MEDITERRANE FLAIR IN ASCONA


Olijfbomen en palmen, een theeplantage en zelfs rijstvelden: Ascona is Zwitserland op z'n kop. Wij verdwaalden er in de smalle straatjes van Borga,  flaneerden langs de oever van Lago Maggia
, beklommen de iconische Monte Veritá én genoten er van een flinke brok mediterrane flair. Welkom in het laagst gelegen stadje van Zwitserland!

Mediterrane flair in Zwitserland. 

Een zacht briesje, een stralende zon en bloedheet. We slenteren door de oude straatjes van Ascona en hebben helemaal niet het gevoel in Zwitserland te zijn. Een indruk die nog versterkt wordt door de vele olijf- en palmbomen én de bloemenweelde die het laagst gelegen stadje van Zwitserland opfleuren. Hier en daar zien we zelfs sinaasappelbomen. We bevinden ons in het zuiden van het land, aan de oever van Lago Maggiore, op slechts enkele kilometers van de Italiaanse grens. De Maggia rivier scheidt Ascona van Locarno, twee stadjes met een hoog dolce vita gehalte, door bruggen met elkaar verbonden.


Sint-Peter en Sint-Pauluskerk.

Mediterrane flair. De Italiaanse invloed is overal prominent aanwezig: Italiaans is de voertaal, de restaurants serveren overwegend Italiaanse gerechten en ook de architectuur bulkt van Italiaanse invloeden. In Borgo, het historische centrum, zien we statige renaissancehuizen zoals het met mooie bas-reliëfs opgesmukte Casa Serodine op Piazza Del Municipio. Het stadsicoon, de 16e eeuwse Sint-Peter en Sint-Pauluskerk, lijkt recht uit Venetië te zijn weggeplukt. Blikvanger in deze zuilenbasiliek is het prachtige 18e eeuwse fresco van Francesco Pancaldi-Molda op het koorplafond. Exclusieve boetieks, kunstgalerijtjes en handicraft shops verdringen elkaar in een labyrint van smalle straatjes. 

"Het stadsicoon, de 16e eeuwse Sint-Peter en Sint-Pauluskerk, lijkt recht uit Venetië te zijn weggeplukt."

Casa Serodine.

Monte Verita. Vanuit het oude stadscentrum maken we de klim naar de legendarische Monte Veritá. Begin vorige eeuw stichtte
beroemde schrijvers, waaronder Hermann Hesse, filosofen en tal van kunstenaars er een soort 'wellness' kolonie als tegenreactie op de conservatieve bourgeoisie. Onze opwaartse hike is in de hitte best pittig met reuzendorst als resultaat. Gelukkig is er de huisgemaakte groene ice tea van Casa del Té. Dit charmante theehuisje met z'n kleine theeplantage en Japanse tuin met ginkgo's is een absolute must voor wie de heuvel beklimt. We vinken de architectonische parels van de heuvel af die fel contrasteren met die uit de oude stad. Blikvangers zijn o.a. het statige Bauhaus Hotel, het tot museum getransformeerde Casa Anatta (1904) en het voormalige Russische studentenkot Casa dei Russi. Het uitzicht vanaf Monte Verita is met stip het mooiste van heel Ascona.

"Het uitzicht vanaf Monte Verita is met stip het mooiste van heel Ascona."


Piazza Giuseppe Motta, het bruisende hart van Ascona.

Dolce far niente. De autovrije promenade Piazza Giuseppe Motta met z'n pastelkleurige restaurants en bars aan het meer, is een plek die aanzuigt als een magneet. De sfeer doet ons een beetje denken aan die op de promenades in Lausanne en Montreux, maar dan een stuk intiemer en met een zalige zuiderse twist. Na onze inspanning op Monte Verita gunnen we onszelf enkele uurtjes dolce far niente op een terrasje bij het water. 

Piazza Giuseppe Motta.

Van het uitzicht op het meer, de bergen rondom en het zwoele briesje worden we helemaal zen.  Een fris glas Ticino wijn maakt het plaatje compleet. De garçon vertelt erbij dat de wijn van Terreni alla Maggia komt, een bekende wijnbouwer net buiten het centrum van Ascona. De voorzet is gegeven. Volgens Google maps is het een halfuur wandelen. En dat kan er nog net af.

"Piazza Giuseppe Motta met z'n pastelkleurige restaurants en bars aan het meer, is een plek die aanzuigt als een magneet."

Terreni alla Maggia: 12ha wijngaarden in de vruchtbare Maggiadelta.

