'ZIJN WE D'ER BIJNA?' MET TWEE JONGE REISREPORTERS NAAR NAUSICAƁ


In 2018 verdubbelde NausicaĆ” haar oppervlakte met de aanleg van het grootste zeeaquarium van Europa. Toch is het zeecentrum in het Franse Boulogne-sur-Mer veel meer dan alleen maar een geweldig aquarium. Het wil het ons namelijk bewust maken van de kwetsbaarheid en het belang van de oceanen. Wij trokken er naar toe met Staf en Juliet, twee reisreporters in spe en respectievelijk dol op haaien en pinguĆÆns. 


'Hebben ze daar ook pinguĆÆns?' We denken het wel. 'Zeehonden?' Yep. 'Haaien?' Zou best kunnen. 'Een paar walvissen misschien?' DĆ”t zou ons verbazen. Staf en Juliet, twee piepjonge reisjournalisten in spĆ©, vuren onafgebroken vragen op ons af op weg naar NausicaĆ” aan de Opaalkust. Hun nieuwsgierigheid en enthousiasme is erg groot. NausicaĆ” is namelijk het grootste zeeaquarium van Europa en dat weten ze. Onlangs kwam er zelfs een hele nieuwe vleugel bij. Wanneer we Calais passeren volgt de ultieme vraag: 'Is het nog ver?' We zijn er bijna mannen. Toch zitten we hier dichter bij Engeland dan bij onze eindbestemming Boulogne-sur-Mer. En krijg dat maar eens uitgelegd aan die twee.


Welkom in de wereld van kapitein Nemo.

Kapitein Nemo. Onze ontluikende reisreporters kijken wat onwennig als ze net als wij een persbadge krijgen opgespeld. 'Wat betekent pres-se?' vraagt Staf. Presse betekent dat je zoveel naar de haaien mag gaan kijken als je zelf wil. De typische schalkse glimlach die op z'n gezicht verschijnt spreekt boekdelen. We wandelen het Groot Bassin in waar we meteen worden ondergedompeld in de mysterieuze blauwe wereld van de verschillende oceanen. Een effect dat nog eens wordt versterkt door het gedempte licht en een orgelregister aan imaginaire onderwatergeluiden. Voor ons, volwassenen, lijkt het of we diep in de oceaan zijn gedoken. Staf en Juliet wanen zich dan weer in de fascinerende wereld van Kapitein Nemo.



Flirten met een donkere reuzentandbaars. 

We volgen het parcours door het Groot Bassin, dat met 10.000 m3 het grootste zeeaquarium van heel Europa is. Een donkere reuzentandbaars lijkt ons net zo geboeid te observeren als wij hem. Het beest komt zelfs zo dichtbij dat het lijkt of we hem vanachter het glas kunnen aanraken. We wandelen letterlijk door Ć©Ć©n groot maritiem ecosysteem. Dichter dan dit kan je niet doordringen in de wereldzeeĆ«n, tenzij je er met een duikboot op uittrekt. In de marge worden de verschillende facetten van het ecosysteem geĆÆllustreerd met boeiende en voor de kinderen ook leerrijke elementen. Op onze diepzee-expeditie leren we alles over o.a. de fragiele wereld van de koralen, de fascinerende levenswijze van kwallen en onderzeese grotten. Juliet staat een infobordje bij het kwallenaquarium te lezen en vraagt plots 'Wat is geslachtelijke en ongeslachtelijke voortplanting?' En daar sta je dan, voor paal.


"Dichter dan dit kan je niet doordringen in de wereldzeeƫn, tenzij je er met een duikboot op uittrekt."



De 'tunnel', een plek waar je blijft hangen.

Waterballet. In de 18m lange 'tunnel' waar de adelaars- en mantaroggen, hamerhaaien en lantaarnvissen letterlijk boven onze hoofden zwemmen, worden we even sprakeloos. Een school sardienen voert een soort synchronisch waterballet op, maar vooral de roggen stelen de show Ć©n onze harten. Het zijn ook duidelijk de favorieten van onze kleine reporters. De geschulpte hamerhaai weet Staf maar matig te boeien. 'Hij ziet er niet gevaarlijk en groot genoeg uit.' De gedachte dat we straks wĆ©l mega haaien met grote tanden zullen zien stelt hem gerust. De twee zijn niet meer weg te slaan uit de tunnel. Het is dan ook onder zachte dwang dat we onze ontdekkingstocht verder zetten.


Roggen stelen de show in het grote bassin.

Een tweede wauw-moment beleven we bij de 'grote spleet', een 7m hoge verticale inkijk op het bassin. Maar dan beginnen onze magen te zeuren en blijkt tot onze grote verbazing dat we er al enkele uren rondlopen. We slaan een lekkere lunch achter de kiezen in het restaurant waar onze jonge reporters nog duidelijk onder de indruk zijn van hun avontuurlijke tocht door de oceanen. 'Gaan we dan nu naar de haaien?' Na de lunch Staf. 'En de pinguĆÆns?' Na de haaien Juliet. Maar eerst nemen we nog een kijkje achter de schermen. Want NausicaĆ” is natuurlijk veel meer dan een geweldig zeeaquarium.


