De koetsen en hoepelrokken zijn intussen al lang uit het straatbeeld verdwenen, maar aan grandeur heeft Bagnoles de l'Orne weinig ingeboet. Het chique kuuroord in het Normandische Fôret des Andaines heeft het allemaal: natuur, architectuur, wellness en last but not least: een uitstekende gastronomie. De herfst leek ons het ideale moment om daar onze smaakpapillen op los te laten. Want dan schieten eekhoorntjesbrood en hanenkammen... er als paddenstoelen uit de grond.
Grand Hotel du Lac. |
Een koninklijke bestemming. 'Bagnoles de l'Orne stond al enkele eeuwen bekend om z'n geneeskrachtige bronnen, maar pas vanaf 1881 begon het toerisme echt te boosten,' zegt Carole die ons op sleeptouw neemt door dit notoire kuuroord. (En zich aan een salvo van 500 woorden per minuut perfect verstaanbaar kan maken.) We staan bij het oude stationsgebouw dat er wat verweesd bijligt, maar de renovatie is op til. 'Met de komst van de spoorlijn in 1881 vond o.a. de rijke (Parijse) bourgeoisie galant de weg naar Bagnoles,' vertelt Carole. 'Vanaf dan onderging de stad een gigantische metamorfose.' Enorme hotels rezen als paddenstoelen uit de grond, zoals het Grand Hotel des Thermes en Grand Hotel (du Lac) dat met centrale verwarming en een telefoon in elke kamer, z'n tijd qua comfort ver vooruit was. De palmbomen die we her en der zien zetten ons even op het verkeerde been. Neen, dit is niet de Côte d'Azure, maar hartje Normandië.
Casino Bagnoles de l'Orne. |
Bij het Meer van Bagnoles, waar we de mondaine sfeer van weleer nog volop kunnen opsnuiven, kijken we uit op het iconische casino uit 1891. Want behalve kuren, wilde de rijke bourgeoisie zich ook kostelijk vermaken. De reputatie van Bagnoles strekte zich uit tot ver over de landsgrenzen en trok adel en politieke mandatarissen uit heel Europa aan. Zo waren o.a. Koning Ferdinand I van Roemenië en z'n Portugese eega er vaste en graag geziene gasten. Dat Bagnoles midden in het uitgestrekte Fôret des Andaines ligt én de palmbomen waren voor Ferdinand als fervent botanicus wellicht mooi meegenomen.
"De reputatie van Bagnoles strekte zich uit tot ver over de landsgrenzen en trok adel en politieke mandatarissen uit heel Europa aan."
Friezen, boogramen en balkons. Op Place du Général de Gaulle staan we tussen de twee mooiste huizen van de stad: Villa Beau Séjour en Villa Le Castel. Ze maken deel uit van de reeks chique belle epoquevilla's die vanaf 1886 langs drie parallelle boulevards werden opgetrokken, één van de blikvangers van de stad. Net als de statige hotels getuigen ze nog volop van de grandeur van weleer. Hoewel geen enkele villa hetzelfde is, vormen ze toch een soort homogeen geheel. Zo was er een charter dat het gebruik van lokale materialen zoals natuursteen uit de Bocage, locale baksteen, hout en ijzer voor de bouw verplichtte. Ook moesten de kleuren blauw (voor water), geel (voor lucht), groen (voor de natuur) en rood (voor aarde) in elke facade verwerkt worden. Verder zijn ze allemaal - in meerdere of mindere mate - voorzien van geglazuurde friezen, boogramen, balkons en elegante luifels.
Sacré-Coeur de Bagnoles de l'Orne. |
De oude kapel, Cent Marches (1897), werd in 1934 vervangen door de betonnen Sacré Coeur in art-decostijl. Ze is een wat vreemd, maar fris buitenbeentje in de wijk. In het sobere witte interieur zorgen de glasramen van Charles Lorin voor een ware kleurenlawine, met water als centraal thema. Eén ervan werd geschonken door de gulle hand van Ferdinand I van Roemenië. Een stevige wandeling en een honderdtal traptreden later staan we bij le Roc au Chien, het hoogste punt van de stad met een mooi uitzicht op de thermen, het meer en de hypodroom aan de rand van de stad.
