Chaplin in Vevey. |
Kunst aan het meer. 'We love Switzerland more and more each day' schreef Chaplin in 1954 in een brief aan toneelschrijver Clifford Odets. Chaplin woonde toen twee jaar in Corsier-sur-Vevey waar hij tot aan z'n dood in 1977 zou verblijven. Dat de beroemde acteur hier met de dag gelukkiger werd, verbaast ons niks. Onder een stralende zomerzon fietsen we langs Quai Perdonnet in Vevey en genieten we van de relaxte sfeer aan het meer. Bij het interactieve voedselmuseum Alimentarium zien we een levensgroot beeld van Chaplin in z'n typische pose met wandelstok, bolhoed en té ruime broek en veel te grote schoenen. Pal ertegenover staat de meest opmerkelijke sculptuur van hele de Zwitserse Riviera: La Fourchette de Vevey van de Zwitserse kunstenaar Jean-Pierre Zaugg.
Jeunes filles jouant sur des hippocampes & La Fourchette de Vevey. |
De indrukwekkende 8 m. hoge inox vork die Zaugg loodrecht in het meer plantte, haalde in 2014 het Guinness Book of Records als grootste ter wereld. Een simpele vork uit z'n context gerukt, wordt kunst. Je blijft er willens nillens naar kijken. Verderop fietsen we voorbij drie nimfen die op zeepaardjes over het meer lijken te scheuren: Jeunes filles jouant sur des hippocampes van Edouard Marcel Sandoz. Ze zorgen voor een vrolijke noot. Nog meer kunst zien we enkele kilometers verder bij Villa Le Lac dat Le Corbusier er in 1923 voor zijn ouders liet optrekken.
Meer van Genève - Vevey. |
Samen met nog 16 andere werken van de beroemde architect belandde dit staaltje minimalistische architectuur enkele jaren geleden op Unesco's Werelderfgoedlijst. Onze teleurstelling is groot als blijkt dat de villa, nu een museum, enkel in het weekend open is. Maar vanaf een nabijgelegen terrasje aan het water kunnen we 'Le Lac' van buitenaf in z'n volle glorie bewonderen. Met een lekker glas witte wijn uit Chardonne erbij. Roeiers trekken ritmisch baantjes, witte jachtjes dobberen op het meer, mensen zwemmen of chillen op de oever. Het is een heerlijk zen-moment dat slechts heel even wordt verstoord door een ferry die luid toeterend naar andere oorden vaart.
Ze Fork On The Water, Quai Perdonnet in Vevey. |
Ook 's avonds hangt er een erg ontspannen sfeer op Quai Perdonnet. We dineren in een van de toprestaurants van Vevey en bij uitbreiding het hele meer: Ze Fork On The Water pal tegenover, jawel, dé vork. Vanaf het terras kijken we uit op het water en genieten we van een heerlijk driegangenmenu met vis uit het meer als grote smaakmaker. Een witte Chasselas uit de streek is de perfecte pairing. We worden getrakteerd op een adembenemend spektakel als het oranje rode licht van de ondergaande zon reflecteert in de vork, die fel oplicht tegen de donker wordende bergen.
"Een simpele vork uit z'n context gerukt, wordt kunst."
Manoir de Ban, Chaplins landgoed in Corsier-sur-Vevey. |
Op visite bij Chaplin. Het is behoorlijk zweten. Onder een bakkende zomerzon fietsen we kilometers bergop van Vevey naar Corsier-sur-Vevey. Maar ons doel maakt de inspanning meer dan goed: Chaplin's World, de plek waar Charlie Chaplin de laatste 25 jaar van z'n leven doorbracht. In 1952 tijdens de jacht op vermeende 'anti-Amerikaanse' individuen, besloot Chaplin die zelf geviseerd werd, niet meer naar de Verenigde Staten terug te keren. Hij vestigde zich definitief in Zwitserland, een land waarvan hij met de dag meer ging houden. Als we het 14ha grote park rond zijn Manoir de Ban inwandelen, worden we meteen overdonderd door het uitzicht op het meer met de statige Alpen op het achterplan. Ondanks de drukte gaat er van het landgoed een heerlijke rust uit.
