SAIL THE WAY: MET DE WIND IN DE ZEILEN NAAR SANTIAGO DE COMPOSTELLA (1)
Yeah, ik mag last
minute voor Myriam en Werner naar Baskenland en zeg geen nee! Doel: deelnemen aan het eerste deel van de zeiltocht van Hondarribia naar Santiago de Compostella, georganiseerd door Sail the Way. Je kan namelijk de pelgrimsroute een keer per jaar ook met een zeilboot doen: 15 dagen varen en de laatste dag te voet. Dit jaar staat de tocht in het teken van de vrouw. Aan boord alleen maar dames dus die elk een link hebben met water,
vissen en zeevaart. Maar voor mij is het ook een eerste kennismaking met het
mooie Spaanse Baskenland. Benieuwd.
Baskenland: groen, heuvelachtig en toch aan zee.
Visserswijk. Verrassend groen, heuvelachtig en toch aan
zee, het is een bijzondere combinatie. Dat het groen is, heeft alles met het klimaat te maken. Het regent dus af en toe in Baskenland en dat is tijdens
mijn eerste avond meteen het geval. Mijn gids, Diego, wil me zijn prachtige stadje
laten zien, maar omdat het echt met bakken uit de lucht valt, stelt hij voor om eerst onze
smaakpapillen te verwennen. We trekken naar ‘Rafael’, een gezellig restaurantje in de visserswijk,
waar we een speciale omelet (tortilla) proeven. ‘Pinxtos zijn de betere tapas,’ legt Diego uit, ‘je betaalt er ook meer voor.’ De Baskische tapas zijn vaak gastronomische minigerechtjes. Jaarlijks zijn er verschillende pinxtos-wedstrijden in de stad.
Hondarribia is bekend om z'n goede keuken.
Hondarribia is bekend om zijn goede keuken en de badplaats heeft dan ook heel wat restaurants met een uitstekende reputatie, zelfs met Michelinsterren. Diego neemt me mee naar Bar Grand Soleil, een restaurant dat al heel wat pinxtos-prijzen heeft gewonnen. Mijn gerookte kabeljauw op toast smaakt heerlijk. Calle San Pedro in La Marina, de vissersbuurt, is – als de zon schijnt – een levendige straat vol terrasjes, vertelt Diego. Typisch zijn de oude, kleurrijke vissershuizen met houten balkons. De Fransen steken geregeld de rivier Bidasoa over om lekker te komen eten en te flaneren in deze charmante buurt.
Hondarribia.
Middeleeuws centrum. Wanneer het iets minder hard regent, maken we een wandeling door het middeleeuws centrum van Hondarribia. Schilderachtige straatjes, oude stadsmuren, slotgrachten en poorten, het lijkt of ik een stap terug in de tijd zet. Op het hoogste gedeelte, ligt de Plaza de Armas met het prachtige Parador Hotel, het voormalige kasteel van Karel V. De stad hoort door haar historische karakter tot het officiële Netwerk van Middeleeuwse Steden. Als we verder wandelen zien we een prachtige baai opdoemen. Het is hier dat de rivier de Bidasoa uitmondt in de zee. Aan de overkant ligt Hendaye in Frans Baskenland. Het miezert en het wordt stilaan donker, maar ik kan me voorstellen hoe mooi het hier is als de zon schijnt en alle coronaperikelen achter de rug zijn. Maar om op de prachtige promenade de Paseo Butrón te wandelen en het strand te verkennen, zal ik een andere keer moeten terugkomen.
Luxe in hotel Nafarrola. De volgende dag staat er een eerste zeiltocht op het programma: van Hondarribia naar Bermeo. Door het slechte weer valt er letterlijk heel wat in het water, maar gelukkig worden we zelf gespaard. We lijken gedurende lange tijd ver op zee te zitten, want nergens is er nog land te bespeuren. Het regent, hagelt, we doorstaan een kleine storm én onweer. Avontuurlijk, dat wel! En met een kapitein die goud haalde op de Olympische Spelen in 2012, ben ik er gerust in. Over het zeilen later meer… Na 9 uur varen zijn we pompaf en ben ik héél blij dat ik naar mijn hotel kan.
Hotel Nafarrola.
En dat hotel is in één woord: wauw! Hotel Nafarrola is nog maar enkele weken open. Om er te geraken moeten we vanuit Bermeo nog een stevige klim met de auto maken. Maar het loont de moeite: het ligt in het hart van het biosfeerreservaat Urdaibai met uitzicht op zee en de uitlopers van enkele bergen, omgeven door weilanden en prachtige natuur. Het interieur is erg minimalistisch maar tegelijk gezellig door het vele houtwerk en de serene sfeer. Op de kaart staan gezonde
gerechtjes, de meeste met vis of vegetarisch. Ik eet heerlijke ansjovis
met ananas. Niet voor grote eters, maar perfect voor fijnproevers. Het is het soort hotel waar je zalig slaapt en kan genieten van de stilte. Na een lekker bubbelbad en een wat laat glaasje cava vertrek ik naar dromenland.
Bermeo.
