Pure klasse en eigentijds chique: Romantik Hotel Mondragon is dé stek bij uitstek om monumentenstad Zierikzee en omgeving te verkennen. Of de Spaanse veldheer Cristóbal de Mondragón naar wie het hotel vernoemd werd een epicurist was, is een open vraag. Maar dat zijn naam in Schouwen-Duivenland vandaag synoniem staat voor lekker tafelen en luxueus logeren, is een feit.
Oude Haven, Zierikzee.
De stad. Wanneer
we door de Noordhavenpoort monumentenstad Zierikzee binnen rijden, lijken we in een wereld te
belanden waar een vergeelde zwart-wit postkaart weer tot leven komt. De oude haven
met historische schepen is afgeboord met riante patriciërswoningen, huizen met donker gelakte
ramen en deuren, glanzende ruiten en blinkend koperwerk. De lange en bewogen geschiedenis van Zierikzee ontdekken we in het nabijgelegenStadhuismuseum. Zo verkreeg de stad in de 13e eeuw haar stadsrechten, werd ze meermaals belegerd en had ze af te rekenen met catastrofale stadsbranden. In de Tachtigjarige Oorlog was Zierikzee een strategisch
belangrijke plek. Toen de geuzen Zierikzee innamen werden ze door de Spanjaarden
verdreven.
Christobal de Mondragon (Stadhuismuseum Zierikzee).
Protagonist in deze geschiedenis is Cristóbal de Mondragón, een Baskisch veldheer die de opstandelingen op vrij heroïsche wijze de stad uit joeg. De Mondragón logeerde in de Oude Haven en zou een groot deel van z'n leven in de Zuidelijke Nederlanden verblijven. Tot op de
dag van vandaag is zijn naam nauw met Zierikzee verbonden. In het Stadhuismuseum zien we een levensgroot schilderij waarop de Spaanse veldheer met een blauw oog staat afgebeeld. De reden? In 1574 liep hij een blauw oog op, vond het best stoer staan en liet zich er ongegeneerd mee schilderen, volgens de museumgids.
"Tot op de dag van vandaag is Mondragon's naam nauw met Zierikzee verbonden."
Stadhuismuseum Zierikzee.
Het verhaal. Dat het mooiste hotel van Zierikzee naar Cristóbal de Mondragón werd vernoemd, is niet toevallig. 'Hoewel de Spanjaarden destijds bekend stonden als echte bruten en plunderaars, was de Mondragón een redelijk en rechtsschapen man', vertelt eigenaar Govert Janzen. 'Hij stond in de regio dan ook bekend als 'de goede Spanjaard'. We ontmoeten Govert in de lobby van z'n hotel, bij een replica van het Mondragónportret dat we in het Stadhuismuseum zagen. Het blauwe oog went... maar moeizaam. 'Na mijn studies aan de Hogere Hotelschool in Den Haag, deed ik eerst enkele jaren ervaring op in Luxemburg en Moskou, maar na 6 koude, lange winters hield ik het daar voor bekeken en werd ik product manager voor Hotel De Bilderberg bij Arnhem,' vertelt Govert.
Romantik Hotel Mondragon.
'In Zeeland runde ik nog jarenlang het iconische Badhotel Domburg. Maar toen het pand hier in de Oude Haven vrijkwam, zag ik mijn kans schoon om van scratch een prestigieus hotel te beginnen.' En aldus geschiedde. Hotel Mondragon was klaar in december 2019, een slechte timing zo bleek al gauw. Al waren de zomers van '20 en '21 best een succes volgens de sympathieke eigenaar, ondanks het feit dat de gasten in hun kamers moesten dineren. Govert sloot zich aan bij Romantik Hotels om een internationaler publiek aan te trekken en werd in februari dit jaar voorzitter van Romantik Hotels in de Benelux.
"Dat het mooiste hotel van Zierikzee naar Cristóbal de Mondragón werd vernoemd, is niet toevallig."
Het klassieke karakter van Mondragon perfect gecombineerd met een moderne look.