Château de la Roche Bagnoles. |
Een boogscheut verder houden we halt bij Château de la Roche Bagnoles (1859) dat een stuk recenter is dan het oogt. Het werd vele malen herbestemd, vanaf 1966 doet het dienst als stadhuis. In het 18ha grote arboretum errond zien we meer dan 150 soorten bomen, waaronder elegante atlasceders, een Hymalaya den en een indrukwekkende sequoia, de tweede grootste van Frankrijk volgens Carole. Maar meer nog dan bomen maken paddenstoelen het mooie weer in Bagnoles de l'Orne.
"In het sobere witte interieur van de Sacré Coeur de Bagnoles zorgen de glasramen van Charles Lorin voor een ware kleurenlawine."
Franck Quinton. |
Paddenstoelen met een ster. 'De chef verwacht jullie binnen een kwartiertje voor de kitchen training,' zegt de receptioniste als we inchecken in Manoir du Lys, meer dan gewoon een prachtige plek om te overnachten. De kunstwerken in de lobby laten niks aan de verbeelding over: hier regeert de paddenstoel. De chef des huizes, Franck Quinton, waardeert als geen ander de culinaire rijkdommen van z'n streek en één daarvan zijn paddenstoelen. Al bijna 40 jaar roert hij met hart en ziel in de potten van z'n restaurant, iets waarvoor hij in 1998 een Michelinster kreeg. Vandaag is Manoir du Lys dé gastronomische referentie van Bagnoles en bij uitbreiding de rest van de Orne.
Kitchen training met Franck Quinton. |
Nadat we onze spullen in onze kamer hebben gedropt, reppen we ons naar de keuken voor een tête-à-tête met de chef. Hij leert ons dat je wilde paddenstoelen niet hoeft te reinigen. 'Een paddenstoel is van nature een propere plant, maar hij moet wel correct geplukt worden,' zegt hij. Met een mes verwijdert hij kleine stukjes mycelium van het eekhoorntjesbrood. Een handvol cantharellen neemt hij met dezelfde precisie onder handen, waarna hij ze traag gaar stooft in melkerijboter met gedroogde abrikozen en rozemarijn. Hij weet perfect hoe hij elke soort paddenstoel op smaak moet brengen. En smaken doen ze. Vooral de natuur inspireert deze charismatische chef die het liefst zélf het woud intrekt om paddenstoelen te plukken. 'Het ontspant me enorm.'
Manoir du Lys. |
's Avonds laat Franck ons genieten van een vijfgangenmenu met - what else - paddenstoelen in de hoofdrol: sabayon met eekhorentjesbrood, Sint-Jacobsvruchten met gele stekelzwam, patrijs met truffels uit de Bourgogne en een emulsie van camembert. Ook het dessert, een romige macaron met bospaddenstoelen, is een atypische, maar hemelse combinatie. De zorgvuldig geselecteerde wijnen, ciders en pommeau die sommelier Yvon Lebailly erbij serveert én de calvados achteraf maken het gastronomische plaatje helemaal af.
"Een paddenstoel is van nature een propere plant, maar hij moet wel correct geplukt worden."
Op paddestoelenjacht in Fôret des Andaines. |
Eigen pluk. Dat Franck Quinton zich uitgerekend in paddenstoelen heeft gespecialiseerd hoeft niks te verbazen. Want in het 7000ha grote Fôret des Andaines zit hij comfortabel aan de bron. Meer dan 15000 soorten paddenstoelen groeien er, het hele jaar rond. Na een lekker ontbijt stuurt Franck ons met Pascal, z'n beste mycoloog, het woud in. Gewapend met een tenen mandje én de kennis van de mycoloog beginnen we aan onze missie: eetbare paddenstoelen zoeken. 'Van alle soorten die in Fôret des Andaines groeien is 10% eetbaar, 10% uiterst giftig en de rest zit er ergens tussenin,' vertelt Pascal. Hij leert ons waar we welke paddenstoel het best kunnen vinden in het woud. En hoe we eetbare en giftige paddenstoelen van elkaar kunnen onderscheiden, al is het verschil vaak erg summier.
