Het open dak lonkt, we gaan voor de beperkte paardenkracht. |
Beperkte paardenkracht. ‘Wat hadden jullie graag gehad: een Citroën DS of een geitje?’ Het open dak van de 2 PK lonkt op dit zonnige weekend, dus we gaan voor de beperkte paardenkracht. Wow-Routes’ slogan ‘creating everlasting memories’ belooft niks dan goeds. Ze zorgen niet alleen voor vervoer, ze hebben ook, zoals hun naam al doet vermoeden, een volledige route voor ons uitgestippeld, met een digitale gids. We vinden dus niet alleen perfect de weg, we worden ook langs de mooiste plekjes van het Hageland geleid en krijgen er op de koop toe zinnige uitleg bij.
"Wow-Routes’ slogan ‘creating happy memories’ belooft niks dan goeds."
Een bloemenzee. Hageland is echt vlakbij en toch blijkt
al gauw dat we het niet zo goed kennen. Het ligt tussen Leuven en Aarschot, Scherpenheuvel
en Diest, voor een groot deel in Oost-Brabant dus, maar met één voet in
Limburg. Als er één ding is waarom Hageland, net als buurvrouw Haspengouw,
bekend is zijn het de appel- en perenboomgaarden. En dat zullen we meteen
geweten hebben. Overal langs de kant van de weg kijken we uit op een immense bloesemzee. De peren laten het al afweten, maar de appelbloesems staan nog
volop in bloei en zorgen voor prachtige accenten in het toch al mooie
heuvelachtige landschap.
"Overal langs de kant van de weg kijken we uit op een immense bloesemzee."
Zen B&B Aan de Jordaan. Omdat we van paarden houden en
graag nieuwe dingen ontdekken hebben we een kamer geboekt in Aan de Jordaan in
Boutersem, bij Erik en Bettie. Landelijker gelegen dan deze B&B kan haast
niet. Weilanden, boomgaarden en bos, verder zien of horen we niks. Erik is een spraakwaterval,
hij vertelt ons in geen tijd zijn hele leven, leidt ons rond in de B&B en
geeft ons nog wat tips voor de volgende twee dagen. Hij staat erop dat we
straks nog een glas komen drinken. We maken ook kennis met zijn wederhelft
Bettie, die niet alleen vegetariër is en heerlijk kookt, maar ook
meditatielessen geeft en een echte natuurmens is.
Ze hebben mekaar lang geleden leren kennen tijdens een rondreis door Indië. Intussen hebben ze net meegedaan in ‘Met Vier in Bed’, het VTM programma waarin B&B eigenaars het tegen mekaar opnemen. En al zijn ze niet gewonnen (ze zijn ook nog maar een paar maanden open), van ons krijgen ze de prijs miss and mister congeniality. Niks moet, alles mag bij dit sympathieke koppel. Aan de Jordaan is dus de perfecte plek voor een laid back weekendje, ver weg van alle drukte. Voor we vertrekken maken we kennis met hun IJslandse paarden. Paardrijden is hier een van de hoofdactiviteiten. Maar dat is voor morgen, vandaag doen we het met onze twee mechanische paardjes, of beter nog: onze geit.
De IJslandse paarden van Bettie & Erik. |
Ze hebben mekaar lang geleden leren kennen tijdens een rondreis door Indië. Intussen hebben ze net meegedaan in ‘Met Vier in Bed’, het VTM programma waarin B&B eigenaars het tegen mekaar opnemen. En al zijn ze niet gewonnen (ze zijn ook nog maar een paar maanden open), van ons krijgen ze de prijs miss and mister congeniality. Niks moet, alles mag bij dit sympathieke koppel. Aan de Jordaan is dus de perfecte plek voor een laid back weekendje, ver weg van alle drukte. Voor we vertrekken maken we kennis met hun IJslandse paarden. Paardrijden is hier een van de hoofdactiviteiten. Maar dat is voor morgen, vandaag doen we het met onze twee mechanische paardjes, of beter nog: onze geit.
"Niks moet, alles mag bij het sympathieke koppel van Aan de Jordaan."
Nostalgie in een 2 PK. De GPS die we meekrijgen,
inclusief gids, leidt ons langs de meest idyllische weggetjes, door bossen, weilanden
en dorpjes waarvan we het bestaan niet eens kenden. We genieten volop van onze
vuurrode 2 PK, kwestie van goed op te vallen tussen al dat groen. We stoppen aan de
mooie Norbertijnenpastorie in Wezemaal,
de oudste van de streek, gebouwd in opdracht van de abdij van Averbode
in de 17de eeuw.