Binnenkijken bij Chaplin & Co. |
In het riante landhuis worden we meteen verwelkomd door een dolenthousiaste Chaplin, een wassenbeeld dat als twee druppels water op de échte Chaplin lijkt. Net als de 32 andere beelden in Chaplin's World werd het gemaakt door het beroemde Musée Grevin in Parijs. Ook zijn bevallige wederhelft Oona lopen we er een paar keer tegen het lijf. Maar wat het extra leuk maakt, is dat we door het huis van de Chaplins wandelen zoals het ooit door hen werd achtergelaten. Aan de muren hangen foto's van alle beroemdheden die hier over de vloer kwamen. En dat waren er nogal wat. Een ludieke noot is daarbij nooit ver weg. Zo ontmoeten we in de badkamer Einstein die met uitgestoken tong voor een spiegel staat, waarin we tot onze verbazing zelf niet weerspiegelen. Chaplin ten voeten uit.
"We ontmoeten Einstein die in de badkamer met uitgestoken tong voor een spiegel staat."
Bijschrift toevoegen. |
Kijken mag, meedoen ook. Op de wereldkaart die in de slaapkamer hangt, markeerde Chaplin alle plekken waar hij ooit geweest was. Ze leiden terug naar Walworth waar hij geboren werd en een erg armzalige jeugd kende. Die kaart zou Chaplin z'n leven lang herinneren aan z'n eenvoudige komaf. Voor wie er net als wij altijd al eens van gedroomd heeft om in een Chaplin blockbuster te figureren is The Studio, het tweede luik van Chaplin's World, een gedroomde kans. Want niet alleen kijken mag, meedoen ook. We wandelen er letterlijk door de sets van zijn meest legendarische films, kruipen in de kappersstoel uit The Great Dictator, ontmoeten Paulette Goddard in Modern Times, wandelen door het decor van The Kid en trekken het uniform van Hynkel aan. Het is een grappige en unieke ervaring.
Chaplin's World: kijken mag, meedoen ook. |
Wie originele selfies aan de lopende band wil trekken is hier aan het juiste adres. Voor we de Studio verlaten bewonderen we nog het hele gamma memorabilia van Chaplin met als piece de résistance de bolhoed, schoenen en wandelstok van de acteur. Plots beseffen we dat we er al uren rondlopen. Want in Chaplin's World wandel je niet alleen door de tijd, je verliest 'm er ook galant uit het oog. Op de terugweg naar Vevey stappen we nog even af bij de begraafplaats van Corsier-sur-Vevey waar Chaplin en Oona zij aan zij begraven liggen. Daar horen we dat Chaplin's stoffelijke resten enkele maanden na z'n dood gestolen werden in ruil voor losgeld. Oona weigerde te betalen en kon er zelfs mee lachen. 'Zó typisch dat dit Charlie weer moet overkomen,' zei ze. Kort daarna werden de twee daders gearresteerd. Chaplin werd opnieuw begraven, maar dit keer met een dikke laag beton erover.
"Voor wie er altijd al eens van gedroomd heeft om in een Chaplin blockbuster te figureren is The Studio een gedroomde kans."
© TEKST: W. GLADINES - FOTO'S: M. THYS & W. GLADINES 2018
Overnachten: Wij sliepen in Hotel Bon Rivage een charmant driesterren hotel in La Tour de Peilz. Richard Wagner verbleef er in 1865. Het hotel heeft kamers met of zonder uitzicht op het meer en vriendelijk personeel en uitstekend restaurant waar gekookt wordt met locale producten, vis uit het meer en groenten en kruiden uit de eigen tuin. Bon Rivage ligt op enkele bushaltes van Montreux. Info en reservaties: https://www.bon-rivage.ch
LEES OOK:
MEER VAN GENEVE PRAKTISCH:
Vervoer: Voor ons vervoer ter plekke (behalve de fiets) maakten we gebruik van Swiss Travel System: met slechts één vervoerbewijs reis je onbeperkt met de trein, de bus en de boot in héél Zwitserland. Kinderen jonger dan 16 jaar, begeleid door minstens één ouder, reizen gratis met de Swiss Family Card. Meegenomen: Met het Swiss Travel System heb je ook nog eens gratis toegang in meer dan 500 Zwitserse musea.
Overnachten: Wij sliepen in Hotel Bon Rivage een charmant driesterren hotel in La Tour de Peilz. Richard Wagner verbleef er in 1865. Het hotel heeft kamers met of zonder uitzicht op het meer en vriendelijk personeel en uitstekend restaurant waar gekookt wordt met locale producten, vis uit het meer en groenten en kruiden uit de eigen tuin. Bon Rivage ligt op enkele bushaltes van Montreux. Info en reservaties: https://www.bon-rivage.ch
Geen opmerkingen