Het hotel. Net als Zierikzee, draagt ook het hotel een zekere geschiedenis met zich mee. Het gebouw dateert uit halfweg de 17e eeuw en deed ooit dienst als concertzaal en bioscoop. In 1947 kwam er een restaurant, Mondragon, op de bovenverdieping. Nadat het in verpauperde toestand werd opgekocht, werden de historische elementen netjes gerenoveerd, de rest werd gesloopt en heropgebouwd. De inrichting van het hotel bedacht Govert zelf in samenwerking met Belinda Ubbink van Studio Bink. 'Ik wou het klassieke karakter van het oude Mondragon combineren met een eigentijdse look,' aldus Govert. Een moeilijke evenwichtsoefening, maar daarin is hij meer dan geslaagd. Want van de receptie tot de kleinste kamer straalt Mondragon pure klasse uit: eigentijds chique, met een knipoog naar de grand hotels van weleer.
Restaurant Cristó.
Cristó, het tweedelige hotelrestaurant, heeft een benedenruimte met zicht op de oude haven en een prachtige opkamer uit de 16e eeuw. Prints van flamboyante barokschilderijen aan de muren, stoffen zitjes in zachte kleuren, hier en daar een streepje goud en vooral veel bloemen typeren beide zalen. In het volkse interieur van Le Bistro, de gezellige hotelbistro, wanen we ons een beetje aan het Parijse Canal Saint-Martin. Op de plek van het eerste Mondragon restaurant bevindt zich nu de Havenzaal, een ruimte voor o.a. recepties en privéfeesten. Het prachtige tapijt met vlindermotieven, Le Papillion, werd door de Franse designer Christian Lacroix speciaal voor Mondragon ontworpen. De Heerenkamer, het torentje van Mondragon, is het oudste deel van het hotel. Gasten kunnen er lekker onderuit zakken met een boek of er gewoon genieten van de rust.
"Van de receptie tot de kleinste kamer straalt Mondragon pure klasse uit: eigentijds chique, met een knipoog naar de grand hotels van weleer."
Pure klasse, eigentijds chique, met een knipoog naar de grand hotels.
De kamers. Voor de 41 kamers en suites in Romantik Hotel Mondragon vond Govert inspiratie in de vier windstreken. 'Simpelweg omdat ze zo zijn georiënteerd,' zegt hij. De kamers in het westen kregen roodtinten, de kleuren van de avondzon, groentinten sieren de kamers in het oosten en goudkleuren de kamers in het noorden als verwijzing naar het noorderlicht. Voor de zuidelijke kamers werden eerder relaxerende tinten bedacht, met zilveren accenten. Wij slapen heerlijk in ons Nilson bed, waarin we meteen wegzakken alsof we op een wolkje liggen. De Royal Mondragon suite is zomaar even 110m2 groot en kent geen gelijke in dit stadje. Er is zelfs een geheime slaapzolder voor de kinderen die eventueel meereizen. En wat wij heel leuk vinden is dat er enkele kamers met terras voorzien zijn voor mensen die met hun hond op stap gaan. Elke suite heeft ook keukenfaciliteiten, maar die laten we links liggen, want eten in het gastronomische Cristó is iets wat we niet willen missen.
"Wij slapen heerlijk in ons Nilson bed, waarin we meteen wegzakken alsof we op een wolkje liggen."
Jong en boordevol talent: Jeffrey Buijl, de chef van Cristó.
De keuken. Als we ons installeren in het stijlvolle restaurant van Mondragon,
voelen we meteen dat we ons aan iets buitengewoons mogen verwachten. Want zoals
in alle Romantik Hotels is het culinair verwennen van de gasten ook in Mondragon een
prioriteit. Aan het hoofd van de keuken staat aanstormend talent Jeffrey Buijl (22) die eerder dit jaar nog finalist was van de Bocuse d’Or. De in Zierikzee geboren chef volgde koksschool in Middelburg en liep stage bij o.a. Herman den Blijker en sterrenchef François Geurds in Rotterdam. Hoewel
Jeffrey nu al een begiftigd chef is, zoekt hij nog volop z’n weg die hij
feilloos combineert met de filosofie van Mondragon: op Franse leest geschoeide
gerechten gelinkt aan het verleden van Zierikzee én al het beste uit de Zeeuwse
Delta. Zo hebben alle gerechten óf een link met Baskenland, de geboortestreek
van Mondragón, óf Schouwen-Duivenland zelf.