En als we daar toch zijn lopen we meteen even binnen in het wijnbezoekerscentrum. Zodat we al even ons licht op de wijnteelt in deze streek kunnen schijnen. De Hagelandse wijnen vielen al dikwijls in de prijzen. En hier zien we waarom. Bovendien kunnen we alvast een aantal wijntjes proeven in de kelder van dit prachtig gerestaureerde neo-gotische pand in de dorpskom van Wezemaal. We leren er dat de eerste Hagelandse wijn werd geproduceerd in de abdij van Maagdendaal in Oplinter en dat al in 1231. Onze Belgische wijnen hebben dus Middeleeuwse roots.
Landelijk gevoel langs de Horstroute. |
En als we daar toch zijn lopen we meteen even binnen in het wijnbezoekerscentrum. Zodat we al even ons licht op de wijnteelt in deze streek kunnen schijnen. De Hagelandse wijnen vielen al dikwijls in de prijzen. En hier zien we waarom. Bovendien kunnen we alvast een aantal wijntjes proeven in de kelder van dit prachtig gerestaureerde neo-gotische pand in de dorpskom van Wezemaal. We leren er dat de eerste Hagelandse wijn werd geproduceerd in de abdij van Maagdendaal in Oplinter en dat al in 1231. Onze Belgische wijnen hebben dus Middeleeuwse roots.
"We genieten volop van onze vuurrode 2 PK, kwestie van goed op te vallen tussen al dat groen."
Met Napoleon naar bed? Onze eerste pitstop is in Het Bed
van Napoleon in Linden. Dit klinkt een beetje vreemd. Maar het ‘Bed’ is een
oergezellige kroeg en restaurant op de Horstroute die we vandaag volgen. Het is
een naam die iedereen kent in het Hageland, want het bestaat al 25 jaar. Toen de
vroegere eigenaar met pensioen ging
grepen Wim en Karine hun kans nadat hun immigratieplan naar Italië in
het water viel. Zij namen de zaak 6 jaar geleden over en hebben er nog geen
minuut spijt van gehad.
Met een beetje verbeelding zitten we in Italië en ook op de kaart vinden we naast lokale gerechten nog de sporen van hun oorspronkelijke doel, La Bella Italia. De rust en de groene omgeving maken van Het Bed een perfecte stop voor fietsers. Leuven ligt maar op 20 minuten trappen, lacht Wim. Het verhaal luidt dat Napoleon Bonaparte in 1810 in dit oude boswachtershuisje terecht kwam na een inspectieronde en er zelfs de nacht doorbracht. Het gezelschap had honger en die honger sloeg bij Napoleon niet alleen op het bevredigen van zijn maag. De boerendochter viel ook behoorlijk in de smaak. Het bed waarin hij de nacht doorbracht met de lokale schone staat er nog steeds, als pronkstuk tussen de andere antieke spulletjes.
De inrichting van het restaurant is erg gezellig, maar in de tuin voelen we ons meteen met vakantie. We krijgen kop in ’t zuur voorgeschoteld, een plaatselijk hapje, het huisaperitief, dat heerlijk verfrissend is en een Celis white biertje dat terug lokaal wordt gebrouwen.
Het bonte interieur van het Bed van Napoleon. |
Met een beetje verbeelding zitten we in Italië en ook op de kaart vinden we naast lokale gerechten nog de sporen van hun oorspronkelijke doel, La Bella Italia. De rust en de groene omgeving maken van Het Bed een perfecte stop voor fietsers. Leuven ligt maar op 20 minuten trappen, lacht Wim. Het verhaal luidt dat Napoleon Bonaparte in 1810 in dit oude boswachtershuisje terecht kwam na een inspectieronde en er zelfs de nacht doorbracht. Het gezelschap had honger en die honger sloeg bij Napoleon niet alleen op het bevredigen van zijn maag. De boerendochter viel ook behoorlijk in de smaak. Het bed waarin hij de nacht doorbracht met de lokale schone staat er nog steeds, als pronkstuk tussen de andere antieke spulletjes.
In de tuin voelen we ons meteen op vakantie. |
De inrichting van het restaurant is erg gezellig, maar in de tuin voelen we ons meteen met vakantie. We krijgen kop in ’t zuur voorgeschoteld, een plaatselijk hapje, het huisaperitief, dat heerlijk verfrissend is en een Celis white biertje dat terug lokaal wordt gebrouwen.
"Het bed waarin Napoleon de nacht doorbracht met de lokale schone staat nog steeds als pronkstuk tussen de andere antieke spulletjes."
