Als er één ding is dat overal aanwezig is en ons zuidelijke landsdeel typeert is het water. Water om te drinken, om in te sporten of simpelweg bij te ontspannen. En dat zetten ze daar graag in de verf. Genoeg reden dus om de wagen in te springen en naar Wallonië te bollen, waar ik op zoek ga naar wat actie in, op en rond het water. En waar symbolischer m'n tocht aftrappen dan in Spa, dé waterstad bij uitstek.
Spa, de ultieme waterstad. |
Vlamingen zijn gek op Wallonië, want er valt altijd wel iets te beleven in dat mooie heuvelachtige bosland. En dat heeft vaak iets te maken met water. Ik ga dus op zoek naar meren, spa’s, bronnen en rivieren. Zelfs tegen een grotje links en rechts zeg ik geen nee. Maar ik begin in Spa, de ultieme waterstad. Spa Reine is niet alleen populair bij ons, bij onze noorderburen is de naam bijna iconisch en wordt àl het water gewoonweg Spa genoemd. Spa rood en Spa blauw zijn er een vast begrip. Mijn Nederlandse grootmoeder kwam hier geregeld kuren. Dus bij mij wekt het nostalgische gevoelens op, want ik bezocht haar er vaak als kind. Maar dat is intussen lang geleden, tijd dus voor een update.
Rijke kuurgasten werden Spa spottend 'Bobelins' genoemd. |
Miraculeus water. Tijdens de Renaissance was Spa een stad waar koningen, kunstenaars en edellieden naartoe kwamen. En dat allemaal om het intussen beroemde water van dit stadje te drinken en er zich uitgebreid in te baden. Het water uit de bronnen in Spa werd namelijk door wetenschappers in die tijd als miraculeus beschreven. En dat had effect. De rijke kuurgasten werden door de plaatselijke bevolking Les Bobelins genoemd, een spotnaam voor de vaak wat luidruchtige vreemdelingen die in hun ogen rondliepen in potsierlijke kledij. Spa werd een beroemd kuuroord en is het altijd gebleven. In Eaudyssée zie ik de hele reis die het ondergrondse water maakt alvorens het in ons glas terecht komt. Een bezoekje aan het badhuis en een Spa’tje drinken op een terras horen er natuurlijk ook bij.
La Source de Geronstère. |
Beroemdheden in Spa. Er zijn minstens 300 bronnen in de omgeving, waarvan een tiental echt bekend. De beroemdste bron, die twee eeuwen later alweer voor een boost zorgde, was la Source de Geronstère. De Russische tsaar Peter De Grote, die buiten zijn vijanden, ook te kampen had met spijsverteringsproblemen kwam hier in 1717 naartoe op aanraden van zijn dokter. Incognito rondlopen was onmogelijk voor de tsaar, die volgens de geschiedenisboekjes 2,05m groot was. Toen het nieuwtje zich verspreidde dat de letterlijk en figuurlijk grote tsaar van zijn darmproblemen af was na een verblijf in Spa was dat voldoende reden om een nieuwe stroom VIP’s naar de stad te lokken. Er zijn ontelbare bekertjes gevuld aan deze bron en niet door de minsten.
Spa is al eeuwenlang een beroemd kuurroord. |
De keizer van Oostenrijk, de Engelse koning Charles II, de Zweedse koningin, uiteraard de Belgische en Nederlandse koninklijke familie, maar ook kunstenaars en schrijvers als Victor Hugo, Offenbach en Descartes. Zelfs Casanova kwam het miraculeuze water uittesten, al had hij misschien nog wel andere redenen. In de hall van de dienst voor toerisme hangt een indrukwekkend schilderij, Het Gulden Boek van Antoine Fontaine, waarop zomaar even 91 beroemde figuren staan die de stad en de bronnen ooit bezochten. Een soort visitekaartje van dit gezondheidsoord. En wat goed is voor keizers en koningen, is ook goed voor mij, dus ik laat me dit gezonde water met veel plezier welgevallen en vul net als iedereen mijn bekertje aan de bron der bronnen.
Tsaar Peter de Grote. |
Een Rus met gevoel voor taal. Leuk detail: De Russische tsaar sprak Nederlands, de enige vreemde taal die hij onder de knie had trouwens, omdat hij een Nederlandse minnares had. Of dat hem veel voordeel opleverde in het toen ook al Franstalige Spa is nog zeer de vraag. Maar hij hield van de taal en wilde het Nederlands zelfs als tweede taal introduceren in het toenmalige Russische Rijk, wat jammer genoeg nooit gebeurd is. Spa werd mede door de tsaar zo bekend dat het in de 19de eeuw in Engeland een eigennaam werd voor kuur-of wellnessoord.
