DE LIEFDE VOOR DE ALGARVE GAAT DOOR DE MAAG (1)

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,

De Algarve is veruit de populairste regio van Portugal. Daar zitten het mooie weer, de prachtige zandstranden, maar ook de indrukwekkende rotskust voor veel tussen. Gooi daar nog een heerlijke keuken bovenop en wij Belgen zijn verkocht. De liefde voor de Algarve gaat nu eenmaal door de maag. En al is het vooral de natuur die me naar de keel heeft gegrepen laat ik jullie in dit artikel eerst letterlijk proeven van de Algarve, een bestemming voor hardcore foodies.

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,
Cataplana. © RTA

De plaatselijke keuken is de allerbeste manier om de mensen, hun cultuur en geschiedenis te begrijpen. En dat is niet anders in de Algarve. Ik weet het, er zijn rustigere regio’s in Portugal, maar in de herfst heb je er een heel andere beleving dan tijdens de overdrukke zomer. Het weer is prima, de temperatuur meer dan aangenaam en in de restaurants wordt er niet gevochten voor een tafeltje. Lekker eten kan je zowat overal in de deze regio: sapateira (gevulde krab met een creme saus), cataplana (een soort bouillabaisse, die wordt bereid in een koperen pot van Arabische oorsprong die de smaak van alle ingrediënten perfect bewaart). Ook de heerlijke zeevruchten, de tientallen manieren om octopus klaar te maken en een uitgebreid gamma aan lekkere vis, zorgen voor voldoende reden om naar deze zuidelijkste provincie te trekken. De chefs zijn er getalenteerd, de restaurants down to earth, het eten is er simpel maar rijk aan smaken en de prijzen zijn ronduit redelijk.

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,
Acorda, de Portuges heilige drievuldigheid.

Tussen berg en oceaan. De provincie Algarve heeft circa 175 km kuststrook. Ten westen van Faro zie ik wonderlijke rotsformaties, ten oosten prachtige lagunes en zandstranden. Visvangst is er lang de belangrijkste bron van inkomen geweest. Een van de gezegdes hier bepaalt meteen de sfeer: ‘een vis moet drie keer zwemmen: een keer in het water, een keer in saus en een derde keer in de wijn.’ Maar er is niet alleen vis. Tussen het bergachtige binnenland en de oceaan ligt een erg vruchtbare zone, de Barrocal. Veeteelt maar ook landbouw zijn er belangrijk. Als je een Portugees naar zijn lievelingseten polst is het vaak bacalhau (gedroogde kabeljauw), maar op een gedeelde eerste plaats staat varkensvlees. Vegetariërs moeten nog niet meteen panikeren, want ook groente en fruit is er in overvloed. De amandelbomen zijn het visitekaartje van de Algarve, maar ook vijgen- sinaasappel-en johannesbroodbomen zijn er overal te vinden. En net als in de aangrenzende provincie Alentejo laat ook de wijnbouw steeds meer van zich spreken. De Portugese wijnen mogen het etiket godendrankje sinds een aantal jaren met trots dragen.

"Amandelbomen zijn het visitekaartje van de Algarve, maar ook vijgen- sinaasappel-en johannesbroodbomen zijn er overal te vinden."

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,
Falhado de Loulé volgens het recept van 1929.

Een dichter en een dokter. ‘Eerst een koffietje?’ vraagt de gids me als we Loulé binnenrijden. De koffie in Portugal is lekker dus daar zeg ik geen nee tegen. Hij loodst me naar het sinds 1929 beroemde café Calcinha. Op het terras maak ik  kennis met de Portugese dichter Antonio Aleixo, wiens beeld daar al jaren relaxed aan een tafeltje zit. Er waren twee figuren die je hier quasi elke dag kon terugvinden. Deze arme dichter, een activist die voortdurend de politiek en de high society bekritiseerde. De andere was een dokter die precies tot die high society behoorde. Hij had een tafeltje voor het raam. Dokter Bernardo Lopez kwam hier elke ochtend zijn koffie drinken en zijn krant lezen. Zijn huisvrouw, hij woonde aan de overkant, bracht hem trouw zoetigheden voor bij de koffie die hij steeds deelde met zijn tafelgenoten. Ik ga op zijn favoriete plaats aan het raam zitten en proef de falhado de Loulé, die nog steeds volgens het originele recept van zijn huishoudster wordt gemaakt. Het bestaat zoals de meeste zoetigheden in de Algarve en met uitbreiding van Alentejo uit hoofdzakelijk eigeel, maïsmeel, veel suiker en melk. Het ziet eruit als een soort appelflap maar dan met pudding.