Hagelandse wijn. We rijden via de abdij van
Vlierbeek, de historische Koningshoeve, stoppen even in het prachtige Linden-
en Chartreuzenbos en in Linden picknicken we aan de Roeselbergkapel. De
picknick hebben we eerder opgepikt aan het fruitbedrijf Vanhellemont, waar we meteen
een rondleiding kregen, lekkere appels kochten en de bloesems van dichtbij konden
bewonderden. Het blijkt een uitgebreide picknick te zijn met alles erop en
eraan, we drinken er ook een Hagelands flesje wijn bij, Ten Bunder Regent 2015, dat
verbazend lekker smaakt. Meteen een goeie introductie om een van de wijngaarden van
de streek te bezoeken.
Ons oog valt op Danouise, een miniwijngaard van 1250 stokken. Daniël Vandervaeren begon wijn te maken voor eigen gebruik in de jaren ‘90. Hij wou graag zijn eigen wijn kunnen schenken tijdens een barbecue. Nu maakt hij 1000 flessen per jaar, alhoewel dat er dit jaar een heleboel minder zullen zijn. Meer dan de helft van zijn wijnstokken zijn bevroren in april. Daniël doet alles zelf, het is niet zijn hoofdberoep en dat geldt voor de meeste wijnboeren in ’t Hageland.
We zijn de eersten die zijn Pinot Gris van 2016 mogen proeven, recht van het vat. ‘Hij wordt pas volgende week verkocht,’ lacht hij. Een perfect fris wijntje, uiteraard nog wat jong, maar er zit veel potentieel in. Verder heeft hij Pinot Gris en Bacchus. Hij produceert ook rode wijn, Dornfelder en Zweigelt en een mengeling van beiden aangevuld met Regent. In de wijngaard worden af en toe etentjes georganiseerd en wandelingen: ‘Met een glas in de hand door het Hageland.’
Een rood accent in het groene landschap. |
Ons oog valt op Danouise, een miniwijngaard van 1250 stokken. Daniël Vandervaeren begon wijn te maken voor eigen gebruik in de jaren ‘90. Hij wou graag zijn eigen wijn kunnen schenken tijdens een barbecue. Nu maakt hij 1000 flessen per jaar, alhoewel dat er dit jaar een heleboel minder zullen zijn. Meer dan de helft van zijn wijnstokken zijn bevroren in april. Daniël doet alles zelf, het is niet zijn hoofdberoep en dat geldt voor de meeste wijnboeren in ’t Hageland.
Danouise, een lekkere Hagelandse wijn. |
We zijn de eersten die zijn Pinot Gris van 2016 mogen proeven, recht van het vat. ‘Hij wordt pas volgende week verkocht,’ lacht hij. Een perfect fris wijntje, uiteraard nog wat jong, maar er zit veel potentieel in. Verder heeft hij Pinot Gris en Bacchus. Hij produceert ook rode wijn, Dornfelder en Zweigelt en een mengeling van beiden aangevuld met Regent. In de wijngaard worden af en toe etentjes georganiseerd en wandelingen: ‘Met een glas in de hand door het Hageland.’
"Een primeur, want we zijn de eersten die Danouises Pinot Gris van 2016 mogen proeven, recht van het vat."
Bubbels houden van het Hageland en vice versa. Daniël vertelt dat er 17 Hagelandse
wijnboeren zijn, de drie grootsten zijn Meerdael die vooral bubbels produceert,
Kluysberg die zowel witte als rode en zelfs één rosé maakt en de wijngaard van
Rik Deams die ook helemaal is overgeschakeld naar schuimwijn. De wijngaard van
Rik heeft niet geleden onder de vorst zegt hij. Zijn stokken staan op de zuidflank
van de Houwaartseberg, een stuk hoger dan de mijne. Hij kijkt bedremmeld.
Lang geleden in de Laatste Show noemde Bruno Wijndaele Daems’ wijn ooit bucht, maar volgens onze wijnboer maakt hij wel degelijk goeie wijn. Proeven kunnen we niet. Hij maakt enkel nog schuimwijn want de ijzerzandstenen ondergond en het klimaat lenen zich daar perfect toe. Ze hebben die zurigheid nodig. Met 12.000 flessen cuvée Joseph, een ode aan zijn vader die in 1973 voor het eerst terug wijn verbouwde in het Hageland, is hij de grootste schuimwijnproducent van de streek. Volgens hem zijn bubbels de toekomst van het Hageland. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen.