Cristó is een restaurant helemaal op maat van Bourgondische Belgen.
We eten er een verrukkelijk zevengangen menu waarbij de smaken elkaar in overtreffende trap aflossen: sardines met aardpeer, komkommer en een mousse van venkel, Ibericoham met zeekraal, groene asperges, looksaus en watermeloen, waarvan we toetsen terugvinden in de bijgeschonken Torre la Moreiro. Het aardappelkoekje met muntsaus, limoen, sperziebonen, snijbonen erwten en radijsjes pairt hemels met de lokale Brut de Zéelande, de stoverij van kalf met geroosterd boekweitschuim doet het dan weer goed met een Clos d'Hermitage (100% Shiraz). Het hoofdgerecht, een sappige Anjouduif met groene kool en knolselderij, is pure verwennerij. Afsluiten doen we met een plankje Nederlandse kazen, heerlijke vanilleparfait en Mondragonkoffie. Eén ding is overduidelijk: Cristó is een restaurant helemaal op maat van Bourgondische Belgen. Of zoals Govert het netjes samenvat: 'Duitsers zoeken een hotel waar ze kunnen eten, Belgen een restaurant waar ze kunnen overnachten.'
Le Bistro.
Op z'n lauweren rusten ligt niet in Goverts aard. De man is een vat vol goede ideeën en heeft nog heel wat in petto met Mondragon. Zo plant hij deze zomer een champagnebar aan de oever van de Oude Haven, een zandstrand met gezellige zitjes, helemaal in het teken van Piper-Heidsieck aangevuld met pinchos en een klank en lichtspel op de zeilen van de oude zeilschepen in de haven. Beter wordt het niet.
"Christó is op Franse leest geschoeide gerechten gelinkt aan het verleden van Zierikzee én het beste uit de Zeeuwse Delta."
Lokale street art op Montmaetreplein.
DOEN EN BELEVEN IN EN ROND ZIERIKZEE:
Stadswandeling. Monumentenstad Zierikzee verkennen we met de ‘Mondragon’s Stadwandeling’, een handige
wandelroute die het hotel voor haar gasten heeft uitgestippeld. Het voert ons enkele
uren langs de bezienswaardigheden van de stad en die zijn er volop: de oude
stadpoorten, de Dikke Toren, de Gasthuiskerk, de voormalige visafslag op het intieme
Sint Jacobshof, het 15e eeuwse Huis de Haene en de Nieuwe Haven om
er maar een paar te noemen. Koffie drinken we op Montmaertre, het leukste plein
van Zierikzee met uitzicht op lokaal geïnspireerde street-art. Onze wandeling
eindigt in het flamboyante Stadhuismuseum waar veel aandacht uitgaat naar
Christóbal de Mondragón.
Watersnoodmuseum Ouwerkerk.
Het Watersnoodmuseum.
Met enkele tips én huurfietsen van het hotel trekken we de wijdere omgeving
in. En daar hoort een bezoek aan het Watersnoodmuseum bij. Af en toe moeten we een
stevig tandje bijsteken in de platte polders waar de wind vrij spel heeft, maar
de weidse panorama’s langs de dijk maken veel goed (De Zeelandbrug is vanop
afstand nóg indrukwekkender). Het Watersnoodmuseum vertelt het
dramatische verhaal van de dijkbreuken in de nacht van 31 januari en 1 februari
1953 waardoor grote delen van zuidwest Nederland onder zoutwater kwamen te
staan. Duizenden huizen en boerderijen werden vernield, er vielen meer dan 1800
slachtoffers en een veelvoud aan vee werd door het water verzwolgen. Het museum
focust op de ramp, de naweeën, het herstel en tenslotte de verwezenlijking van
de Deltawerken.
'De Kleine Schorre', kwaliteitswijn uit Zeeland.
