Het verhaal van Louvain la Neuve is dat van de boedelscheiding tussen de Vlaamse en Waalse faculteiten van de Leuvense Universiteit. Het resultaat is een moderne universiteitsstad die van scratch werd opgebouwd begin jaren '70. Louvain la Neuve is geen afspiegeling van, maar een moderne variant op het traditionele Leuven, een stad boordevol kunst, perfect voor een leuk cultuurweekend over de taalgrens.
De glazen Aula Magma. |
Leuven Vlaams - Walen buiten. 'In 1968 waren er op zowat elke Europese universiteit spanningen, maar in Leuven was het iets complexer', vertelt Christian, onze gids in Louvain-la-Neuve. Als student maakte hij het allemaal van dichtbij mee. 'Leuven had té veel studenten en bovendien werden er cursussen in het Frans gegeven, tot groot ongenoegen van de Vlaamse studenten en professoren. 'Leuven Vlaams!' en 'Walen buiten!' klonk het. 'En we mochten de plaat poetsten,' lacht hij. Die plaat kwam er met 'la dalle universitaire' ook letterlijk, toen eind jaren '60 in de buurt van Ottignies op een enorm betonnen platform een nieuwe universiteitsstad werd gebouwd. De verhuis van de Franstaligen uit Leuven duurde 7 jaar. Louvain-la-Neuve (Nieuw Leuven) was in 1972 een feit. Wat ons meteen opvalt is dat er nergens een auto te bekennen valt. 'Al het gemotoriseerde verkeer in het centrum loopt ondergronds', legt Christian uit. Auto's uit het straatbeeld, het is een hele verademing. Over de aanleg van de stad, die trouwens helemaal eigendom is van UCL (de universiteit) werd duidelijk nagedacht.
"Al het gemotoriseerde verkeer door het centrum loopt ondergronds. Auto's uit het straatbeeld, het is een hele verademing."
De faculteit Theologie heeft veel weg van een moderne kerk. |
Brutalisme vs. lyrisch abstracte kunst. Het centrum van Louvain la Neuve wordt gedomineerd door enkele imposante universiteitsgebouwen zoals de Faculteit Theologie, dat veel weg heeft van een moderne kerk, en de imposante glazen Aula Magna. Louvain-la-Neuve heeft alles wat men van een moderne stad verwacht: een winkelstraat, een shoppingcenter, een theater, een bioscoop en uiteraard cafés en terrasjes zat. Langs het meer van Louvain-la-Neuve, een (relatieve) oase van rust, wandelen we naar Quartier Biéreau, de eerste bewoonde wijk van de stad, die werd opgetrokken rond de 18e eeuwse Ferme du Biéreau. Deze hoeve is nu een cultureel centrum en behoorde ooit toe aan de abdij van Florival. Vandaag is dit het oudste gebouw van de stad.
Kloosterkapel 'Fra Angelica'. |
Dé blikvanger in het aangrenzende Quartier des Bruyères is de kapel van het Couvent des Dominicains 'Fra Angelica', een must voor liefhebbers van moderne (religieuze) kunst. Voor het ontwerp tekenden de Waalse architecten Benoît Gillon en Géry Despret. De eivorm, gebouwd in hout en melkglas, is een aloud vruchtbaarheidssymbool en verwijst naar de wederopstanding van Christus. Het interieur nam de Zuid-Koreaanse kunstenaar Kim En Joong voor z'n rekening. Achter het altaar monteerde hij vier lyrisch-abstracte glasramen met felle kleuren die zowel de vier seizoenen als de vier evangelisten symboliseren.
Sint-Franciscus van Assisikerk, Quatier Hocaille. |
De harmonische mix van licht, beweging en kleur die de Zuid-Koreaan in de kapel creëerde, bezorgen zelfs de meest overtuigde atheïst een gevoel van rust en bezinning. Meer religieuze kunst - we zijn tenslotte in een katholiek bastion - bewonderen we in de Sint-Franciscus van Assisikerk in Quatier Hocaille. Deze kerk waaraan 10 jaar werd gebouwd, werd ontworpen door de Belgische architect Jean Cosse. In 1985 werd op dit brutalistisch monument een 15e eeuws kruis geplaatst.
"De harmonieuze mix van licht, beweging en kleur die Kim En Joong in de kapel creëerde, bezorgen zelfs de meest overtuigde atheïst een gevoel van rust en bezinning."
