Voor het eerst levert het
Midden-Oosten het gastland voor een wereldtentoonstelling. En Dubai doet dat met
veel flair. De aftrap verliep moeilijk, het is ook wat verwarrend want Dubai Expo 2020
vindt eigenlijk plaats in 2021 en loopt nog tot einde maart 2022, wegens de
intussen overbekende reden. Loont het de moeite? En of. Als fanatiek reiziger krijg ik er in een
notendop te zien wat er allemaal reilt en zeilt in de wereld en maak ik een spectaculaire
duik in de toekomst.
Het poëtische Brits paviljoen. |
Brede boulevard (B) en de futuristische ingang van het Belgisch paviljoen (O).
De Belgische Groene Ark. Het thema hebben de Belgen goed begrepen, via een futuristische roltrap, die dienst doet als een soort teletijdmachine, rol ik van 2021 naar 2050, waar vliegende auto’s en andere hoogstaande technologische vernieuwingen op gebied van mobiliteit centraal staan. Dat alles wordt geïllustreerd door onze beste striptekenaars die voor het eerst allemaal hebben samengewerkt, een unicum. Voor het ontwerp van het Belgische paviljoen hebben Assar Architects en de ecologische Vincent Callebaut hun krachten gebundeld. Het bestaat uit een opvallende boogstructuur met verticale tuinen. Architectuur in combinatie met vernieuwde energie en mobiliteit, overgoten met een pittige ecologische saus. Het paviljoen kreeg de naam Green Ark en kan worden verplaatst naar eender waar al is de eindbestemming voorlopig onbekend.
Gyronef wordt Gyratom (voor de gelegenheid). |
Mobiliteitspaviljoen met spectaculaire projecties.
Gigantische levensechte poppen in het mobiliteitspaviljoen. |
Ik zie er ook Gnasher, een gigantische vis die symbool staat voor overconsumptie. Het hele paviljoen is bedekt met 1055 zonnepanelen en vormt zo een autonoom micro-ecosysteem. Verder pik ik er lukraak een paar paviljoenen uit, voortgaand op de positieve geruchten die ik opvang. Frankrijk is verfijnd, zoals ik het verwachtte en zet in hun veranderende tentoonstelling telkens enkele grote Franse namen in de spotlights. Het bestaat uit 2500 vierkante meter fotovoltaïsche zonnetegels, ecologie is de drijfveer.
Het kleurrijke Russisch paviljoen met spotlights op het menselijke brein. |
Spanje en Pakistan hebben beiden een prachtig en erg minimalistisch paviljoen neergezet. Rusland heeft dan weer een van de grootste en zonder twijfel hét kleurrijkste paviljoen. Het menselijke brein staat hier centraal, fantastisch in beeld gebracht en erg begrijpelijk uitgelegd. Het Britse paviljoen is heel origineel: de gevel bestaat uit een voortdurend veranderend gedicht waarvan de woorden worden aangereikt door de bezoekers. Zweden hield het klein en simpel, alles is tot de essentie teruggebracht zoals ik dat verwacht van dit land waar eenvoud een levensmotto is.
De paviljoenen van Pakistan en Nederland. |
Brazilië zet o.a. de gastronomie in de kijker en heeft een watermassa voorzien waarin bezoekers zich kunnen verfrissen in de hoge lokale temperaturen. Onze noorderburen hebben ook water als hoofdthema. Zij verbinden water, energie en voedsel aan mekaar en laten zien hoe je op circulaire wijze voedsel kan verbouwen in extreme situaties zoals een woestijn. Een heel opvallend paviljoen is dat van Turkmenistan waar levensechte Ahal-Teke paarden voor een gefragmenteerde gouden muur pronken. De gevel is een zeil en de goudkleurige golven stellen de zandduinen voor. Het is erg fotogeniek.