"Falhado de Loulé bestaat zoals de meeste zoetigheden in de Algarve uit hoofdzakelijk eigeel, maïsmeel, veel suiker en melk."

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,
De markt van Loulé is 'the place' to be' op zaterdag.

Op gastronomische ontdekking in Loulé. Ik sluit me aan bij een food tour in dit leuke stadje dat wel eens het culturele en culinaire hart wordt genoemd van de Golden Triangle. Die gouden driehoek ligt net buiten Faro tussen Almancil, Quinta do Lago and Vale do Lobo. Zowat elke stad heeft een geur- en kleurrijke markt in de Algarve. En dat is niet anders in Loulé, het is een van de grootste van de hele regio en kwalitatief heel hoogstaand. De building zelf is Moors geïnspireerd en dateert van 1908. De leukste dag is zaterdag, omdat plaatselijke boeren dan ook buiten het overdekte gebouw hun standjes opzetten met lokale producten zoals kaas, eigen gebakken brood, heerlijke olijfolies en wijn. Loulé is op zaterdag de place to be, een plek om mekaar te ontmoeten. De cafeetjes zitten vol en er wordt écht gepraat, de smartphones blijven op zak.

"De markt van Loulé op zaterdag is de place to be, een plek om mekaar te ontmoeten."

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,
No wi-fi, talk to each other.

Plaatselijke delights. Een specialiteit van de Algarve, de markt ligt er vol van, is fig star, een ster van vijgen, versierd met amandelen. De combinatie van de twee is heerlijk. Vijgenkaas (queijo de figo de Algarve) is gebaseerd op hetzelfde principe: het is een taart van vijgenpasta met allerlei kruiden en honing, opgesmukt met amandelnoten. Aan de kust van de Algarve voert de zee het bevel aan tafel, de amandelboom bepaalt het dessert. Opvallend op deze markt zijn ook de vele soorten zoete aardappelen die hier vaak worden gebruikt in de keuken. Ik proef er verschillende kazen en lokale worstjes. Ook het brood is hier heerlijk. ‘Soep zonder brood wordt alleen in de hel geserveerd. ’Dit gezegde toont aan hoe belangrijk brood hier is. Het maakt deel uit van een andere gouden driehoek, die van de gastronomie in deze zuidelijke provincie: namelijk brood (het typische maïsbrood van de Algarve), olijfolie en wijn. Dé basis van de voeding in het zuiden van Portugal en drie dingen waarop ik wel even zou kunnen overleven. Misschien heb ik wel Portugese roots. Het blijkt een perfect regime om gezond oud te worden, want in elk stadje waar ik kom zie ik vrolijke hangouderen op de bankjes zitten.

"Soep zonder brood wordt alleen in de hel geserveerd."

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,
 Mercaria Garrafeira.

Voedsel is heilig in de Algarve. De keuken van de Algarve en eigenlijk het hele zuiden van Portugal, wordt bepaald door één principe: verspilling is uit den boze. Want voedsel is heilig. Overschotjes worden altijd verwerkt in nieuwe gerechten, niets gaat verloren. Daarom zijn er zoveel bewaartechnieken als drogen, roken, inzouten en inleggen van vis in blikjes. Ze maken ook heel veel jams en likeuren. De Mediterrane keuken en dus ook die van Portugal is werelderfgoed en niet voor niks. Ik loop even binnen in de oudste kruidenierszaak van het stadje, Mercaria Garrafeira, 111 jaar heeft deze zaak op z’n teller staan, derde generatie! De cod fish of bacalhau hangt er aan haken en de bonen en granen worden nog uit juten zakken in papieren buideltjes geschept. Plastic? Nooit van gehoord, was het zo maar overal. Manuel, de patron haalt zijn meest typische likeuren boven waarvan ik er een aantal mag proeven. Ze zijn lokaal geproduceerd met kruiden en fruit uit de streek.

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,
Aquardiente de Medronho.