In Wallonië draaien heel wat toeristische attracties rond water. |
Wallonië Waterland. In Wallonië draaien heel wat toeristische attracties rond water. Ik denk dan vooral aan wildwaterraften op de Lesse, kanoën en kajakken op de Ourthe, of de scheepsliften in het Centrum Kanaal en grotten zoals die van Han, Hotton en Neptunus, gevormd door ondergrondse rivieren. En dan heb ik het nog niet over meren zoals dat van Nisramont, Bambois of het grootste merengebied van ons land Les Lacs d’Eau d’Heure, watermolens en waterparken en uiteraard ontelbaren bronnen en thermen. Teveel om gedetailleerd op in te gaan. Maar de volgende vijf activiteiten probeerde ik zelf uit.
Het uitzicht op het hoogste punt van Bérinzenne. |
1. Het water- en bosmuseum in de Hoge Venen. Op het hoogste punt van het natuurdomein in Bérinzenne, op 590m, ligt het Water- en Bosmuseum. Een modern museum waar de hele geschiedenis van het water uit de doeken wordt gedaan, maar waar ik ook veel leer over het veenland waar ik me bevind, een stuk natuur dat qua fauna en flora alles slaat in dit landje. Er doorheen wandelen is dus allesbehalve een straf. Volgens mijn gids regent het hier 2x zoveel dan in de rest van het land en stockeert de grond al dat vocht. Het is dus op sommige plekken werkelijk moerassig. Er doen allerlei legendes de ronde. Vroeger verdwaalden mensen hier wel eens en volgens oude volksverhalen werden ze nooit meer terug gevonden. Dat zal nu niet zo’n vaart lopen want de vele wandelwegen zijn perfect bewegwijzerd. Het is een natte droom voor natuurfreaks, want je vindt er herten, reebokken, vossen en bevers en als je wat geluk hebt (ik niet), de korhoen of unieke planten zoals de zonnedauw. Je kan het beste de omgeving overzien vanuit een hoge uitkijk- en observatietoren vlakbij het museum, een paradijs voor natuurfotografen.
Hike & raft: wandelen, opblazen en peddelen. |
2. Hike & raft op het meer van Nisramont. Al van packraften gehoord? Snel even een update, want als je van nieuwe trends houdt is dit zeker iets om uit te proberen. Al bestaat het natuurlijk al veel langer dan vandaag, want het is overgewaaid uit Alaska. Het komt neer op hiken met je eigen opblaasbare kano op je rug. In Alaska, waar heel veel plekken enkel via het water te bereiken zijn, is dat natuurlijk erg handig. In de Ardennen is het iets recreatiever, maar een perfecte formule voor een dagje in de natuur met vrienden. Het leuke is dat je op plekken kan geraken waar geen wagens kunnen komen. We starten in Ollomont, wandelen door het dorp, komen wat starende koeien en paarden tegen en trekken door een stukje weelderige natuur om uiteindelijk het stuwmeer van Nisramont te bereiken.
Packraften, een nieuwe trend. |
Bootjes opblazen en peddelen maar. Het leuke is dat we picknicken in onze kano’s en het er heerlijk rustig is. Een actieve maar toch bijzonder relaxte namiddag, middenin het bos, zonder één storend element. Het meer ligt nl. in het natuurpark van de twee Ourthes. Ook hiken en fietsen is hier perfect mogelijk, er is o.a. een Ravelfietsroute (een oud jaagpad) rond het volledige meer. Maar ik voel me perfect gelukkig in mijn kano, ik geniet er van de zon op mijn gezicht terwijl de natuurgeluiden steeds intenser worden, het is bijna meditatief.
De Grotten van Neptunus. |
3. Grotten van Neptunus. De naam Grotten van Neptunus past volkomen in het thema. Neptunus, god van de zee, heeft natuurlijk alles met water te maken. En ver gezocht is het niet, want 300 miljoen jaar geleden was er hier een zee, met heel veel koraal, vergelijkbaar met het Groot Barrièrerif in Australië. Vandaar de vele krijtrotsen. In Wallonië alleen heb je 850 zinkgaten, uitgevreten door water. De grootste zinkgaten worden grotten en dit is een van de grootste grotten van ons land. Hij werd ongeveer een miljoen jaar geleden gevormd. Zuur in het water lost de kalk op en de erosie van de rivier zet het werk verder. De druipstenen worden gevormd door water dat door de rotsen sijpelt. Ze groeien slechts 1 tot 10mm per 100 jaar. Een werk van lange adem.
L'Eau Noire (boven) - Le Fondry des Chiens (onder). |
De grot is ontstaan door L’Eau Noire, een mooie rivier die iets verder verdwijnt in een kloof. Er zijn twee verdiepingen, de eerste doe ik te voet, daarna ga ik op het laagste niveau verder met een bootje, waar ik op het einde worden getrakteerd op een lichtspektakel. Een van de meest spectaculaire zinkgaten, gevormd door weggespoeld kalkgesteente is Le Fondry des Chiens, een kunstwerk van de natuur, waar ik me met een beetje fantasie in de Grand Canyon waan. Het staat er bovendien vol wilde orchideeën.