De Kleine Schorre.
Onze smaakpapillen gunnen we galant een extra verwenbeurt bij Wijnhoeve De Kleine
Schorre. Wijnbouwer Johan van de Velde verruilde in 2001 z'n aardappelen voor pinot gris, pinot blanc, rivaner- en auxerroisstokken. Vandaag runt hij een 12ha grote wijngaard op een kalk- en zavelrijke bodem in Dreischor. Johan wil geen grand cru's maken, maar evenwichtige wijnen die pairen met platvis, kreeft, oesters, mosselen en garnalen. We proeven ze in z'n proeflokaal, geserveerd met een heerlijk bord verse zeevruchten en zijn meteen overtuigd: stuk voor stuk eerlijke, lekkere kwaliteitswijnen. Zeker proeven: Brut de Zéelande, spetterende bubbels uit Zeeland. Adres: Zuiddijk 4 in Dreischor.
Palingroker Sam Uil uit Burghsluis.
't Ulegat.
Met zijn volle grijze baard en zeemansblik doet Sam Uil ons ongewild een beetje denken aan Kapitein Iglo. De iconische kreeftenvisser vist al 40 jaar op Oosterscheldekreeft, Noordzeekrab en paling die hij rookt in z'n twee grote rooktonnen. Behalve paling rookt hij er ook nog zeebaars en zalm. Voor vers gerookte vis ben je bij Sam dus aan het juiste adres. Wie vroeg uit de veren is kan net zoals wij Sam z'n vis zien roken, een niet te missen moment. 't Ulegat, Meeldijk 34 in Burghsluis.
Onze tip: combineer Romantik Hotel Mondragon met Romantik Hotel De Campveerse Toren voor een heerlijk (lang) weekend Zeeland hoppen.
DAT IN DE RIOJA DE BESTE SPAANSE WIJNEN WORDEN GEMAAKT IS OP ZICH AL EEN GOEIE REDEN OM ER NAARTOE TE TREKKEN. DAT JE ER OOK KAN SLAPEN EN TAFELEN IN HIPPE BODEGA’S VAN BEROEMDE ARCHITECTEN MAAKT HET DUBBEL ZO AANTREKKELIJK. WIJ TROKKEN NAAR DEZE PRACHTIGE REGIO AAN DE EBRO EN LIETEN ONS OVERDONDEREN DOOR UNIEKE BODEGA’S, HEERLIJKE WIJNEN, EEN EXQUISE KEUKEN EN DE KLEURRIJKE POËZIE VAN WIJNGAARDEN IN DE HERFST.
#2021BESTNINE
DIT WAREN ONZE POPULAIRSTE INSTAGRAM POSTS VAN 2021. VOLG ONS OP IG EN GENIET MEE VAN ONZE MOOISTE REISFOTO'S. OP NAAR 10K!!
PICK-NICK Á LA MONET, KUNST EN KEUKENS IN DE SEINEVALLEI
KUNSTENAARS, MET IMPRESSIONISTEN OP KOP, WERDEN IN DE 19e EEUW BIJ BOSJES AANGEZOGEN DOOR HET MAGISCHE LICHT IN DE SEINEVALLEI. OOK SCHRIJVERS EN COMPONISTEN VONDEN INSPIRATIE IN HET MOOIE NORMANDISCHE LANDSCHAP. WIJ TROKKEN VAN PARIJS NAAR HONFLEUR, IN HET ZOG VAN MONET EN GINGEN OP ZOEK NAAR WAT HEM EN EEN HELE GENERATIE KUNSTENAARS INSPIREERDE.
UNDER AFRICAN SKIES - MET DE 4X4 DOOR NAMIBIË (1): WINDHOEK - SWAKOPMUND
HET EERSTE DEEL VAN ONZE ROADTRIP DOOR NAMIBIË WON DE 'BEST ROAD TRIP' & 'STORY OF THE YEAR' AWARD OP DE TRAVEL BLOG AWARDS IN BRUSSEL 2018. VAN WINDHOEK NAAR SWAKOPMUND LANGS DE TWEE MOOISTE WOESTIJNEN TER WERELD.