"Een school sardienen voert een soort synchronisch waterballet op, maar vooral de roggen stelen de show."



Een ploeg van 30 duikers kan op elk moment ingezet worden.

Haaien aaien. 'Op piekmomenten zijn er zo'n 250 mensen aan de slag bij NausicaĆ”,' vertelt de dame die ons rondleidt achter de schermen. We staan helemaal boven aan het aquarium. Een duiker popt uit het water en zwaait naar ons. Hij is volop bezig de haaien eten te geven. 'Want het is niet de bedoeling dat ze de andere vissen in het aquarium opeten,' lacht de gids. NausicaĆ” heeft een ploeg van zo'n 30 duikers die ze op elk moment kunnen inzetten. We maken kennis met de kweekprogramma's van de koralen, want 90% van de koralen in de aquariums worden hier ter plekke gekweekt.



Het aanraakbassin: streel eens een haai of rog.

Zowel Juliet als Staf zijn gebiologeerd door de kwallencrĆØche waar jonge, kleurrijke exemplaren elegant hun eerste 'stapjes' in de wereld zetten. NausicaĆ” is trouwens een belangrijke leverancier van kwallen aan andere aquariums. We trekken naar de 'oude' vleugel, omgedoopt tot 'Van kusten en mensen'. Staf maakt een vreugdesprong wanneer hij plots oog in oog staat met twee joekels van grijze haaien. Heel even is hij sprakeloos, maar dan volgt een luide 'wauw' die half NausicaĆ” doet opkijken. Ook Juliet is behoorlijk onder de indruk. Aan haaien is er Ć¼berhaupt geen gebrek hier: meer dan 100 zwemmen er rond waarvan een 12 tal verschillende soorten. Waar het in het grote aquarium vooral ging om verwondering en verbazing, worden ze hier heel actief betrokken bij de dieren. Zoals aan het aanraakbassin waar ze hondshaaien, koolvissen, tarbotten en zelfs roggen kunnen aaien.



BrilpinguĆÆns balken als ezels.

We varen mee op een imaginaire oceaanreis in de replica van het Franse expeditieschip Thalassa, zien kaaimannen in de overstroomde jungle en wandelen langs aquariums met de meest kleurrijke vissen. In het tropische woud kunnen vooral de reptielen op veel bijval van het jonge volkje rekenen: slangen, hagedissen, kikkers en erg kleurrijke kameleons. Een nieuw hoogtepunt beleven de twee mini reporters bij de Californische zeeleeuwen. Het is verbazend hoe behendig ze zijn in het water. Juliet geniet tenslotte van haar gloriemoment bij de brilpinguĆÆns. We gunnen het haar. Meer dan een kwartier lang staat ze als gehypnotiseerd naar deze letterlijk vreemde vogels te kijken die balken als een ezel. Zeventien werden er al in NausicaĆ” geboren. 'Mag ik nog eens naar de grijze haaien gaan kijken?' vraagt Staf beleefd. Wat staat er op je badge jongen? 'Presse' antwoordt hij. En wat wil dat weer zeggen? 'Dat ik zoveel naar de haaien mag gaan kijken als ik wil.' En als een pijl schiet hij ervandoor.


"In het aanraakbassin kan je hondshaaien, koolvissen, tarbotten en zelfs roggen aaien."




OVER NAUSICAƁ:

NAUSICAƁ, het Nationaal Zeecentrum in Boulogne-sur-Mer, werd geopend in 1991 en ontving sindsdien al meer dan 17 miljoen bezoekers. In 1998 verdubbelde het z'n oppervlakte tot 4500 m2. In 2018 verdubbelde de oppervlakte opnieuw met de aanleg van het grootste zeeaquarium van Europa. Vandaag verwelkomt NausicaĆ” Ć©Ć©n miljoen bezoekers per jaar. Toch is het centrum veel meer dan alleen maar een aquarium. Het wil het publiek bewust maken van de relatie tussen mens en zee en sensibiliseren voor het behoud en belang van de oceanen. Hiervoor kreeg het in 2000 het label ‘Center of Excellence’ van UNESCO. Website: www.nausicaa.nl

Info over de coronamaatregelen in Nausicaa: www.nausicaa.fr/information-coronavirus-covid-19

Onze tip: Maak van je bezoek aan NausicaĆ” een fantastisch weekend Opaalkust. Je kan er pakweg heerlijk uitwaaien op de rotsen van Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez, rondstruinen in oude vissersdorpjes als Audresselles en Wimereux, flaneren in het mondaine Le Touquet, sporten a la carte of je helemaal uitleven op het gigantische strand van Wissant. Ook fijnproevers komen er volop aan hun trekken in een van de vele geweldige restaurants. Wist je trouwens dat een van onze favoriete restaurants (La Matelote) pal over NausicaĆ” staat? Info over de regio: www.pas-de-calais-tourisme.com


'ZIJN WE D'ER BIJNA?' MET TWEE JONGE REISREPORTERS  NAAR NAUSICAƁ

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->