Spectaculaire gletsjers en fabelachtige fjorden, Noorwegen is een land van superlatieven. Het is een van de mooiste bestemmingen in Europa, met als onbetwiste headliner het westelijk fjordengebied. Wij zochten en vonden een betaalbare manier om het land van Disney's Frozen te ontdekken. Een roadtrip door het noordelijke Shangri La, waar de natuur de taal van de stilte spreekt.
Het 12e eeuwse Bryggen in Bergen. |
Nee geen 4X4, ook geen speed mobiel, deze keer huren we een doodsimpele
wagen, want in Noorwegen zijn de wegen perfect en is de snelheid beperkt. Aan
maximum 80 km per uur, Noren zijn nooit gehaast, wordt dit onze relaxte
roadtrip ever. Slow travel in de letterlijke zin van het woord. Bergen, onze
hub naar de westelijke fjorden, is een charmante stad, die aanvoelt als een
groot dorp. De smalle kasseistraatjes, de witte houten huizen die letterlijk
lichtjes beneveld tegen mekaar aanleunen en de vele hoogteverschillen
versterken dat effect nog. De kasseien kweken meteen een band, hakkenbrekers
net als in Brussel, maar tegelijk oergezellig. Ze kwamen er in de 15de
eeuw dankzij koning Christian II, die een Hollandse maîtresse had en de mosterd
dus bij ons en onze noorderburen haalde. In Dyveke, een leuke wijnbar die naar
haar genoemd werd, vertellen ze ons dat de kasseien ervoor zorgden dat noch
paarden, noch dronkaards op hun gezicht vielen wanneer het sneeuwde. Dus charmant
én praktisch.
Bergen: smalle kasseistraatjes en witte houten huizen die lichtjes beneveld tegen mekaar aanleunen. |
Chimney huizen. De vismarkt in Bergen is een plek waar je heerlijk kan lunchen, de geuren werken als een soort rattenvanger van Hamelen, onmogelijk er aan te weerstaan. Op het menu staan king crabs, melbu kaviaar en natuurlijk klipvis of gezouten en gedroogde kabeljauw, iets wat Bergen op de kaart zette. Restaurants hebben hun tenten opgeslagen in historische gebouwen zoals de 19 eeuwse beurs of de traditionele vleesmarkt. Zelfs MacDonalds zit in een geklasseerd pand. Wij lunchen in het oudste restaurant van de stad: Tracteursted (1708), een antiek koetshuis in Bryggen, de mooiste en vooral meest authentieke wijk in Bergen. Middeleeuwse houten Hanzehuizen hebben er de tand des tijds weerstaan. Maar ondanks de vele branden blijven ze alles in hout bouwen, van de drie biggetjes hebben ze hier nog nooit gehoord. Ze worden spottend ‘chimney houses’ genoemd omdat ze even snel branden als een schoorsteen. Toen Bryggen in de 18de eeuw volledig in vlammen opging bouwden de handelaars, zoals na elke brand, uit noodzaak en vooral tijdgebrek alles in zeven haasten exact opnieuw op. De gebouwen, vaak opslagplaatsen voor klipvis, zien er dus nog net zo uit als in de 12de eeuw. Het verbaast ons dan ook niet dat het hele kwartier Unesco Werelderfgoed is.
"Ondanks de vele branden blijven ze in Bergen hun huizen in hout bouwen, van de drie biggetjes hebben ze hier nog nooit gehoord."
Een pairing op z'n Noors: microbrouwerij Aegir |
De beste brouwerij van het Walhalla. We vreten kilometers, maar met een brede grijns, want zowat elk uitzicht is mooi genoeg om op de rem te gaan staan. Ons doel vandaag is Flåm. Je kan twee dingen doen in dit stadje: de legendarische trein nemen die steil de bergen op hobbelt of je kan zoals wij met een boot de schitterende Nærøyfjord invaren. Maar eerst lessen we onze dorst in de lokale microbrouwerij, waar ze 24 soorten artisanaal bier brouwen. De bar is genoemd naar de Noorse god Aegir, die volgens kenners de beste brouwerij had in het Walhalla. Ze openden hun deuren in 2007 en het had zo’n succes dat er intussen een Vikingrestaurant en zelfs kamers bijkwamen. Niet onverstandig, gezien het hoge alcoholgehalte van sommige bieren. Het is een ontzettend gezellige tent, alsof je een warme deken om je heen geslagen krijgt. Als de eigenaar ons vertelt dat hij in navolging van de Belgen, zijn bier in het eten verwerkt, willen we dat kost wat kost proeven. Het Vikingmenu bestaat uit 5 gerechten gepaird met evenveel bieren en is een absolute aanrader. Rijden hoeven we voorlopig toch niet.
