Als reisjournalisten reizen we de hele wereld af, maar gaan we soms ook gewoon voorbij aan de schoonheid dichter bij huis. En die is er volop. Met het vallen van de bladeren gingen wij op zoek naar een leuke plek in België voor een weekendje weg. Onze criteria: een originele stek, geen massatoerisme en uitstekende lokale gastronomie. Wij gingen grasduinen op de website van Belvilla en vonden wat we zochten: de conciërgerie van Château des Mazures in Pepinster.
Mazures, enchanté. 'Bestemming bereikt aan de linkerzijde'. Als onze gps in Rue Louis Berein in Pepinster meldt dat we aangekomen zijn, kijken we toch even bedenkelijk. In de wijde omtrek is er namelijk geen kasteel te bespeuren, enkel een oude spoorwegbrug waardoor zich een oude grindweg priemt. Intuïtief volgen we de grindweg langs de Vesder tot we Château des Mazures tegen een heuvelrug zien opdoemen. Een smalle brug over de de rivier voert ons dwars door de conciërgerie. 'Bestemming bereikt' lachen we, want dit is het plaatje zoals we het zagen op de website van Belvilla.
Een smaakvol ingerichte woonkamer met open keuken.
|
Als een even-weg-van-de-wereld-plek kan ons neo-gotische vakantiehuis met wapenschilden, spitsbogen, kantelen en waterspuwers tellen. We worden er opgewacht door Patrick, de rechterhand van de eigenaars, die ons vriendelijk verwelkomt in gebroken Nederlands. Patrick leidt ons door de oude conciërgerie die vanbinnen veel groter blijkt dan we buiten hadden ingeschat. Beneden hebben we een smaakvol ingerichte woonkamer die naadloos overloopt in een moderne open keuken. Op de eerste etage kunnen we ons de luxe van privé-badkamers veroorloven, want er zijn er twee. Ik kies voor die met het bad, Myriam voor die met douche.
Onze sfeervolle slaapkamer in de toren.
|
Zelfs voor onze slaapstek hebben we de keuze tussen twee gezellige slaapkamers: een op de eerste etage en één in de toren onder de kantelen. 'De hele inrichting werd bedacht door de eigenares zelf,' zegt Patrick. Een vrouw met smaak dus die duidelijk niks aan het toeval heeft overgelaten, want zelfs de nieuwe vensters met dubbelglas zijn voorzien van gotische spitsboogmotieven. Toch komt het talent van de dame in kwestie pas goed tot uiting in het apertief-salon in de rechtervleugel: de houtkachel, de sfeerverlichting, de naakte stenen muren... met nog wat muziek erbij is het een plek om urenlang te cocoonen.
Eén en al stijl: het aperitiefsalon.
|
'Au Pot de Beurre' Pepinster.
|
"De vriendelijke ontvangst, de attentie van de eigenaars en het smaakvol ingericht interieur: we voelen ons meteen thuis in Mazures"
Foire aux Noix: alles, behalve noten.
|
Een notenmarkt (zonder noten). Zaterdagmorgen trekken we voor dag en dauw naar le Foire aux Noix, een jaarlijkse markt in Spa. We gaan er op zoek naar verse streekproducten om vanavond zelf mee aan de slag te gaan, want we krijgen gasten: mijn dochter Leonie en haar vriend Arne. In de kraampjes liggen de heerlijkste lekkernijen uitgestald, maar noten zien we nergens. Bij een artisanale slager kopen we een terrine van fazant en schijfjes gedroogde eendenborst. Aan een ander kraam proeven we vautchon, een lokale appeltaart, een specialiteit uit Verviers die volgens de verkoper zalig combineert met foie gras. Wat combineert met foie gras, combineert volgens ons ook met terrine van fazant, dus nemen we een stevige spie die we volgens de man nog wekenlang kunnen bewaren.