Vrouwen op een voetstuk. Wat mij vooral heeft verrast in een moslimland is het vrouwenpaviljoen, waar ik door een van de zaalsuppoosten word gestalkt omdat hij de gelijkheid tussen de seksen zo graag aan de man, in mijn geval de vrouw, wil brengen. Hij kiest het verkeerde publiek, want vertelt dingen waarvan ik als geëmancipeerde vrouw al lang overtuigd ben. Maar ik blijf glimlachen en geef hem volmondig gelijk, want dat heeft hij. Bijzonder is wel dat mannen en vrouwen in Dubai gelijkwaardig betaald worden, daarin staan ze dus verder dan wij. Het hele paviljoen stemt me erg optimistisch.
Vrouwenpaviljoen met nadruk op gelijkheid tussen de seksen. |
Mijn Nederlandse gids vertelt me de volgende dag lachend dat vrouwen hier echt op handen worden gedragen en ze hebben vaak de broek aan. De keuze voor een vrouwenpaviljoen is bewonderenswaardig en kon in deze tijdsgeest niet beter getimed worden. Belangrijke vrouwen op zowat elk gebied worden er in de spotlights gezet. Als de overenthousiaste zaalwachter zijn overtuigingsdrang ook gebruikt bij bezoekers uit landen waar gelijkheid tussen de seksen een verre toekomstdroom is, dan kan dat weer een stapje in de goeie richting zijn om alle neuzen in dezelfde richting te zetten en meisjes eindelijk overal gelijke kansen te bieden. Zeker niet te missen.
"De keuze voor een vrouwenpaviljoen is bewonderenswaardig en kon in deze tijdsgeest niet beter getimed worden."
De prachtige en vooral kleurrijke koepel van Asl Wasl Plaza.
Een défilé aan het Thaise paviljoen |
Zeker leuk om te proberen zijn de thematische keukens zoals Future of Food. In de Talabat Kitchen wordt het eten niet alleen opgediend door robots maar ook door hen klaargemaakt. Gekker wordt het niet en het is voorlopig iets wat je alleen hier kan beleven. Robots kom ik trouwens overal tegen op de brede lanen tussen de paviljoenen, vriendelijke robotjes die ook praten en vooral kinderen entertainen. Maar of je nu geïnteresseerd bent in gastronomie, technologie, ecologie, futuristische architectuur, de verschillende aspecten van de vele wereldculturen of gewoon de sfeer wil opsnuiven, Dubai Expo 2020 is een must voor iedereen die even een kijkje in de toekomst wil nemen.
"In de Talabat Kitchen wordt het eten niet alleen opgediend door robots maar ook door hen klaargemaakt. Gekker wordt het niet."
TEKST & FOTO'S: MYRIAM THYS 2022
WERELDEXPO DUBAI PRAKTISCH:
De Expo ligt tussen Dubai en Abu Dhabi, vlakbij de Al Maktoum luchthaven. Je kan het nog bezoeken tot en met 31 maart 2022!
Het Belgische Paviljoen ligt in de Mobiliteitssector, dat van Nederland in het Duurzaamheidsdistrict.
Tickets bestellen kan via: www.getyourguide.nl : ze bieden een ticket
voor 1 dag aan voor 22,75€, maar wel met vervoer inbegrepen.
Er naartoe: Wij vlogen met Emirates, een gereputeerde maatschappij met vriendelijke service en lekker eten. Emirates werd in 2020 uitgeroepen tot grootste internationale luchtvaartmaatschappij met meer dan 15,8 miljoen passagiers. Voor degenen die in grote luxe willen reizen: ze zijn de eerste luchtvaartmaatschappij die sinds 2017 volledig afgesloten privésuites aanbiedt in 1ste klasse. Ze hebben ook een paviljoen in de Expo. Tickets boeken kan op: www.emirates.com/be
Verblijf: Rove La Mer: is een instagrammable hotel aan de zee met een prachtig zicht op de skyline. Het ligt in een leuke, vrij recente buurt van Dubai, Jumeirah, weg van alle drukte in het centrum. Info en boekingen: www.rovehotels.com
Geen opmerkingen