Musée Hergé. |
Bij Hergé op de koffie. Via een houten loopbrug bereiken we Musée Hergé, sinds 2009 dé grote publiekstrekker van Louvain-la-Neuve. Het was Hergé's weduwe, Fanny Vlamynck, die in 2007 de eerste steen legde voor het museum ter nagedachtenis aan haar man. Voor de realisatie ervan werden duidelijk kosten noch moeite gespaard. De Franse architect Christian de Portzamparc ontwierp het gebouw, landschapsarchitect Jacques Wirtz het omliggende park en de scenografie werd onder handen genomen door Joost Swarte, Thierry Groensteen en Philippe Goddin, geen onbekenden in het wereldje van de 9e Kunst. Voor alle duidelijkheid: Musée Hergé is geen Kuifjesmuseum, maar een plek waar het leven en werk van Hergé centraal staan. We zien er originele tekeningen uit Kuifje, maar ook Quick en Flupke en vroeger werk van de striptekenaar. Alle iconen uit de Kuifjesalbums worden één voor één belicht en toegelicht, we zien er ook schaalmodellen van de soms wat vreemde voeruigen uit de strip.
Musée L, het universiteitsmuseum. |
Ook de architectuur van het museum - geen enkele muur staat recht - is pure kunst. Het leuke aan Musée Hergé is dat het jong en ouder weet te boeien. Van een heel andere orde is Musée L, het universiteitsmuseum dat ontworpen werd door André Jacqmain. Toen de scheiding met onderlinge toestemming van de Leuvense universiteit een feit was, werd de inboedel, zoals het hoort, netjes verdeeld. De Waalse collectie werd ondergebracht in Musée L, een plek waar kunst en wetenschappelijk erfgoed versmelten tot een leuk en leerzaam rariteitenkabinet. Ook hier slaan we volop oh's van bewondering, voor de collectie én voor de driedimensionale inzichten van de notoire Brusselse brutalist.
"In Musée L versmelten kunst en wetenschappelijk erfgoed tot een leuk en leerzaam rariteitenkabinet."
Street art die leest als een stripverhaal. |
Een stortvloed aan straatkunst. We ronden ons cultuurweekend af met een kunstwandeling door de stad. Bijna nergens anders in België is er zoveel kunst in open lucht te bewonderen als in Louvain la Neuve. En dat is geen toeval, want projectontwikkelaars waren verplicht om 2% van het totale bouwbudget aan kunst te besteden. Heel opvallend zijn de grote muurschilderingen die we overal zien, waarvan vele werden gemaakt tijdens de Kosmopolite Art Tour, een periodiek street-artfestival.
In Louvain la Neuve vind je street art achter elke straathoek. |
Indrukwekkend zijn 'Qu'est-ce qu'un intellectuel?' van Roger Somville in Rue des Wallons, de fresco's van Farmprod en Anyway op Théatre Jean Vilar en de magistrale dames van de Argentijnse Mariela Ajras et Milu Correch op place Raymond Lemaire. Claude Rahirs fresco's zijn de oudste van de stad en lezen als een stripverhaal. Zijn mural 'Petites histoires d'une grande université' (1977) in Rue de la Lanterne Magique schets de geschiedenis van de universiteit van 1425 tot 1980.
Behalve de vele muurschilderingen vormen ook beelden artistieke bakens in het straatbeeld. Projectontwikkelaars waren dus verplicht om hun steentje bij te dragen tot kunst in de stad, wat zorgt voor een amalgaam aan beelden en soms wat vreemde installaties. Zoals de kern van de eerste Belgische deeltjesversneller uit 1947 die een plekje kreeg op Blvd. Baudouin I. In het centrum zien we eerder bescheiden sculpturen, maar rond de stad nemen ze vaak gigantische proporties aan, zoals 'Jardin Éolin' in Avenue Jean Monet. Een van de mooiste beelden van de stad, 'Regard de Lumière' vinden we in Avenue Albert Einstein, net buiten het centrum. Een handige gids om de straatkunst van Louvain la Neuve via twee wandellussen te ontdekken kan je kopen bij de toeristische dienst van de stad.
"Projectontwikkelaars waren verplicht om hun steentje bij te dragen tot kunst in de stad, wat zorgt voor een amalgaam aan beelden en soms wat vreemde installaties."
© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M. THYS & W.GLADINES 2021
LOUVAIN LA NEUVE PRAKTISCH:
Info over Louvan la Neuve: www.olln.be
Er naar toe: Vanuit Brussel Noord rijden zowel in de week als in het weekend treinen naar Louvan la Neuve, rechtstreeks of via Ottignies. Omdat Louvain la Neuve een autovrije stad is, is de trein het beste vervoermiddel. Aankomen doe je in het hart van de stad. Met een weekend biljet reis je aan halve prijs. Info: www.belgiantrain.be
Overnachten: Wij sliepen in Martins Louvain la Neuve, een modern, stijlvol hotel bij het meer op wandelafstand van alle highlights van de stad. Het hotel heeft smaakvol ingerichte kamers met alle moderne comfort, een leuke wijnbar en een 1000m2 grote wellness. Hun restaurant, Brasserie B' Comme, staat onder leiding van chef Olivier Grégor die gedurfde creaties maakt op Belgische specialiteiten. Je eet er in een modern designinterieur of in de gezellige binnentuin van het hotel. Info & reserveren: www.martinshotels.com
Geen opmerkingen