Bermeo. Na een heerlijk ontbijt samen met mijn gidsen Sara en Nerea vertrekken we richting Bermeo, en kijk... daar is de zon. Bermeo is een kleurrijk havenstadje met een bijzondere geschiedenis. Al vroeg in de ochtend zijn er roeiers aan het trainen, het is dan ook de populairste sport in deze stad. We bezoeken eerst de vismijn, waar we uitleg krijgen van enkele vrouwen die in de visserscoöperatie werken. We kijken toe hoe ze de visnetten nog steeds met de hand repareren en ontdekken heel wat over de visvangst van vroeger en nu. Volgens mijn gidsen moet ik hier tonijn, makreel en ansjovis proeven, want nergens vind je die beter dan in Bermeo. De tonijn die ik eet smelt inderdaad weg op mijn tong, zacht en bijzonder smaakvol. De hele reis gaat over vrouwen, ook over deze vissersvrouwen in Bermeo. De mannen waren vaak weken van huis en de vrouwen moesten hun plan trekken. Ze leerden onderhandelen in een mannenwereld, ze deden niet alleen het huishouden, maar waren ook heel actief in de visvangst en beheerden bovendien het geld. Met vrouwen uit Bermeo moet je dus niet sollen, de zee heeft hen doorheen de jaren gehard.
Vissersvrouw in Bermeo.
De haven en de oude stadskern van Bermeo zijn de moeite waard om te bezoeken. Het middeleeuwse centrum bestaat uit smalle straatjes die vanuit de haven steil omhoog klimmen. De toch al felle kleuren van de gevels worden nog eens versterkt door de waslijnen met kleding die overal in de straten hangen. Aan de oude haven staat de historische Ercilla-toren, uitgeroepen tot Nationaal Monument. Nu is het een vissersmuseum, een van de weinige musea ter wereld dat exclusief is gewijd aan het leven, het werk en de gebruiken van vissers aan de Baskische kust. Mooi is het standbeeld Ya Viene, 'Ze komen eraan' dat symbool staat voor alle vrouwen en kinderen die vaak bang wachtten op de terugkerende vissers.
Bodega Berroja.
Wijn proeven in Bodega Berroja.We rijden door een glooiend landschap van felgroene
heuvels naar Bodega Berroja, een familiewijnmakerij in Muxika, het hart van het
Urdaibai biossfeerreservaat. Eigenaar José Ángel Carrero neemt ons
mee naar het hoogste punt van zijn domein en vertelt trots over de omgeving, de
geschiedenis en uiteraard zijn wijn. Van hieraf kijken we uit over het hele biosfeerreservaat,
het is in een woord prachtig. We zien de pieken van de Bocineros bergen in Biskaje en de stad Guernica.
Bodega Berroja.
Baskenland is een van de kleinste wijnregio's van
Spanje. De productie is zo klein dat er amper geëxporteerd wordt. Er worden voornamelijk witte Txakoli wijnen gemaakt. Op het Berroja domein van wijnmaker José vind je 4 variëteiten waaronder twee inheemse: de Hondarrabi Zuri en de Hondarrabi
Beltza. Massaproductie staat niet in zijn woordenboek. Hij gaat voor kwaliteit en duurzaamheid. Het zijn wijnen met een heel eigen persoonlijkheid die jong gedronken worden, normaal gezien binnen het jaar, maar ook zijn iets oudere wijn is lekker: droog, aromatisch met een licht bittere nasmaak. De jonge wijnen zijn citroenfris en worden vooral bij pintxos en vis geschonken. Een ding is zeker, het smaakt naar meer.
Bermeo is een van de typische havenstadjes
van Biskaje. De vissershaven en de oude stad zijn uniek. De overblijfselen van
de muur en de ontdekte ruïnes wijzen erop dat het een vestingstad was.
DAT IN DE RIOJA DE BESTE SPAANSE WIJNEN WORDEN GEMAAKT IS OP ZICH AL EEN GOEIE REDEN OM ER NAARTOE TE TREKKEN. DAT JE ER OOK KAN SLAPEN EN TAFELEN IN HIPPE BODEGA’S VAN BEROEMDE ARCHITECTEN MAAKT HET DUBBEL ZO AANTREKKELIJK. WIJ TROKKEN NAAR DEZE PRACHTIGE REGIO AAN DE EBRO EN LIETEN ONS OVERDONDEREN DOOR UNIEKE BODEGA’S, HEERLIJKE WIJNEN, EEN EXQUISE KEUKEN EN DE KLEURRIJKE POËZIE VAN WIJNGAARDEN IN DE HERFST.
#2021BESTNINE
DIT WAREN ONZE POPULAIRSTE INSTAGRAM POSTS VAN 2021. VOLG ONS OP IG EN GENIET MEE VAN ONZE MOOISTE REISFOTO'S. OP NAAR 10K!!