Les Jardins d'O. |
4. Viroinval : Jardins d’O. In de jaren ’50 waren de Jardins d’O van Nismes een kampeerterrein. Daarna werd het park volledig heraangelegd en zijn er kanaaltjes bijgekomen die naar het meer leiden. Ik huur er samen met wat andere mensen een bootje, we mogen zelf peddelen. Overal zijn er fonteinen, het geluid werkt rustgevend. We varen rond de eilandjes, waar enkele schattig uitziende beverratten zich onder de struiken volledig thuis voelen. Het park staat vol kunstwerken van voornamelijk lokale artiesten. Het ligt in de vallei van de Viroin, aan de samenvloeiing van l’Eau Noire en l’Eau Blanche. Zwemmen mag er niet, maar het is wel leuk om met kinderen te doen, omdat de wateractiviteiten hen op het lijf geschreven zijn. Voor volwassenen is het erg relaxt, want de omgeving is mooi en we kijken er uit op het idyllische Chateau Licot.
Les Lacs d'Eau d'Heure. |
5. Het enige strand van Wallonië. Les Lacs d’Eau d’Heure is het grootste merengebied van ons land, de meren zijn ontstaan door een dam, die je ook kan bezoeken. Het natuurgebied errond is enorm. Ik slaap in het Golden Lakes Village, een gloednieuw complex van bungalows uitkijkend op de meren. Leuk detail, je vindt hier het enige strand van Wallonië. Verder kan je er zowat alle wateractiviteiten op je lijstje afvinken: zeilen, surfen, water-en jetskiën, zwemmen, zelfs duiken, suppen, kanovaren en een hengeltje uitgooien. Op La Platte Taille, een van de 5 meren kan je zelfs een watergolfparcours afleggen, waar je moet putten op drijvende eilandjes.
Les Lacs d'Eau d'Heure. |
Nog een originele activiteit is de spinkabel waar je over een hindernissenparcours waterskiet getrokken door een kabel inplaats van een boot. Origineler dan dit wordt het niet. Uiteindelijk vind ik hier zowat alles waar Waterland Wallonië voor staat: rust én actie. Vlakbij is er ook het Aquacenter, het waterpark van de site, waar je kinderen niet meer weg te slaan zijn, terwijl jij je kan laten bepamperen in het welnesscentrum. Ook hier speelt water weer de hoofdrol met balneaire massages en behandelingen, een zwembad, bubbelbad, sauna’s en hamams. Uiteraard zijn de wandel- en fietsmogelijkheden rond de meren ook legio. En voor iedereen die iets minder sportief is, de terrasjes aan het water in Wallonië zijn ontelbaar. Want niks is lekkerder natuurlijk dan een heerlijke Spa…. om je pastis aan te lengen.
© TEKST & FOTO'S: M. THYS 2019
WATERLAND WALLONIE PRAKTISCH:
Alle info over Wallonië en Waterland Wallonië: www.walloniebelgietoerisme.be
Alle info over Wallonië en Waterland Wallonië: www.walloniebelgietoerisme.be
SLAPEN & ETEN: |
Hostellerie de la Claire Fontaine: Wij sliepen in dit charmante hotelletje aan de oever van de Ourthe in La Roche-en-Ardenne, met een prachtige tuin en een heerlijke keuken. Het is in handen van twee iets oudere broers die het hotel, dat al generaties in handen is van dezelfde familie, voortzetten. www.clairefontaine.be
Golden Lakes Village en Hotel: Een gloednieuw complex met een hotel omringd door bungalows uitkijkend op een van de 5 meren van Les Lacs de l’Eau d’Heure. Een heerlijk rustige omgeving, want dit meer worden er geen luidruchtige watersporten toegelaten. Er is een strand en je kan er zwemmen. De villa’s hebben een eigen keuken en een terras en de meeste hebben ook een privé sauna. Maar het bistronomisch restaurant van het hotel, is ook absoluut een aanrader. www.goldenlakesvillage.com/nl
Eet tip: Restaurant Barisart: Een leuke eetplek aan de Barisart bron ten zuiden van Spa, middenin het bos. Het wordt gerund door vrouwen die met natuurlijke producten werken en zowel de Belgische keuken als een wereldkeuken op het menu hebben gezet. De prachtige omgeving, want je kan er natuurlijk ook buiten eten, was voor mij de kers op de taart. www.facebook.com/barisartdelasourcealatable
Eet tip: Restaurant Barisart: Een leuke eetplek aan de Barisart bron ten zuiden van Spa, middenin het bos. Het wordt gerund door vrouwen die met natuurlijke producten werken en zowel de Belgische keuken als een wereldkeuken op het menu hebben gezet. De prachtige omgeving, want je kan er natuurlijk ook buiten eten, was voor mij de kers op de taart. www.facebook.com/barisartdelasourcealatable
Geen opmerkingen