Leerrijk én ontspannend: met een mycoloog op zoek naar eetbare paddenstoelen. |
Bij sommige soorten maakt het feit of ze al dan niet in de zon groeien het verschil. 'Ieder jaar sterven er in Frankrijk nog mensen door onwetend giftige paddenstoelen te eten,' merkt hij somber op. De kleine paarse exemplaren die we overal zien, rodekoolzwammen, blijken erg lekker te zijn en gaan dan ook massaal onze mandjes in. Hanenkammen (cantharellen) vinden we vooral onder naaldbomen, gele stekelzwammen dan weer onder loofbomen. Ons geluk kan niet op als we eekhoorntjesbrood vinden, volgens Pascal de lekkerste paddenstoel van het woud.
Franck had gelijk: paddenstoelen plukken in het woud is erg ontspannend. Terug bij de auto checkt Pascal nog een laatste keer onze oogst. Hij geeft nog wat tips mee voor de bereiding. 'Paddenstoelen die je niet binnen een dag consumeert, kan je best laten drogen,' raadt hij ons aan. 'Gedroogd zijn ze extra lekker en je kan ze lang bewaren.' Met een goed gevuld mandje 'eigen pluk' rijden we terug naar België, het perfecte souvenir van een mooie bestemming in de groene Orne. Thuis staat er straks pasta met rodekoolzwammetjes op het menu. Mét een lekker glas cider uit de regio erbij.
"In Fôret des Andaines groeien 15.000 soorten paddenstoelen waarvan 10% eetbaar, 10% uiterst giftig en de rest er ergens tussenin."
© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M.THYS & W.GLADINES 2021
BAGNOLLES DE L'ORNE PRAKTISCH:
Meer info over de Orne: www.ornetourisme.com
LEES OOK:
Ernaartoe: Met de auto via A28 (péage): 545 km en een reistijd van 5u15 zonder stops. Een ander, maar omslachtig alternatief is met de trein naar Argentan rijden en vandaaruit verder met de TER bus.
Overnachten: Wij gingen stijlvol overnachten in Manoir du Lys, een 4 sterren hotel midden in het uitgestrekte Fôret des Andaines, op 1km van het centrum van Bagnoles de l'Orne. Het hotel heeft een binnen- en buitenzwembad, een tennisveld, een ping-pongtafel en een biljartzaal. Drie kamertypes: chambres privilegé, chambres élégants en houten paviljoenen (45m2) voor families tot 5 personen. Uitgebreid en lekker buffetontbijt. Het restaurant (1 Michelinster sinds 1998) o.l.v. Franck Quinton is gespecialiseerd in paddenstoelen. Meer info: manoir-du-lys.fr
Weekend Champignons: Warm aanbevolen voor al wie (zoals wij) gek is op wilde paddenstoelen! Tijdens het 'Weekend Champignon' in Manoir du Lys trek je met een mycoloog het woud in om zelf paddenstoelen te plukken, leer je paddenstoelen te classificeren met een mycoloog, te bereiden met een kitchen training door de chef zelf en wordt je verwend met door drie- of vijfgangenmenus op sterrenniveau. Meer info: https://manoir-du-lys.fr/champignons-week-end
Eten & drinken: Bistro Ô Gayot, een bistronomisch restaurant in een stijlvol belle epoquehuis in het centrum van de stad. De talentvolle chef Franck Langlois staat sinds 2008 onder supervisie van sterrenchef Franck Quinton achter het fornuis. Vers bereide, verzorgde gerechten met uitsluitend seizoensproducten aan faire prijzen. Aanbevolen! Info: www.ogayot.net
Geen opmerkingen