De Houwaartseberg leent zich uitstekend voor lekkere schuimwijnen. |
Lang geleden in de Laatste Show noemde Bruno Wijndaele Daems’ wijn ooit bucht, maar volgens onze wijnboer maakt hij wel degelijk goeie wijn. Proeven kunnen we niet. Hij maakt enkel nog schuimwijn want de ijzerzandstenen ondergond en het klimaat lenen zich daar perfect toe. Ze hebben die zurigheid nodig. Met 12.000 flessen cuvée Joseph, een ode aan zijn vader die in 1973 voor het eerst terug wijn verbouwde in het Hageland, is hij de grootste schuimwijnproducent van de streek. Volgens hem zijn bubbels de toekomst van het Hageland. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen.
" De ijzerzandstenen ondergond van de Houwaartseberg leent zich perfect tot het maken van goede schuimwijn."
Het Rode Ridderkasteel. Onze rode geit tuft rustig verder
heuvel op, heuvel af. Het verbaast ons hoe glooiend het Hageland is. We beginnen
gehecht te geraken aan ons open dak. Jammer genoeg komen er wolken opzetten
wanneer we in St. Pieters Rode aan het Kasteel van Horst aankomen, waar we even
de benen strekken in het omringende bos. Het kasteel brengt nostalgische
gevoelens naar boven, want als kind verslonden we de verhalen van De Rode Ridder.
De waterburcht van Horst was namelijk de thuishaven van de stripheld. Het is
een oudje uit de 13de eeuw, dat de tand des tijds behoorlijk weerstond.
Tot in 2007 was het nog in adellijke handen. Gravin de Hemricourt de
Grunne verkocht het aan het Vlaams gewest. Er is werk aan, maar dat is gezien
de leeftijd meer dan normaal, de restauratie begint dit jaar nog.
Wat helemaal tot de verbeelding spreekt, is dat er een meer annex slotgracht rond ligt, waar vroeger nog een ophaalbrug over lag. In het grote koetshuis, dat dateert van de 17de eeuw, prachtig in het groen gelegen, schuiven we onze benen onder tafel. Het Wagenhuis is een sfeervol restaurant waar ze plaatselijke biertjes en lokale gerechten serveren. Lokaler dan het Horstbier kan haast niet. Volgens onze sympathieke ober is het ook verwerkt in de saus van onze heerlijke zeeduivel. Een koffietje op het terras en terug richting Aan de Jordaan, waar de eigenaars ons uitnodigen voor een pousse café en uiteraard een boel uitbundige verhalen.
Het Wagenhuis bij de slotgracht. |
Wat helemaal tot de verbeelding spreekt, is dat er een meer annex slotgracht rond ligt, waar vroeger nog een ophaalbrug over lag. In het grote koetshuis, dat dateert van de 17de eeuw, prachtig in het groen gelegen, schuiven we onze benen onder tafel. Het Wagenhuis is een sfeervol restaurant waar ze plaatselijke biertjes en lokale gerechten serveren. Lokaler dan het Horstbier kan haast niet. Volgens onze sympathieke ober is het ook verwerkt in de saus van onze heerlijke zeeduivel. Een koffietje op het terras en terug richting Aan de Jordaan, waar de eigenaars ons uitnodigen voor een pousse café en uiteraard een boel uitbundige verhalen.
"Het Kasteel van Horst brengt nostalgische gevoelens naar boven, want als kind verslonden we de verhalen van De Rode Ridder."
Gempebier en stoverij. Ontwaken in de
natuur, ontbijten op het terras, samen met Erik en Bettie en dan de paarden op
om de streek wat beter te leren kennen. IJslandse paarden zijn bijzonder
vriendelijk. Bettie is erg gehecht aan haar prachtige viervoeters. We mogen ze
mee helpen opzadelen en maken een heerlijk rustige wandeling. Het weer zit
vandaag wat tegen, maar af en toe doet de zon toch een schuchtere poging om
door te breken. We verkennen het Walenbos vlakbij de Gempemolen in Sint-Joris
Winge, waar we een heerlijke lunch krijgen voorgeschoteld. Want wat blijkt: beiden
broers Meus hebben goeie kookgenen. Hans, de stoerdere versie van Jeroen Meus
ontvangt ons hartelijk. Hij serveert een lokale keuken zonder chichi zoals
hij zelf zegt.
We proeven zijn Hagelandse stoverij, klaargemaakt met Gempebier en mosterd en die is heerlijk. Aan ideeën ontbreekt het hem niet, hij organiseert moorddiners in zijn restaurant en laat af en toe een microgoochelaar los op zijn gasten. Brouwerij Haacht friste de eeuwenoude Gempemolen op begin jaren ’90, Meus maakte er een trendy prachtig ingericht restaurant/slash bar van. Wij genieten op het terras van een opklaring en proberen ons te verplaatsen naar 1229 toen de watermolen door de Hertog van Brabant aan de Norbertinessen kloostergemeenschap werd geschonken. In elk geval een leuke stop als je door de streek fietst, brommert of tuft zoals wij.
Hans Meus, de stoerdere versie van broer Jeroen. |
We proeven zijn Hagelandse stoverij, klaargemaakt met Gempebier en mosterd en die is heerlijk. Aan ideeën ontbreekt het hem niet, hij organiseert moorddiners in zijn restaurant en laat af en toe een microgoochelaar los op zijn gasten. Brouwerij Haacht friste de eeuwenoude Gempemolen op begin jaren ’90, Meus maakte er een trendy prachtig ingericht restaurant/slash bar van. Wij genieten op het terras van een opklaring en proberen ons te verplaatsen naar 1229 toen de watermolen door de Hertog van Brabant aan de Norbertinessen kloostergemeenschap werd geschonken. In elk geval een leuke stop als je door de streek fietst, brommert of tuft zoals wij.
"Hans Meus maakte van de Gempemolen een trendy prachtig ingericht restaurant/slash bar."
Het glooiende landschap van Tielt-Winge. |
Een trap naar nergens. Op weg naar Diest waar we onze Hagelandse ontdekkingstocht afronden met een bierwandeling (binnenkort te lezen op onze blog) zien we de Vlooybergtoren liggen en kunnen we niet anders dan even te stoppen. Voor diegenen die de Vier-serie de Callboys misten: het is een enorme trap die eindigt in het niets. Een perfect uitkijkpunt over het prachtige glooiende landschap in Tielt-Winge.
© DICHTBIJ & VER WEG 2017
PRAKTISCH:
Wow-Routes!: De perfecte manier
om het Hageland te verkennen is met een origineel voertuig. Bij WOW-Routes! kan je naast
2 PK’s en Citroën DS’ ook vespa’s, scooters en e-bikes huren, zelfs een paar
echte oldtimers. Adres: Langestraat 40c in 3220 Sint–Pieters-Rode (Holsbeek), tel:
016/76 68 14, www.wow-routes.com
B&B Aan De Jordaan: Rustige B&B middenin de natuur,
sympathieke eigenaars, laidback aan een klein meertje, met een manege
met IJslandse paarden: Doornstraat, 31 in 3370 in Boutersem, tel: 016/ 73 52 10, boeken en info: erik@tapovan.be en www.aandejordaan.be
Bed Van Napoleon: Perfecte stop voor
een drankje en een hapje, mooi ingericht, met een prachtige tuin: Kortrijkstraat, 101 in 3210 Linden, www.bedvannapoleon.be
Het Wagenhuis: Hier kan je lokale gerechten en plaatselijke biertjes uitproberen met uitzicht op het Rode Ridder kasteel: Horststraat,
28 in 3220 Holsbeek, www.hetwagenhuis.be
De Gempemolen: Hans, broer van
Jeroen Meus, zorgt er voor al het lekkers op tafel. Leuke, groene stop op een
verkenningstocht door het Hageland. Gempstraat 56, 3390
Tielt-Winge: www.gempemolen.be & www.facebook.com/gempemolen
Vanhellemont Fruitbedrijf: Je komt er alles te weten
over onze Belgische appels en peren, er zijn geregeld rondleidingen en je kan er allerlei lekkernijen kopen, gemaakt op basis van hun eigen fruit. www.fruitvanhellemont.be
LEUKE TIPS:
De Bloesemfeesten: elk jaar in april kan
je de bloesemfeesten ‘Bloeiend Hageland’ meemaken. Er vertrekken dan wandelingen
vanuit Fruitbedrijf Van Hellemont in
Meensel-Kiezegem, waar een sprekend picknickkleed de grote attractie is.
Er hoort ook een gegidste rondleiding bij door het bedrijf. Ze zorgen bovendien
voor een meer dan uitstekende hoevepicknick als je de streek wil verkennen met
Wow-Routes: www.fruitvanhellemont.be
Wezemaalse wijnfeesten op 26 aug 2017 voor
de 14de keer op rij wordt er gefeest in Wezemaal, dat in de 19de eeuw bekend was als wijndorp. Die
traditie werd terug nieuw leven ingeblazen. www.steenenmuur.be
Geen opmerkingen