Terreni alla Maggia, wijn en meer. Onze verbazing is groot als we behalve 12ha wijngaarden ook graan- en maïsvelden, een hopveld en, jawel, een rijstveld en een theeplantage bij Terreni alla Maggia aantreffen. De familie exploiteert hier al meer dan 90 jaar een succesvol landbouwbedrijf. En dat is geen toeval, want in de Maggiadelta heerst een microklimaat en de bodem is bijzonder vruchtbaar. Behalve wijn worden er dus nog andere streekproducten gemaakt zoals (rijst-) bier, pasta, polenta, gin, whisky en appelsap. Hun rijstveld is officieel het meest noordelijk gelegen rijstveld ter wereld, een record. Er wordt ieder jaar maar liefst 25 ton (netto) rijst geoogst die vooral gebruikt wordt voor risotto a la Ticinese, een locale specialiteit die je moet geproefd hebben. 


Magia Kerner en Ascona Riserva: topwijnen uit Italiaans Zwitserland.

Met de wijnbouw op het domein werd in 1948 begonnen. Samen met merlot, de signatuurdruif van Ticino, werden chardonnay- en kernerstokken aangeplant. Ook de bondola, een oude locale druivensoort, is bescheiden vertegenwoordigd. Vandaag produceert Terreni alla Maggia 85.000 flessen wijn per jaar, waarvan 60% rood, 30% wit en 10% rosé, goed voor 12 wijnetiketten. We proeven ze tijdens een uitgebreide degustatie op het terras van hun moderne oenotheek die uitkijkt over de wijngaarden. Hoewel het stuk voor stuk lekkere wijnen zijn, halen we er al snel onze eigen top drie uit. 

Terreni alla Maggia.

La Lepre Black, een witte wijn van 100% merlot, die 10 maanden op nieuwe eiken vaten gerijpt heeft en de strogele Kerner zijn met hun uitgesproken fruitsmaak lekkere aperitiefwijnen. Helemaal wild worden we van hun Ascona Riserva 2016, een rode wijn van 100% merlotdruiven die twee jaar op nieuwe Franse eikenvaten heeft gerijpt. Deze wijn werd in 2019 vlot verkozen tot de beste merlotwijn van Zwitserland.  Met 59 euro per fles hangt er dan ook een stevig prijskaartje aan vast. Ticino is goed voor 8% van de totale Zwitserse wijnproductie.

"Het rijstveld van Terreni alla Maggia is officieel het meest noordelijk gelegen rijstveld ter wereld, een record."

Piazza Giuseppe Motta: diner with a view.

Diner with a view. De degustatie bij Terreni alla Maggia heeft onze eetlust flink aangewakkerd. Van sterrenrestaurant tot een simpele grotto, aan goeie restaurants is er geen gebrek in Ascona. Toch wil je het liefst op één plek eten: Piazza Giuseppe Motta. Het terras van een kleine familiebistro met uitzicht op het meer lijkt ons een leuke plek. Geen grand chique, maar eerlijke dagverse gerechten én op en top Italiaans. Vitello tonnato, ossobuco met risotto a la Ticinese, een glaasje wijn uit de streek én het uitzicht op Lago Maggiore, mooier dan dit wordt het niet.

"Van sterrenrestaurant tot een simpele grotto, aan goeie restaurants is er geen gebrek is in Ascona."


© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M. THYS & W. GLADINES 2022

ASCONA PRAKTISCH:

Alle info over reizen naar: Zwitserland: & Ascona.

Vervoer: Wij vlogen met Swiss Air naar Zurich, 6x per dag h/t vluchten vanuit Brussel. Voor het transport ter plaatse maakten we gebruik van het Swiss Travel System: met slechts één vervoerbewijs reis je onbeperkt met de trein, de bus en de boot in héél Zwitserland. Kinderen jonger dan 16 jaar, vergezeld van minstens één ouder, reizen bovendien gratis met de Swiss Family Card. Meegenomen: Met het Swiss Travel System heb je gratis toegang tot meer dan 500 Zwitserse musea.

Overnachten. Wij sliepen in Hotel Garni du Lac, een leuk prijs/kwaliteit driesterren hotel in het centrum van Locarno dat uitkijkt over Lago Maggiore. Mooie en verzorgde kamers met alle comfort, uitgebreid ontbijtbuffet, dakterras, honesty bar en een gezellige relax area. Vriendelijk en ontzettend behulpzaam personeel. Info & reserveren: www.du-lac-locarno.ch



MEDITERRANE FLAIR IN ASCONA

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->