FLANEREN MET LE BEAU MONDE: DE LEUKSTE PARKEN VAN PARIJS

mooiste parken van parijs

De Parijse parken behoren tot de mooiste van de wereld. Het zijn stuk voor stuk groene oases, plekken waar de stad zichzelf even vergeet. Parijzenaars komen er flaneren, sporten, picknicken of gewoon even op adem, weg van de drukte. Bovendien heeft elk park een eigen geschiedenis en vertelt het over de kleine wereld en de mensen rondom. Tijd voor een time-out en door te dringen tot in de groene ziel van een wereldstad. Van Thomas Francini tot Gilles Clément: wij maakten een kleine gids voor de leukste parken van Parijs.

parijse parken, parcs de paris, maria de medici,
Jardin du Luxembourg, de achtertuin van de Parijzenaars.


De achtertuin van de Parisiens. Maria de Medici was een dame met smaak. In 1622 liet ze de uit haar geboortestad Firenze afkomstige landschapsarchitect Thomas Francini bij haar paleis een tuin aanleggen naar het voorbeeld van die van Boboli. In 1630 wordt de tuin vergroot en getransformeerd naar Frans model. Pas bij de aanleg van de grote boulevards in Parijs krijgt Luxembourg z'n huidige vorm en wordt het een typisch Engels park met open grasvelden en hoge bomen. Rilke, Rodin, Balzac en Hemingway waren er veel- en graag geziene gasten.

parijse parken, mooiste parken van parijs, groen parijs
Schakers dagen elkaar uit. 


Wie op een stralende zomerdag door de poorten van Jardin du Luxembourg stapt, lijkt de achtertuin van de voltallige Parijse bevolking binnen te wandelen. Vooral  jongeren zitten er te lezen, te kaarten, te keuvelen of picknicken op het grasperk tussen lange rijen strak gesnoeide kastanjebomen. Andere zakken liever ontspannen achterover in een van de 4500 stoeltjes in het park, verfijnen hun Tai-chi, spelen petanque of dagen elkaar uit met een partijtje schaak. Net als de meeste andere Parijse parken heeft ook Jardin du Luxembourg een marionettentheater en een (vintage) draaimolen. Maar bij het kleine volkje zijn vooral de miniatuur zeilbootjes op het achthoekige bassin en een rit op een pony erg in trek.

mooiste parken van parijs
De Medicifontein, een plek ver weg van de wereld.

Toen begin vorige eeuw een 3 m. hoge kopie van het Vrijheidsbeeld in het park werd geplaatst, was dat het begin van een beeldenpark à la Middelheim. Vandaag staan er meer dan 100, vaak van bekende kunstenaars als Astruc en Zadkine die naast het park nog een museum heeft. Het mooiste plekje van Luxembourg is de beroemde Medici fontein waar romantische zielen wegdromen bij de onsterfelijke geliefden Acis en Galatea. De rust rond het met platanen afgeboorde bassin en de grot is ronduit zalig. Hier voel je je pas écht ver weg van de hectische grootstad. (Jardin du Luxembourg: 2, rue Auguste Comte (6e arr.) Metro: halte Notre Dame des Champs. RER: lijn B halte Luxembourg.)


"Bij de beroemde Medici fontein dromen romantische zielen weg bij de onsterfelijke geliefden Acis en Galatea."


mooiste parken van parijs, groen parijs, duc d'orleans, hertog van chartres, folies
Naumachie in Parc Monceau.

Pittoresk allegaartje. Mondain Parijs kijkt vreemd op als Philippe Egalité (de Hertog van Orléans) in 1778 de poorten van zijn park opengooit voor Jan en alleman. 'La Folie de Chartres' zoals zijn lusthof laconiek over de tongen gaat, stouwt de hertog vol met fantasierijke bouwwerkjes, zogenaamde folie's. Passeren de revue (met onze excuses voor de opsomming): een Hollandse windmolen, een Chinese pagode, een Arabische minaret, een Egyptische piramide, een Romeinse tempel, een Gotisch kasteel, een Tartarentent en een Griekse zuilenrij. Een pittoresk allegaartje dus dat 'de illusie van alle plaatsen en alle tijden moet wekken'. Lakeien in oriëntaalse klederdracht en exotische dieren als kamelen en lama's maken het plaatje compleet.

parijse parken, groen in parijs, oude esdoorn parijs,
200 jaar oude Oriëntaalse plataan van Parc Monceau.


