzriesling bitte.' Met een stevige wijnvoorraad en een beetje tegenzin rijden we naar Brussel. Terug van een van onze mooiste Duitslandtrips ooit.
"Zummethöhe biedt een waanzinnig mooi uitzicht over Trittenheim met wijngaarden zover ons oog reikt."
DOEN EN BELEVEN IN EN ROND TRABEN-TRARBACH:
Buddhamuseum: Ondergebracht in de voormalige Weinkeller Julius Kayser (in een ontwerp van Bruno Mohring) herbergt het Buddha Museum een schat aan Boeddhistische kunst en een enorme verzameling Boeddha's uit heel Azië. De symbiose die het Jugendstilinterieur van de oude wijnkelder aangaat met de Boeddhistische kunst zorgt voor een wat vreemde, maar fascinerende sfeer. Als de wijn is in de man...is de wijsheid in de kan: Oosterse levenswijsheid & filosofie meets wine! Adres: Bruno Möhring Platz 1, 56841 Traben-Trarbach.
Mittelmosel-Museum: Goethe was here! Ook de Pruisische koning Frederik-Willem IV en de Franse dichter Apollinaire waren ooit te gast in deze prachtige patriciërswoning die gespaard bleef van de grote stadsbrand in 1857. In het museum zijn o.a. waardevol meubilair en kunstobjecten uit drie eeuwen tentoongesteld, én een omvangrijke collectie over de stadsgeschiedenis van Traben-Trarbach, met o.a. archeologische vondsten uit de tijd van de Romeinen en de Franken. Adres: Casinostrasse 2, 56841 Traben-Trarbach.
Verder weg: de Geierlay hangbrug: Drie kwartier rijden vanuit Traben-Trarbach, maar de rit meer dan waard: de Geierlay hangbrug in Mörsdorf is de langste hangbrug van Duitsland en één van de langste van Europa. De brug overspant met een lengte van 360m het Mörsdorfer Bachtal, op een hoogte van meer dan 100m. Adrenaline verzekerd! De Geierlay hangbrug is gratis toegankelijk, betaald parkeren (10 euro/4uur) doe je bij het bezoekerscentrum in Mörsdorf. Adres: Kastellauner Str. 23, 56290 Mörsdorf.
© TEKST & FOTO'S: M.THYS & W. GLADINES 2022
Geen opmerkingen