HET MOOISTE RESTAURANT TER WERELD
TAFELEN IN DE INDISCHE OCEAAN? JAWEL, IN THE ROCK, HET MOOISTE RESTAURANT TER WERELD. EN HET IS ER ONWAARSCHIJNLIJK LEKKER.
THAILAND DOOR HET OOG VAN DE CAMERA.
IN DE VOETSPOREN VAN COLIN FIRTH EN NICOLE KIDMAN, LANGS DE SET VAN 'THE BRIDGE ON THE RIVER KWAI'. THAILAND DOOR HET OOG VAN DE CAMERA.
CITYTRIP THESSALONIKI
OP ZOEK NAAR EEN LEUKE ALTERNATIEVE CITYTRIP? HIER IS THESSALONIKI, GRIEKENLAND'S TWEEDE GROOTSTE STAD.
SUSHI & BIER: ONDER VIER OGEN MET EEN GEISHA
DE BEROEMDE JAPANSE GEZELSCHAPSDAMES HANTEREN NOG STEEDS EEN 'CODE OF SILENCE'. WIJ GINGEN IN TOKIO OP STAP MET EEN ECHTE GEISHA IN DE HOOP EEN TIP VAN DE SLUIER TE LICHTEN. EN DÁT IS ONS AARDIG GELUKT.
MET EEN RODE GEIT DOOR HET HAGELAND.
DE LEUKSTE MANIER OM HET GROENE HAGELAND TE VERKENNEN IS MET EEN OLDTIMER. WIJ DEDEN HET MET EEN RODE GEIT VAN WOW ROUTES.
GRAUBÜNDEN ON A BUDGET.
LOW COST DOOR EEN VAN DE DUURSTE REGIO'S VAN ZWITSERLAND? HET KAN!
PERU, HET LAND VAN PACHA MAMA.
PERU IS BOOMING. GENIET IN STIJL IN DIT UITGESPROKEN BACKPACKERS PARADIJS.
VERDUN, VAN SLAGVELD TOT VREDESSYMBOOL.
HONDERD JAAR NA DE SLAG VAN VERDUN ZIJN DE SPOREN VAN DE GROTE OORLOG NOG ALTIJD ZICHTBAAR. HOE VERDUN EEN VREDESSYMBOOL WERD.
LADAKH, HET LAATSTE TOEVLUCHTSOORD VAN HET BOEDDHISME
WIJ TROKKEN DOOR BERG EN DAL, VAN GOMPA NAAR GOMPA EN DRONGEN DOOR TOT IN HET HART VAN DE BOEDDHISTISCHE CULTUUR VAN HET INDIASE TIBET.
CITYTRIP PARIJS
PICKNICKEN, FLANEREN OF CHILLEN: ONTDEK DE MOOISTE PARKEN VAN DE FRANSE HOOFDSTAD.
VERDEJO & CO, LANGS RUEDA'S HIPPE WIJNROUTE.
JE KAN DE LEKKERE RUEDA WIJNEN MAAR BETER METEEN LEREN KENNEN, WANT VROEG OF LAAT STAAN ZE OOK BIJ JOUW OP TAFEL.
DE WESTKAAP OP Z'N BEST
WHALE CRIERS, TOWNSHIP JAZZ EN MET EEN OLDTIMER DOOR DE WIJNGAARDEN: DE WESTKAAP OP Z'N BEST.
ONCE IN A LIFETIME: LA TOMATINA
ZIN OM EENS ONGEGENEERD EEN TOMAAT MEE TE GOOIEN OP HET JAARLIJKSE TOMATINA FESTIVAL IN BUNOL? WIJ GEVEN ALVAST ENKELE NUTTIGE TIPS & TRICKS.
AQABA, DE PERFECTE HUB NAAR DE HIGHLIGHTS VAN JORDANIË
JORDANIË IS EEN VEILIGE EN NIET TE MISSEN BESTEMMING IN HET MIDDEN-OOSTEN. AQABA DE PERFECTE HUB NAAR DIT PRACHTIGE LAND.
Geen opmerkingen