Op de terugweg naar Pepinster stoppen we bij een ambachtelijke slager, één zoals je ze enkel hier nog vindt. In de koeltoog liggen delicatessen uit eigen huis te wachten op een koper. Wij kiezen voor een vers hertengebraad, als hoofdgerecht voor ons diner. Na de lunch gaan we op zoek naar de taarten van Péché Mignon. We laten de auto voor wat hij is en wandelen over het domein van Mazures naar Tancrémont. Op onze tocht komen we helemaal tot rust en genieten we van de frisse herfstlucht, de natuur en de dieren die ons argwanend nastaren: reeën, fazanten en zelfs een hert passeren de revue. In Tarterie Péché Mignon ruikt het naar vers gebakken brood en taarten. We vergapen er ons aan de immense exemplaren die in de bakkerij zijn uitgestald. De keuze is enorm: kers, appel, rijst, banaan, rabarber, brésilienne... je kan ze heel, half of zelfs per kwart kopen en ze zijn allesbehalve duur. Een halve rabarber- en dito rijstvlaai lijkt ons perfect voor het dessert vanavond.
"We kopen een hertengebraad bij een ambachtelijke slager, één zoals je ze enkel hier nog vindt"
Hij de keuken, zij de zaal...
|
Wat we zelf doen, doen we goed: ons driegangen wildmenu.
|
"Terwijl buiten de mist aanvriest, maken wij het gezellig rond het houtvuur in het aperitiefsalon"
Vieux Soiron.
|
Vergane glorie. Soiron mag dan piepklein zijn, in de Romeinse tijd lag het pal op de heirbaan die Tongeren met Triers verbindt. Tot in de late middeleeuwen was het een strategisch belangrijke plek en vandaag behoort Soiron tot Les Plus Beaux Villages de Wallonie. Als we er op zondagochtend komen aanwaaien lijkt het dorpje nog volop ingedommeld. Tijdens ons tochtje door Soiron ontdekken we het charmante vroeg 18e eeuwse kerkje en twee statige kastelen die nog getuigen van de macht van weleer: Château de Soiron uit het midden van de 18e eeuw en het laat 16e eeuwse Château du Trier. Le Vieux Soiron, het enige restaurant van het dorp, geldt als een van de beste van de hele streek.
Centrum van Wol en Mode Verviers.
|
Authentieke charme in Limbourg.
|
"De Vesdervallei was volgens Victor Hugo de mooiste vallei ter wereld"
© DICHTBIJ & VER WEG 2016
Wie net als wij van de conciërgerie van Château des Mazures wil genieten, kan boeken via deze link: belvilla.be/vakantiehuizen/belgie/pepinster
Château des Mazures werd in 2017 uitgeroepen tot 3de mooiste Belvilla in België!
ETEN & DRINKEN:
Au Pot de Beurre, Pepinster: degelijke streekgastronomie in een gezellig en traditioneel kader: www.aupotdebeurre.be
Restaurant Vieux Soiron: volgens locals een van de beste restaurants in de wijde omgeving. Overwegend Franse keuken in een charmante 18e eeuwse woning. Tijdig reserveren is de boodschap: www.vieuxsoiron.be
Brasserie Saint-Georges Limbourg: Brasserie in het pittoreske Limbourg waar je behalve lekker tafelen ook kan kiezen uit meer dan 150 biersoorten. www.brasserie-st-georges.be
Restaurant Vieux Soiron: volgens locals een van de beste restaurants in de wijde omgeving. Overwegend Franse keuken in een charmante 18e eeuwse woning. Tijdig reserveren is de boodschap: www.vieuxsoiron.be
Brasserie Saint-Georges Limbourg: Brasserie in het pittoreske Limbourg waar je behalve lekker tafelen ook kan kiezen uit meer dan 150 biersoorten. www.brasserie-st-georges.be
Tarterie Le Péché Mignon - Tancrémont: dé specialiteit van Tancrémont: taarten in alle maten, soorten en kleuren: www.pechemignon.be
Geen opmerkingen