Wie Reims zegt, zegt champagne, want in en rond de grootste stad van de Champagne-Ardenne vind je de beroemdste champagnehuizen ter wereld. Toch is Reims meer dan alleen maar bubbels. Bijna alle Franse koningen werden er gekroond, Jeanne d'Arc en Clovis schreven er geschiedenis. Wij gingen grasduinen in het rijke verleden van Reims, genoten er van bubbels en een exquise gastronomie en trokken over de groene champagneroute naar zusterstad Epernay, waar we onze trip met stijl afsloten in de kelders van het exclusieve Perrier-Jouët.
Porte du Mars. |
Champagne voor het (jonge) volk. Porte de Mars, de mooi verlichte Romeinse triomfboog, is het eerste wat we zien wanneer we Reims binnenrijden. Volgens de overlevering zou ze in de 3e eeuw door de inwoners van Reims gebouwd zijn als dank aan Keizer Augustus voor het aanleggen van nieuwe wegen. Tegenover Porte de Mars, in Rue du Temple, zien we de elegante Halles Boulingrin, een architectonisch meesterwerk uit het vroege interbellum waar drie keer per week een markt met de beste streekproducten plaatsvindt. Het verwondert ons dan ook niks dat we uitgerekend rond dit culinaire icoon volop leuke bistro's en gezellige bars vinden, met hoe kan het ook anders, champagne à volonté.
Champagne is hip en jong in Le Clos. |
Tijd voor onze eerste coupe. Die drinken wij in de trendy champagnebar Le Clos, pal tegenover de hallen. De jonge uitbaters Gaella en Benjamin halen er de champagne met veel zwier van zijn elitaire troon af, want al vanaf 5 euro drink je er een lekker glas bubbels. Buiten lijkt Le Clos een chique bar, maar binnen kom je terecht in een artistiek café, waar je ook nog eens lekker kan eten. Wekelijks wordt er een andere champagne in de kijker gezet en op zaterdag trakteert de champagneboer van dienst een lunch aan al wie een fles van zijn champagne bestelt. Tot kreeft toe wordt er gezegd.
Notre-Dame Reims. |
Topattractie Chagall. Ondanks de averij uit de Eerste Wereldoorlog, straalt het roemrijke verleden nog volop van Reims af. Tot 1825 werden hier zowat alle Franse koningen gekroond. Drie monumenten staan intussen op Unesco’s werelderfgoedlijst, waaronder de beroemde Notre-Damekathedraal. We vergapen ons aan de meer dan 2300 beelden die in deze Gotische reus staan gebeiteld. Eén ervan, de legendarische Lachende Engel in het noordportaal, werd hét symbool van de champagnestad. Haar mysterieuze glimlach wordt vaak vergeleken met die van de Mona Lisa.
Marc Chagall in de Notre-Dame van Reims. |
Binnen worden we overdonderd door prachtige glas-in-loodramen, waarvan enkele 13e eeuwse, die als bij wonder de bombardementen uit WO I overleefden. Andere gingen voorgoed verloren en werden vervangen door moderne werken. Wij worden minutenlang sprakeloos bij de blauwgetinte glasramen uit 1974 van Marc Chagall. Ze harmoniëren perfect met de Gotische architectuur en zijn vandaag zelfs een van de topattracties van Reims. Pal ernaast zien we de recentste van de Duits minimalist Imi Knoebel, die in 2011 zijn bijdrage leverde met 6 panelen in zijn typische messerschnitt-stijl.
Local hero's. Terwijl we van een glas wijn genieten op een terrasje bij de Notre-Dame, kijken we uit op een bronzen beeld van Jeanne d'Arc. Net als Clovis - die andere local hero, - zal ook haar naam voor altijd met die van Reims verbonden blijven. De dappere maagd bracht in 1429 de Franse kroonprins naar Reims, waar hij een dag later in de Notre-Dame tot koning Karel VII werd gekroond. Clovis lopen we in bronzen vorm tegen het lijf bij de abdij van Sint-Remigus. Hij liet zich dopen op de plek waar nu de oudste kerk van de stad staat: de Sint-Remigusbasiliek (Unesco werelderfgoed). Net als in de glasramen van Chagall, zien we Clovis' doop in een van de prachtige 12e eeuwse glasramen van de basiliek.
Foujitakapel, tussen modernisme en Renaissance. |
Een meer recente bekering is die van de Japanse kunstenaar Tsuguharu Foujita die in 1913 in Parijs kwam aanwaaien. Na omzwervingen door Zuid-Amerika verzeilde Foujita in 1959 in Reims waar hij het mystieke licht zag in de Sint-Remigusbasiliek. Zijn opdracht: een kapel bouwen voor de Heilige Maagd. Het is even zoeken, maar we vinden zijn visionaire kapel ergens tussen de grote champagnehuizen in rue du Champ de Mars. Foujita ontwierp zelf de kapel naar Romaans model. Binnen baadt de kapel in een zee van licht. We zijn diep onder de indruk van de prachtige fresco's en glasramen met een stevige knipoog naar de Italiaanse Renaissancemeesters.
Fossier, zoet specialiteit. |
Smaakpapillen op scherp. Zoetigheden in alle soorten en kleuren, bij Maison Fossier, de oudste patissier van Reims, komt het water ons in de mond. Fossier fabriceert al meer dan 250 jaar de beroemde Bisquit Rose, een delicatesse die hier traditioneel bij de champagne wordt geserveerd. Behalve het roze koekje hebben ze vandaag nog een hele lijn zoetigheden, waarvan de Sablé Champenois - een zandkoekje in de vorm van een champagnekurk - goed op weg is een klassieker te worden.
Le Terroir des Rois. |
Meer streekproducten uit de wijde regio vinden we in Le Terroir des Rois, in de schaduw van de kathedraal. Een winkeltje op maat van gourmets, met niet alleen specialiteiten zoals Ratafia en Marc de Champagne, artisanale terrines, de beroemde mosterd van Reims, maar ook wijn en uiteraard veel bubbels van grote, maar ook kleine producenten. Wij gaan naar huis met een grote zak bouchons de champagne, nee geen kurken, maar heerlijke chocoladesnoepjes, eveneens in de vorm van een champagnekurk, gevuld met Marc de Champagne. Verslavend lekker.
Le Cochon a Plume. |
Lunchen doen we in Le Cochon a Plume, een hippe tent op Place Drouet d'Erlon waar je volop leuke restaurants en terrasjes vindt. 's Middags kan eten in Le Cochon a Plume, 's avonds is het een trendy bar. Tussen zorgvuldig uitgezochte rommelmarktspullen eet je eenvoudige, maar dagverse gerechten aan betaalbare prijzen. Wij houden het bij een zalmtartaar en een lekkere huisgemaakte hamburger, die smaakt als de beste.
Le Millénaire Reims |
Le Millénaire. Een vrij koel decor, maar wat een lekkere keuken. Le Millénaire heeft zijn Michelinster niet gestolen. We starten in stijl met een Perrier-Jouët Grand Brut als aperitief, volgens de sommelier de perfecte opener voor het delicieuze vijfgangen diner dat we besteld hebben. De nodige aciditeit zorgt er voor dat onze maag helemaal klaar is voor al dat lekkers. Maar wat ons vooral opvalt is de volle geraffineerde smaak en de superfijne bubbels. Ze zetten onze smaakpapillen alvast op scherp voor een verkenning langs de Route du Champagne.
Kilometers wijngaarden langs de Champagneroute. |
De Champagneroute. De Perrier-Jouët Grand Brut heeft ons bijzonder nieuwsgierig gemaakt. Na wat lobbywerk worden we heel uitzonderlijk uitgenodigd op hun kasteel in Epernay. Vanuit Reims volgen we de champagneroute Montagne de Reims richting Epernay. We rijden er door glooiende landschappen met kilometers lange groene wijngaarden en pittoreske champagnedorpjes. In Verzy maken we nog een korte tussenstop bij de Perchingbar, een erg hippe champagnebar in de bomen. Vanuit de bijzonder originele en trendy houten boomhut met terras kijken we relax uit over een vallei vol groene wijngaarden. Perchingbar werkt met een handvol vaste producenten als Mumm, Louis de Sacy, Bollinger en Pehu Simonet en een vaste traiteur die garant staat voor tafelen op gastronomisch niveau.
Vanuit Verzy rijden we linea recta naar Perrier-Jouët in de beroemde Avenue du Champagne waar Pierre-Nicolas Perrier en Rose-Adélaïde-Jouët nadat ze in 1811 in stijl in het huwelijksbootje waren gestapt, hun intussen mythische champagnehuis stichtten. In 1815 leveren ze als eersten hun beroemde bubbels aan Engeland. Zoonlief ontwikkelt in 1856 een champagne die nog beter aan de smaak van het Engelse publiek voldoet. Hij produceert een voor die tijd erg revolutionaire droge champagne en geeft het de naam brut. De rest is geschiedenis. Hun Grand Brut werd oorspronkelijk aan astronomische prijzen verkocht. Nu staat hij niet alleen aan de top qua verkoop, maar is het ook hun meest democratische champagne.
Avenue de Champagne - Epernay. |
Vanuit Verzy rijden we linea recta naar Perrier-Jouët in de beroemde Avenue du Champagne waar Pierre-Nicolas Perrier en Rose-Adélaïde-Jouët nadat ze in 1811 in stijl in het huwelijksbootje waren gestapt, hun intussen mythische champagnehuis stichtten. In 1815 leveren ze als eersten hun beroemde bubbels aan Engeland. Zoonlief ontwikkelt in 1856 een champagne die nog beter aan de smaak van het Engelse publiek voldoet. Hij produceert een voor die tijd erg revolutionaire droge champagne en geeft het de naam brut. De rest is geschiedenis. Hun Grand Brut werd oorspronkelijk aan astronomische prijzen verkocht. Nu staat hij niet alleen aan de top qua verkoop, maar is het ook hun meest democratische champagne.
Kunst in de kelder bij Perrier-Jouët. |
Kelderkunst. Barbara leidt ons rond in de 10 km. lange kelders. Net zoals in Reims loop je in Epernay over een ondergronds labyrinth van 120km gevuld met miljoenen flessen. Het is niet ons eerste bezoek aan een wijnkelder, maar het is wel de eerste keer dat we geconfronteerd worden met kunst in de catacomben van de champagne. De Nederlander Simon Heydens heeft er een hedendaagse art nouveau installatie gemaakt. Recipiënten met vloeistof geven gestileerde reflecties op de grond van de bloemen waarmee Perrier-Jouët beroemd werd, de anemonen op de art nouveau geïnspireerde flessen van hun Belle époque gamma. Verder zien we nog Glithero’s Lost Time een installatie met zilveren kettingen die als spinnenwebben van de kalkstenen rotsen hangen en worden weerspiegeld in water.
Kelders Perrier-Jouët. |
Een wereldrecord. Barbara leidt ons naar de schatkamer van dit ondergronds paradijs, ‘Eden’ waar nog enkele flessen uit de 19e eeuw liggen. Want Perrier-Jouët heeft het wereldrecord van ’s werelds oudste champagne. We zien er o.a. twee flessen van 1825. In 2009 deden ze er een open en al waren de bubbels zo goed als weg, een zeer select clubje van wijnspecialisten zag dat het goed was. Beter dan goed. De champagne had een perfecte kleur en smaakte als een uitgelezen chablis. De temperatuur in deze kelders is altijd 11°, ideale omstandigheden dus om dit godendrankje 184 jaar en zelfs langer te bewaren.
Perrier-Jouët. |
Sterallures. Perrier–Jouët heeft nog een record op zijn naam staan. Ze verkopen nl. de duurste champagne ooit. By and For heet het wel erg exclusieve product. De champagne wordt gecreëerd naar de smaak van de koper door de koper zelf met hulp van de keldermeester. Kostprijs voor 12 flessen: 50.000 euro. Eén fles blijft bewaard tot 100 jaar voor een door de koper aangestelde erfgenaam. Wie koopt er zoiets vragen we ons luidop af? Vooral Chinezen en wereldsterren. Sophie Marceau en Marianne Faithfull zijn enkele namen die we kunnen ontfutselen van onze gids.
Perrier-Jouët is een echte vrouwelijke champagne. |
Vrouwelijke champagne. De proeverij is de apotheose. We proeven de vijf champagnes in het gamma. