Honfleur, Dauville, Rouen, Etretat en Giverny: het zijn namen die klinken als klokken die ieder jaar heel wat toeristen naar Normandië lokken. Toch is de regio veel meer dan deze hotspots alleen. Ook het Normandische platteland verbaast. Ik trok naar de departementen l'Orne en l'Eure en liet mij overdonderen door groene landschappen, paradijselijke uithoekjes en een ongekende rust. Eén ding hebben deze plekken alvast met de rest van Normandië gemeen: gastvrijheid en een keuken om 'u' tegen te zeggen. Het relaas van een reis in de tijd.
Marais-Vernier, verstilde charme.
|
Marais-Vernier. In Marais-Vernier fiets ik door een immens groen amfitheater dat in de verte in de Seine lijkt te glijden. Terwijl ik foto's neem, grazen enkele Schotse hooglanders stoïcijns voor m'n neus verder. Samen met witte Camargue paarden zijn ze de natuurlijke tuiniers van dit 5000 ha. grote natuurreservaat dat duizenden jaren geleden ontstond in een meander van de Seine. Parallelle segmenten van moerassen, boomgaarden en bossen maken dit landschap bijzonder uniek. Vandaag maakt Marais-Vernier deel uit van het immense Parc Naturel des Boucles de la Seine en herbergt het vele zeldzame dier- en plantensoorten.
Parallelle segmenten maken het landschap van Marais-Vernier bijzonder uniek.
|
"Marais-Vernier heeft alvast twee troeven: het magnifieke uitzicht en een uitstekende bistro."
Abdij van Bec-Hellouin.
|
Bec-Hellouin. 'Tout simplement Père' antwoordt de Benedictijner laconiek als ik vraag hoe hij heet. Père is een van de nog actieve monniken van de Abdij van Bec-Hellouin die in 1034 door Herluin van Brionne werd gesticht. In een ruime witte pij en mét de nodige humor gidst hij mij door het klooster dat in de loop van de geschiedenis te kampen kreeg met heel wat plunderingen, branden en godsdienstoorlogen. 'Enkel de 15e eeuwse Tour Saint-Nicolas bleef overeind, de rest van het klooster dateert uit de 17e en 18e eeuw,' lacht hij. 'Père' straalt en is een en al optimisme. In 1793, na de Franse revolutie, werden de laatste monniken verdreven en werd de abdij een cavaleriekazerne. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd ze heropgericht. Vandaag staat de abdij bekend om haar ambachtelijk gemaakte faience, die ik volop kan bewonderen in de abdijwinkel. De paters hebben hun eigen pottenbakkerij.
Normandische charme in Bec-Hellouin.
|
"In Bec-Hellouin kan je uren ronddolen tussen onvervalste Normandische plattelandscharme."
Cormeilles - detail vakwerkhuis.
|
Eglise Sainte-Croix-de-Cormeilles, uniek in Normandië.
|
Sévérine troont me mee naar de Sainte-Croix-de-Cormeilles, een van de highlights in het dorp en uniek in heel Normandië. In deze 12e eeuwse kerk die in de 19e eeuw een nieuw jasje kreeg, valt meteen de schuine vloer op. 'De kerkvloer helt 9° waardoor het altaar op gelijke hoogte staat met het orgelbalkon. Het is een unicum in Normandië.' lacht ze. Kerkstoeltjes zie ik er niet, wel houten kerkbanken in afgesloten vakken. 'Vroeger hadden de notabelen van de stad hun eigen privé-compartiment, een gebruik dat intussen werd afgeschaft, maar nog min of meer wordt gerespecteerd.' vertelt Sévérine. De vele glasramen van de Sainte-Croix zijn een absolute streling voor het oog.
"Cormeilles zoekt onmiskenbaar weer aansluiting bij haar roots."
De appelberg van Calvados Busnel, een jaarlijks weerkerend fenomeen .
|
De appelberg. Foodies blijven in Cormeilles niet op hun honger zitten, letterlijk noch figuurlijk. In la rue de l'Abbaye zien we exquise wijnshops, boetieks met regionale producten en artisanale slagers. We lopen binnen bij Dufay, een rasechte patissier, want brood wordt er niet gemaakt. Wel guimauves maison, cailloux de Cormeilles en tartelette Normande, lokale lekkernijen dus. Estelle, de eigenares, laat ons de specialiteit van het huis proeven: macarons à l'ancienne. Ze smaken overheerlijk. Dé publiekstrekker in Cormeilles is Busnel waar ze al sinds vier generaties calvados van topkwaliteit stoken. Tijdens de oogst worden er tonnen appels aangevoerd tot er op hun binnenplein een echte appelberg ontstaat. 'Iedereen kan er zijn appel kwijt,' lacht Sévérine 'van beroepstelers tot Jan Modaal met wat overschot uit z'n boomgaard.' In hun chique bezoekerscentrum proef ik Pommeau - de appelversie van Pineau de Charentes - en enkele soorten calvados. Als adept van dit godendrankje word ik voor amper 25 euro eigenaar van een heerlijke fles Calvados VSOP.
Cake met brandnetels, lekker en gezond.
|
Sévérine is een vat vol ideeën en draagt ook haar steentje bij tot de foodie scene van Cormeilles. Met de toeristische dienst organiseert ze natuurwandelingen waarbij ze geïnteresseerden wilde planten leert kennen én oogsten tijdens haar Ballades Saveurs Sauvages. Ze nodigt me uit voor zo'n tocht in de groene rand van de stad. 'Wat iedereen gemakshalve onkruid noemt, zijn vaak smakelijke planten die je perfect in de keuken kan gebruiken,' vertelt ze gepassioneerd. We plukken brandnetels, hondsdraf, klaver en weegbree en gaan er mee aan de slag. Het resultaat mag er zijn: suikervrije koekjes met brandnetel en dito cake met hondsdraf en weegbree. Lekker en vooral gezond. Dat het laatste idee nog niet uit haar vat getapt is wordt duidelijk als ze me trots 'haar' coby toont, een driewielige fietskar met zeven zitjes en evenveel trappers. De coby kan je voor een zacht prijsje huren bij de tourist info van Cormeilles. 'Een ritje is dolle pret,' lacht Sévérine.
"Bij Calvados Busnel worden tijdens de oogst tonnen appels aangevoerd tot er een echte appelberg ontstaat."
Haras du Pin, Frankrijks beroemdste stoeterij. |
"Le Haras du Pin is een mooi voorbeeld van de edele band tussen mens en paard."
Moutiers-au-Perche.
|
Ferme de l'Aritoir: kleine producent van geitenkaas en zeep op basis van geitenmelk.
|
In La Madeleine-Bouvet stappen we af bij Ferme de l'Aritoire. Christian en Annie, de eigenaars, ontvangen ons met een brede smile. 'In 1979 vonden we toevallig deze plek, toen nog een chambre d'hôtes.' zegt Annie. 'We werden meteen verliefd, namen het over en maakten er een geitenboerderij van.' Christian is druk in de weer met het melken van z'n beestjes, iets wat hij tweemaal per dag doet. 'Elke geit geeft dagelijks gemiddeld zeven liter melk,' vertelt hij. Toch is hij met bijna 40 geiten slechts een kleine producent. In hun winkeltje proeven we verschillende kazen, ze smaken overheerlijk. Annie neemt ons mee naar het kleine atelier van hun dochter Malvina in de tuin. Zij maakt sinds kort cosmetische producten op basis van geitenmelk. 'Het blijft in de familie,' lacht Annie. Dat het koppel verliefd werd op dit paradijselijke uithoekje verbaast me niks. Het is een plek waar ook ik zou kunnen wonen.
"Rijden op een Percheron is ronduit machtig. Bij elke kleine beweging voel ik de kracht van het paard trillen tot in m'n vingertoppen"
© W.G. DICHTBIJ & VER WEG 2016
PRAKTISCH:
Vervoer: Wij reden naar Normandië met Voyages-sncf.com dé hogesnelheids treinspecialist van Europa. Voyages-sncf.com maakt het de reizigers makkelijk door o.a. de reserveringsalert waardoor reizigers een e-mail ontvangen zodra de door hun gewenste treinkaartjes voor een klein prijsje online te koop zijn. Super handig!
ETEN & DRINKEN:
L'Auberge de l'Etampage: Bij Cécilia en Sébastien in Marais-Vernier eet je de Normandische keuken in een authentiek decor met een prachtig uitzicht over de Seinevallei. Eerlijke regionale keuken met dagverse producten. 82, Quartier de l'Eglise - Marais-Vernier. (geen website)
La Ferme de l'Aritoire: Christian en Annie maken al sinds 1979 de lekkerste geitenkazen in hun kleine boerderij in Madeleine-Bouvet. Dochter Malvina maakt cosmetische producten op basis van geitenmelk: www.fermedelaritoire.fr
La Ferme de l'Aritoire: Christian en Annie maken al sinds 1979 de lekkerste geitenkazen in hun kleine boerderij in Madeleine-Bouvet. Dochter Malvina maakt cosmetische producten op basis van geitenmelk: www.fermedelaritoire.fr
Calvados Busnel: een van de oudste stokerijen in Normandië waar al sinds vier generaties calvados wordt gemaakt. Ook hun pomeau is verbazend lekker: www.distillerie-busnel.fr
OVERNACHTEN:
Villa Fol Avril: Charmehotel in Moutiers-au-Perche in het hartje van het Parc Régional du Perche. Verwarmd zwembad, uitstekend restaurant en vriendelijke eigenaars. Kamers van 80 tot 180 euro/nacht: www.villafolavril.fr
L'Auberge du Président: Hotel, restaurant & spa in het hartje van Cormeilles. Kamers vanaf 78 euro: www.hotel-cormeilles.co
L'Auberge du Président: Hotel, restaurant & spa in het hartje van Cormeilles. Kamers vanaf 78 euro: www.hotel-cormeilles.co
Meer Normandië op onze blog:
Geen opmerkingen