Tijdens de Franse revolutie maakt de hertog kennis met een ander fantasierijk bouwwerkje: de guillotine. Zijn lusthof wordt genationaliseerd en in 1860 wordt het een Engels park. Vandaag is het 7 ha. grote Parc Monceau een van de mooiste parken van Parijs. Wie er spectaculaire attracties zoekt komt bedrogen uit, maar de rust is er ongekend. Van de oorspronkelijke folie's blijven enkel nog de Korinthische zuilen en de Egyptische piramide over. De bomen in Monceau - de hoogste van heel Parijs - zijn vaak stokoud. Zo is een immense esdoorn met gekrulde takken een respectabele dame van 140 jaar. Enkel een oriëntaalse plataan doet met 200 jaar nog beter. In 1797 vond in Monceau de eerste geslaagde parachutesprong ter wereld plaats. Het succes hebben ze ongetwijfeld te danken aan de uitgestrekte zachte grasvelden in het park. (Parc Monceau: 35, Boulevard Courcelles (8e arr.) Metro: halte Monceau.)


"Parc Monceau is een pittoresk allegaartje dat 'de illusie van alle plaatsen en alle tijden moet wekken."


Flaneren met le beau monde in Jardin des Plantes.

Jardin des Plantes. De lijfartsen van Lodewijk 14e hadden in 1635 wellicht geen flauw vermoeden dat hun kruidentuin zou uitgroeien tot een van de grootste en populairste parken van Parijs: Le Jardin des Plantes. Onder de platanen in twee enorme dreven flaneert vooral  de Parijse beau monde en kijken verliefde stelletjes elkaar in de ogen. Ook van de immense Parterre à la Française druipt de romantiek af, al zullen vooral plantenliefhebbers  hun hart ophalen aan de vele irissen en meer dan 350 rozenvariëteiten die er bloeien. Voor hen zijn het park met enkele zeldzame bomen, een prachtige  Alpentuin en de oudste boom van Parijs - een Robinia uit 1636 - een groen openluchtmuseum.

mooiste parken van parijs,
Jardin des Plantes.

Met een dierentuin blijven ook dierenliefhebbers niet op hun honger zitten, al is dat wat ongelukkig geformuleerd, want de beesten van de Ménagerie (de oudste zoo ter wereld) werden tijdens de commune van Parijs door de hongerlijdende bevolking stuk voor stuk opgegeten. Minder macaber is een wandeling door het groene labyrint bij het Buffon-paviljoen, een van de eerste metalen constructies ter wereld. Maar dé attracties van het park zijn de prachtige art-deco serres met Mexicaanse en Australische planten. Wie Jardin des Plantes bezoekt neemt daarvoor best z'n tijd, want je bent er al gauw enkele uren zoet. (Jardin des Plantes: 2, rue Buffon (5e arr.) Metro: halte Jussieu - RER: halte Gare Austerlitz.)


"Onder de platanen van Jardin des Plantes flaneert vooral  de Parijse beau monde."

parc de belleville, parijse parken, mooiste panorama over parijs
Parc de Belleville.

Mooiste panorama. Het moderne Parc de Belleville mist de authentieke charme van Luxembourg en Jardin des Plantes, maar het spectaculaire panorama over Parijs maakt veel goed. Met een vrije horizon ligt Parijs er als een maquette aan je voeten. Letterlijk. Het park heeft ook de langste waterval van heel de stad. De wijngaarden die er zijn aangelegd, refereren naar de piquette, een goedkope, lichtbruisende wijn die hier vroeger werd verbouwd. Belleville stond bekend als een notoir drinkershol, waar net als in het 19e eeuwse Montmartre de guinguettes razend populair waren. De vele windmolens die op de heuvel van Belleville stonden zijn intussen allemaal verdwenen en maakten plaats voor Chinese bazaars en dito restaurants. (Parc de Belleville: 47, rue des Couronnes (20e arr.) Metro: halte Belleville, Couronnes, Jourdain of Pyrénées. Lees meer over Belleville op Dichtbij & Ver Weg: Belleville, ruwe parel in Parijse oostrand)


"In Parc de Belleville ligt Parijs letterlijk als een maquette aan onze voeten." 


mooiste parken van parijs, parijs groen
Parc des Buttes-Chaumont.

Gapende afgronden. Vanuit Belleville wandel je vanzelf het immense Parc des Buttes-Chaumont binnen, de favoriete hang-out van vele Parijzenaars. Napoleon III liet het in 1867 aanleggen op een oude kalksteengroeve en creëerde er glooiende grasvlaktes met spectaculaire hoogteverschillen. Over de 60 m. hoge Pont des Suicidés wandel je recht naar het hoogste punt van het park: de tempel van Sybille, een exacte kopie van die in Tivoli met het mooiste uitzicht op Montmartre als toemaatje. Onder de Pont Suspendu gaapt dan weer een 'bescheiden' afgrond van 'slechts' 32 m.

mooiste parken van parijs, citytrip parijs, parijs tips,
Pont Suspendu - Parc des Buttes-Chaumont.