PICK-NICK Á LA MONET, KUNST EN KEUKENS IN DE SEINEVALLEI
KUNSTENAARS, MET IMPRESSIONISTEN OP KOP, WERDEN IN DE 19e EEUW BIJ BOSJES AANGEZOGEN DOOR HET MAGISCHE LICHT IN DE SEINEVALLEI. OOK SCHRIJVERS EN COMPONISTEN VONDEN INSPIRATIE IN HET MOOIE NORMANDISCHE LANDSCHAP. WIJ TROKKEN VAN PARIJS NAAR HONFLEUR, IN HET ZOG VAN MONET EN GINGEN OP ZOEK NAAR WAT HEM EN EEN HELE GENERATIE KUNSTENAARS INSPIREERDE.
UNDER AFRICAN SKIES - MET DE 4X4 DOOR NAMIBIË (1): WINDHOEK - SWAKOPMUND
HET EERSTE DEEL VAN ONZE ROADTRIP DOOR NAMIBIË WON DE 'BEST ROAD TRIP' & 'STORY OF THE YEAR' AWARD OP DE TRAVEL BLOG AWARDS IN BRUSSEL 2018. VAN WINDHOEK NAAR SWAKOPMUND LANGS DE TWEE MOOISTE WOESTIJNEN TER WERELD.
HET MOOISTE RESTAURANT TER WERELD
TAFELEN IN DE INDISCHE OCEAAN? JAWEL, IN THE ROCK, HET MOOISTE RESTAURANT TER WERELD. EN HET IS ER ONWAARSCHIJNLIJK LEKKER.
THAILAND DOOR HET OOG VAN DE CAMERA.
IN DE VOETSPOREN VAN COLIN FIRTH EN NICOLE KIDMAN, LANGS DE SET VAN 'THE BRIDGE ON THE RIVER KWAI'. THAILAND DOOR HET OOG VAN DE CAMERA.
CITYTRIP THESSALONIKI
OP ZOEK NAAR EEN LEUKE ALTERNATIEVE CITYTRIP? HIER IS THESSALONIKI, GRIEKENLAND'S TWEEDE GROOTSTE STAD.
SUSHI & BIER: ONDER VIER OGEN MET EEN GEISHA
DE BEROEMDE JAPANSE GEZELSCHAPSDAMES HANTEREN NOG STEEDS EEN 'CODE OF SILENCE'. WIJ GINGEN IN TOKIO OP STAP MET EEN ECHTE GEISHA IN DE HOOP EEN TIP VAN DE SLUIER TE LICHTEN. EN DÁT IS ONS AARDIG GELUKT.
MET EEN RODE GEIT DOOR HET HAGELAND.
DE LEUKSTE MANIER OM HET GROENE HAGELAND TE VERKENNEN IS MET EEN OLDTIMER. WIJ DEDEN HET MET EEN RODE GEIT VAN WOW ROUTES.
GRAUBÜNDEN ON A BUDGET.
LOW COST DOOR EEN VAN DE DUURSTE REGIO'S VAN ZWITSERLAND? HET KAN!
PERU, HET LAND VAN PACHA MAMA.
PERU IS BOOMING. GENIET IN STIJL IN DIT UITGESPROKEN BACKPACKERS PARADIJS.
VERDUN, VAN SLAGVELD TOT VREDESSYMBOOL.
HONDERD JAAR NA DE SLAG VAN VERDUN ZIJN DE SPOREN VAN DE GROTE OORLOG NOG ALTIJD ZICHTBAAR. HOE VERDUN EEN VREDESSYMBOOL WERD.
LADAKH, HET LAATSTE TOEVLUCHTSOORD VAN HET BOEDDHISME
WIJ TROKKEN DOOR BERG EN DAL, VAN GOMPA NAAR GOMPA EN DRONGEN DOOR TOT IN HET HART VAN DE BOEDDHISTISCHE CULTUUR VAN HET INDIASE TIBET.
CITYTRIP PARIJS
PICKNICKEN, FLANEREN OF CHILLEN: ONTDEK DE MOOISTE PARKEN VAN DE FRANSE HOOFDSTAD.
VERDEJO & CO, LANGS RUEDA'S HIPPE WIJNROUTE.
JE KAN DE LEKKERE RUEDA WIJNEN MAAR BETER METEEN LEREN KENNEN, WANT VROEG OF LAAT STAAN ZE OOK BIJ JOUW OP TAFEL.
DE WESTKAAP OP Z'N BEST
WHALE CRIERS, TOWNSHIP JAZZ EN MET EEN OLDTIMER DOOR DE WIJNGAARDEN: DE WESTKAAP OP Z'N BEST.
ONCE IN A LIFETIME: LA TOMATINA
ZIN OM EENS ONGEGENEERD EEN TOMAAT MEE TE GOOIEN OP HET JAARLIJKSE TOMATINA FESTIVAL IN BUNOL? WIJ GEVEN ALVAST ENKELE NUTTIGE TIPS & TRICKS.
AQABA, DE PERFECTE HUB NAAR DE HIGHLIGHTS VAN JORDANIË
JORDANIË IS EEN VEILIGE EN NIET TE MISSEN BESTEMMING IN HET MIDDEN-OOSTEN. AQABA DE PERFECTE HUB NAAR DIT PRACHTIGE LAND.
Geen opmerkingen