"In Noorwegen is zowat elk uitzicht mooi genoeg om op de rem te gaan staan."
Nærøyfjord, de natuur op z'n mooist. |
‘Frozen’ en de Nærøyfjord. Als eskimo’s zien we eruit wanneer we eindelijk met een zodiac vanuit de Aurlandsfjord in Flåm vertrekken. Het is zomer, maar de kille wind maakt het verdomd koud. We varen de indrukwekkende Nærøyfjord in, de smalste van het land. Tussen de steile bergwanden van zo’n 1400m hoog voelen we ons plots gereduceerd tot een mini versie van onszelf. De enorme kliffen verdringen elkaar om zich als ware diva’s in het water te spiegelen. Sommige zijn in nevel gehuld, wat het allemaal nog net iets sprookjesachtiger maakt. We snappen meteen waarom het wondermooie Arendelle in Frozen op deze plek geïnspireerd is. Myrdal, een van de weinige dorpjes in de fjord heeft nog welgeteld één inwoner, die enkel wifi heeft als de ferry passeert.
Elk uitzicht is mooi genoeg om op de rem te gaan staan. |
Aurlandsfjord en Nærøyfjord zijn zijarmen van de langste fjord van Noorwegen, de Sognefjord (204km), die op sommige plekken 1300m diep is. 'Dat zijn meer dan 4 Eiffeltorens,' lacht onze gids. 200Km pure schoonheid. Onze ogen scannen voortdurend de wateroppervlakte, want de kleinste walvis ter wereld (1,5m), de Poipus Mersois, zwemt hier rond. Jammer genoeg blijft hij onder onze radar. Bovenop een van de steilste bergen in de Aurlandsfjord staat een boerderij die in 2013 werd omgebouwd tot de B&B Stigen. Het is volledig van de wereld afgesloten. Er zijn slechts twee manieren om er te geraken: 300m steil naar boven klimmen of een helikopter nemen. Iets wat blijkbaar heel veel mensen aanspreekt, het is volgens onze gids de eerste drie jaar volgeboekt. Nog even sparen dus, want goedkoop is het niet.
"Myrdal, een van de weinige dorpjes in de Nærøyfjord heeft nog welgeteld één inwoner, die enkel wifi heeft als de ferry passeert."
Bøyabreengletsjer, gedoemd te verdwijnen? |
Gletsjers in gevaar. ‘Neem de ferry’ beveelt de GPS plots in Fodnes op weg naar onze slaapplaats in Kaupanger. We gehoorzamen met plezier want zo varen we nog een stuk de fotogenieke Sognefjord in. Vanavond slapen we voor het eerst in een blokhut middenin het bos. Inkopen doen we in de plaatselijke supermarkt. En nee het is geen aanslag op onze kredietkaart. De prijs van het eten valt best mee, alleen alcoholische drank is quasi onbetaalbaar. We dineren en ontbijten buiten, terwijl eekhoorntjes nieuwsgierig heen en weer rennen. Op weg naar Fjaerland stoppen we aan het gletsjermuseum, een futuristisch gebouw in de middle of nowhere. Toch heeft het 60.000 bezoekers per jaar omdat het vlakbij de Bøyabreen- en de Jostedalsgletsjer ligt. Die laatste is de tweede grootste in Europa na Vatnajökull in IJsland: 600m hoog en 80km lang. Het museum organiseert er wandelingen, je kan zelfs één keer per jaar op de gletsjer overnachten tijdens een driedaagse kampeertocht. Op het einde van ons bezoek krijgen we goed en slecht nieuws. In een reportage vertelt David Attenborough ons dat er in Noorwegen nog ruim 1600 gletsjers zijn. Het slechte nieuws is dat er slechts 4 de volgende eeuw zullen overleven. Tijd om wakker te worden met z’n allen.
"De Jostedalsgletsjer is de tweede grootste van Europa na Vatnajökull in IJsland: 600m hoog en 80km lang."