Parijzenaars komen naar Buttes-Chaumont om te zonnebaden, te chillen en te flaneren. Of om mensen te observeren, een van hun favoriete bezigheden. Je kan er nog lekker languit op het gras liggen zonder dat de wachter van dienst je terugfluit. Leuke picknickspots vind je er volop en ook wie graag uit eten gaat, komt er met drie restaurants ruim aan z'n trekken. Het trendy Rosa Bonheur dat de fameuze guinguettes weer nieuw leven inblies, zuigt Parijzenaars aan als een magneet. Eten (biologische tapas) en drinken doe je er aan lange tafels en dan nog het liefst in openlucht. (Parc des Buttes-Chaumont: 1, rue Botzaris (19e arr.) Metro: halte Botzaris of Chaumont.)

"Het immense Parc des Buttes-Chaumont is de favoriete hang-out van vele Parijzenaars."

mooiste parijse parken
Les Prairies - Bercy.

Jong geweld versus romantiek. Ook parken gaan met hun tijd mee en dat van Bercy is daar nog het beste voorbeeld van. Wie langs de Seine Parc de Bercy binnenwandelt, loopt prompt op Les Enfants du Monde van kunstenaar Rachid Khimoune: 21 beelden als een kleurrijke ode aan het jonge volk. Meer jong volk zie je op de nabijgelegen grande prairie, een van de drie tuinen in het moderne park. Waaghalzen halen er acrobatische toeren uit op een overdekte skateramp, andere dansen op muziek die uit hun gettoblasters galmt. Een ding is zeker, hier zwaaien jongeren de plak.

Les Parterres - Bercy.

In het centrale Les Parterres, gaat het er iets minder woelig aan toe. Wie goed kijkt merkt meteen de knipoog naar de wijnhandel waarvoor Bercy eeuwenlang bekend stond. Niet alleen een nieuw aangelegde wijngaard, maar ook het stratenpatroon, oude spoorwegrails en een voormalig wijnhuis getuigen nog stil van deze hoogdagen. Intieme hoekjes om te lezen, uit te blazen of gewoon even weg te dromen vind je er volop. Van de acht thematische tuinen is het rosarium dat werd opgedragen aan de vermoorde Israëlische premier en Nobelprijswinnaar Rabin, het meest opvallende.

Les Enfants du Monde, een ode aan het jonge volkje.

Ranke berken, een oud wijnhuis dat als een eiland in een vijver drijft waarin vissen sierlijk tussen de waterlelies zwemmen: le Jardin Romantique lijkt wel een impressionistisch doek. Meer nog dan een romantische tuin is dit stukje groen de drempel naar het gezellige Bercy Village. Je drinkt er een glas of  eet er een hapje in de oude wijndepots die vakkundig werden gerestaureerd en omgebouwd tot shops, keine café's en restaurants. Bercy Village is de perfecte afsluiter van een bezoek aan dit mooie en veelzijdige park. (Parc de Bercy: 128, Quai de Bercy (12e arr.) Metro: halte Cour Saint-Emillon of Bercy.)


"Een eiland in een vijver waarin vissen sierlijk tussen de waterlelies zwemmen: le Jardin Romantique lijkt wel een impressionistisch doek." 

De spiegeltuin, een van de 11 thematuinen in La Villette.

Science & fiction. Het futuristische Parc de la Villette is met 55 ha. meteen het grootste park van Parijs en werd aangelegd op de terreinen van oude slachthuizen die dienst deden tot 1974. La Villette is vooral een doe-park en lokt ieder jaar zo'n 10 miljoen bezoekers. Op de prachtig gerestaureerde vleeshal bij de ingang lees je 'La Grande Halle' in dikke rode letters. Rood is een kleur waar je niet naast kan kijken, want overal in het park zie je bizarre rode folies: de moderne versie van die van Philippe Egalité zeg maar. Rond la Grande Halle wandel je door 11 thematische tuinen, zoals een opvallende tuin met 28 spiegels, een mysterieuze tuin met vreemde muziek en een met wisselende kleuren.

Rode 'folies' zijn het handelsmerk van La Villette.

Langs de lager ingebedde bamboetuin met cilindrische fonteinen wandel je naar de 'prairie du cercle' waar het krioelt van zonnebaders en spelende kinderen. Hier snijdt het Canal de l'Ourcq het park in twee, langs een brug kom je in het noordelijke deel. Hier staat het meest opvallende bouwwerk van het park: de Géode, een gigantische spiegelbol die dienst doet als bioscoop. Vlakbij ligt het indrukwekkende Cité des Sciences, het grootste wetenschapsmuseum van de wereld. De 'Argonaut', een duikboot die je ziet op de terugweg, heeft 10 keer rond de wereld gereisd voor hij in het park werd gepoot. Op de supermoderne site van La Villette vindt je ook nog een theater, het conservatorium van Parijs en La Cité de la Musique. Vooral in de zomermaanden vinden er leuke openluchtevenementen plaats, zoals een cinema en plein air en het beroemde festival Jazz de la Villette. (Parc de la Villette: 211, Av. Jean Jaures (19e arr.) Metro: halte Porte de la Villette of Porte de Pantin.)