Loulé is bekend om zijn boomgaarden. Maar het meest bekende drankje in de Algarve, is de aquardiente de Medronho (bessen van de aardbeiboom), het is hét signature drankje van deze streek. Als hapjes serveert hij de golden triangle want ook de plaatselijke wijn moet ik proeven. En natuurlijk mag vis uit blik niet ontbreken, want ook dat is traditie in de Algarve. Of het nu ingeblikte makreel, tonijn of sardines zijn, je vindt ze hier in elke keuken. ‘Hoe mooier de verpakking, want ze zijn heel creatief, hoe minder de inhoud smaakt,’ lacht onze gids. De simpelste zijn vaak het lekkerst. Sabo Real is een merk van ingeblikte vis dat door een Belg, Victor Jonckheere, wordt geproduceerd. Het verwerft steeds meer bekendheid in Portugal door de goeie smaakcombinaties en hoogstaande kwaliteit. Ik proef de makreel met olijven en amandelen en sardientjes met gedroogde tomaten. Ze zijn allebei om vingers en duimen bij af te likken. Tot slot krijg ik nog een glaasje espumante in mijn hand geduwd: Eskuadro Kompassu. Het past perfect bij de simpele, maar overheerlijke hapjes.

"Hoe mooier de verpakking van de blikjes vis, hoe minder de inhoud smaakt."

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,
A Estàtua.

De kers op de taart. Alsof ik nog niet genoeg gegeten heb na een hele ochtend pintxos en kleine voorgerechtjes te hebben geproefd, krijg ik nog een hoofdschotel aangeboden en dessert in het hippe restaurant A Estàtua. Varkensvlees in een rode wijnsaus. De wijn, Joao Claro, is een typische wijn van de streek op basis van tempranillo en shiraz. Het is een echte Algarve wijn, heel robuust, maar net daardoor gaat hij perfect samen met de toch wel sterke smaak van het vlees. Er wordt xarem bij geserveerd, iets wat volgens de gids al meer dan 1000 jaar bestaat, een puree van maïs, een soort Portugese polenta. En of dat nog niet voldoende is krijg ik als side dish acorda voorgeschoteld: het typische Algarve brood met olijfolie, look en kruiden. We zitten hier vlakbij de grens van Spanje en hier is zoete xarem als dessert ook erg populair. Met suiker is het een stuk zwaarder maar dat zijn alle desserts in Zuid-Portugal. Over de smaak geen klachten. Zei ik al dat je best met een lege maag aan deze tour begint?

"Xarem, een puree van mais, een soort Portugese polenta, zou al meer dan 1000 jaar bestaan."

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,

algarve, gastronomie algarve, Projecto Tasa, cataplana, aquardiente de Medronho,Faro, bacalhau,aquardiente de Medronho,   de figo de Algarve, Quinta do Lago and Vale do Lobo,  de Loulé, Portugese wijnen,
Projecto Tasa in Loulé.

Een Bourgondische ervaring. Loulé ligt in het Faro district, gekneld tussen de zee en de bergen behoort het tot de mooiste dorpjes van de Algarve. En al praat ik nu enkel over de traditionele keuken, je kan hier ook een paar heerlijke Michelinrestaurants uitproberen. Omdat de Algarve ook gekend is om handicrafts die met eten te maken hebben bezoek ik een atelier waar ze nog op de oude manier ceramiek en manden maken, want Loulé was ooit hét centrum van palmweverij. Projecto Tasa in Rua de Portugal probeert die oude ambachten nieuw leven in te blazen. Je kan hier les volgen. Wat ik prompt doe, want ook dit hoort bij de tour. Veel verder dan een borsteltje om de kruimels van tafel te vegen breng ik het niet, maar je kan hier ook een workshop van een paar dagen komen volgen. De food tour heet: ‘Eating Algarve’ en gebeurt met groepjes van 2 tot 12 personen. Belangrijk is dat je niet nog eerst even iets eet voor je vertrekt. Want het is een Bourgondische ervaring.

"De food tour ‘Eating Algarve’ is een Bourgondische ervaring."

© TEKST & FOTO'S: MYRIAM THYS 2019

Lees ook: De liefde voor de Algarve gaat door de maag (2).

Info over Portugal en de Algarve: www.visitportugal.com/nl & www.visitportugal.com/nl/destinos/algarve

ALGARVE PRAKTISCH:

Medfood tour in Loulé: eatingalgarvetours.com

Projecto Tasa: workshop oude ambachten. Zelf crafts maken die gelinkt zijn aan eten. projectotasa.com

HOTELS:

1.Hotel Longevity Cegonha Country Club  in Quarteira vlakbij Albufeira
Hedendaags hotel met spa- en wellness area, een gezonde keuken en mogelijkheden tot yoga, meditatie en een reeks andere aan gezondheid gelinkte bezigheden. longevitywellnessworldwide.com

2. Quinta Dos Perfumes in Tavira: quintadosperfumes.com Een leuk hedendaags hotel met een prachtige rooftopterras, een boomgaard met citrusvruchten en een zwembad met zout water. 



DE LIEFDE VOOR DE ALGARVE GAAT DOOR DE MAAG (1)

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->