Booktown en de fabelachtige Fjærlandfjord . |
Met de ferry door de Geirangerfjord. |
Een belastingparadijs. Dé ster onder de fjorden is de Geirangerfjord, die met reden Unesco Werelderfgoed is. We nemen weer de ferry, want vanop het water is hij het spectaculairst. Het landschap is magistraal, onze camera’s doen overuren. We zweven over het helderblauwe wateroppervlak tussen majestueuze kliffen die hoog boven ons uit toornen. Hier en daar lijken de bergwanden lek geschoten. De spectaculairste waterval is the Seven Sisters. De dorpjes zijn hier nog heel traditioneel. De enige manier voor de boeren die er woonden om zich te verplaatsen was via de fjorden. In de jaren '60 waren bijna alle boerderijen verlaten, nu zijn ze meer dan ooit gegeerd en worden ze in ijltempo gerestaureerd. De boeren die op de top van de kliffen leefden hadden een ludieke, maar perfecte techniek om belastingen te ontduiken. Als ze de taxmannen zagen aankomen, trokken ze de ladder op waarmee die het laatste steile stuk moesten beklimmen. Ze waren bijzonder (vinding)rijk. Ook deze hoeves worden terug bewoond, de ideale plek voor alle Depardieu’s in de wereld.
"In de jaren '60 waren bijna alle boerderijen in Geiranger verlaten, nu zijn ze meer dan ooit gegeerd en worden ze in ijltempo gerestaureerd."
Hiken in Geiranger, het landschap smeekt er gewoon om. |
Geiranger: in één uur door twee seizoenen. |
In een verzengende hitte bereiken we de bulderende waterval. Wanneer we er onderdoor klimmen worden we getrakteerd op een verlossende frisse douche. Om het uitzicht te beschrijven schiet elk adjectief tekort. In de late namiddag willen we de spectaculaire Geiranger road ontdekken. Vijf meter hoge sneeuwmuren, een bevroren meer en uitgestrekte sneeuwvlaktes, het contrast is gigantisch. Het lijkt alsof we in een uur tijd van seizoen gewisseld zijn. Nood aan terug wat warmte schuiven we onze voeten onder tafel in Brasserie Posten aan de 8e eeuwse Geiranger kaai. Een jonge trendy chef runt dit restaurant in het oude postkantoor en begon er een microbrouwerij. Onze smaakpapillen maken vreugdesprongetjes.
"Vijf meter hoge sneeuwmuren, een bevroren meer en uitgestrekte sneeuwvlaktes, het contrast is gigantisch."
Ålesund, de fotogenieke zeestraat Ålesundet. |
De oerversie van de bacalhau. Af en toe van de route afwijken geeft pit aan een roadtrip. We rijden onze ogen achterna in een verbluffend landschap, tot we beseffen dat het gekozen pad alsmaar smaller wordt en er geen enkele plek is om te keren. Met een perfect uitgevoerde kamikaze truc lukt het ons toch. De motor is ons iets minder dankbaar. Op de gaspedaal trappen om verloren tijd in te halen kan niet in Noorwegen, dus we berusten in onze intussen eigengemaakte slow travel mood. Ålesund, onze eindbestemming, is een idyllische stad gebouwd op 7 eilanden. Toen het in 1904 bijna volledig plat brandde, werd het heropgebouwd in een door Vikingen geïnspireerde Art Nouveau stijl. Het resultaat is verrassend mooi.
XL Dinner. |
©TEKST: M. THYS – FOTO’S: M. THYS & W. GLADINES
Hoe: Per vliegtuig of met de wagen.
-Wij vlogen met KLM via Amsterdam naar Bergen en huurden daar een wagen, die we afleverden in Ålesund, waar we het vliegtuig terug naar Brussel namen.
-Een andere mogelijkheid is om met je eigen wagen naar Noorwegen te rijden. De afstand Brussel-Bergen is 1716km. Je doet er zonder pauzes iets minder dan 23u over. Van Ålesund naar Brussel is de afstand 2055km en daar doe je 24u over.
Beste reistijd: van mei tot en met september. De drukste maand is juli.
Klimaat: Noorwegen heeft een subarctisch klimaat met een korte zomer van juni tot augustus met heel uiteenlopende temperaturen. Vaak zie je 4 seizoenen op één dag. Maar tijdens onze reis hebben we grotendeels prachtig weer gehad. In Geiranger gingen we wel op één dag van de zomer (28°) naar de winter (sneeuwmuren van 4m hoog en een bevroren meer).
Een Noors gezegde luidt: Er bestaat
geen slecht weer, enkel slechte kledij.
Geen opmerkingen