"In La Villette wandel je door opvallende tuinen met met 28 spiegels, een mysterieuze met vreemde muziek en een tuin met wisselende kleuren." 


parc andré citroen paris, parijse parken
Parc André Citroën.


Landschapskunst als filosofie. Op de gesaneerde terreinen van de oude Citroën fabrieken mocht landschapsarchitect Gilles Clément ongestoord zijn ding doen. Hij transformeerde in 1992 het braakland tot een modern geometrisch park met een filosofische concept: Parc Andrè Citroën. Het 24 ha. grote park dat de Seine in lijkt te glijden, bevat elementen uit zowel de Franse, Engelse als Japanse landschapskunst. De filosofie van Clément ontdek je zelf het best in 6 thematische tuinen, maar ook in de Jardin en Mouvement én in de Jardin des Métamorphoses. De twee kleinere uitlopers van het park, de vierkante Jardin Blanc en Jardin Noir, kregen planten met aangepaste kleuren.

mooiste parken van parijs, groen in parijs, luchtballon parc andre citroen,
Parc André Citroën.

Blikvangers zijn een warme luchtballon die je op windstille dagen 150 m. boven de lichtstad uit tilt en twee immense serres met exotische en mediterrane planten. Dé bezienswaardigheid van het park blijft het doordachte concept van ontwerper Gilles Clément. Wie ten volle wil genieten van zijn landschapsfilosofie neemt best een gids, die je alles haarfijn uitlegt. Minpunt van dit mooie moderne park is het relatief gebrekkige onderhoud. (Parc André Citroën: Quai André Citroën  (15e arr.) RER lijn C, halte Javel - Metro: halte Javel of Bolard.)

"Dé bezienswaardigheid van Parc André Citroën is het doordachte concept van landschapsarchitect Gilles Clément."

mooiste parken van Parijs, vrijheidsbeeld parijs, statue de la liberté paris, ile des cygnes parijs,
Vrijheidsbeeld op Allée des Cygnes.

De Zwanenlaan. Wie na het strakke Parc André Citroën behoefte heeft aan wat groene romantiek, loopt best een stukje door naar l'Allée des Cygnes. Dit artificiële eiland in de Seine werd in 1827 aangelegd ter ondersteuning van de haven van Grenelle. 50 Jaar later werd het een groene promenade met bankjes en bomen. Vandaag is de lange smalle laan in het water een van de charmantste uithoekjes van Parijs waar je tussen de bomen naar de boten kan kijken, rustig een boek kan lezen of gewoon kan genieten van de stilte.

mooiste parken van Parijs, vrijheidsbeeld parijs, statue de la liberté paris, ile des cygnes parijs,
Alléé des Cygnes: een lange smalle laan in de Seine.

Ook hier sta je oog in oog met het vrijheidsbeeld, dit keer al een stuk groter dan dat van Le Jardin du Luxembourg. In 1889 werd het voor de honderdste verjaardag van de revolutie als een boegbeeld op de westelijke punt van het eiland gezet. Met blik op oneindig, of beter naar haar grote zus aan de overkant van de oceaan. (Allée des Cygnes  (15e arr.) Metro: halte Bir Hakeim of Passy.

"Op het artificiële eiland l'Allée des Cygnes vindt je volop groene romantiek."


© DICHTBIJ & VER WEG 2016.

PARIJSE PARKEN PRAKTISCH:

Toeristische dienst van Parijs: www.parisinfo.com

Info over Frankrijk: be.france.fr/nl

Vervoer: Wij reden naar Parijs met  Voyages-sncf.com dé hogesnelheids treinspecialist van Europa. Voyages-sncf.com maakt het de reizigers makkelijk door o.a. de reserveringsalert waardoor reizigers een e-mail ontvangen zodra de door hun gewenste treinkaartjes voor een klein prijsje online te koop zijn. Super handig!


Gegidste rondleidingen: Zowat alle Parijse parken kan je bezoeken met een gids. Meer info bij de toeristische dienst van Parijs:   www.parisinfo.com of de website van de stad Parijs: www.paris.fr/jardins

FLANEREN MET LE BEAU MONDE: DE LEUKSTE PARKEN VAN PARIJS

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->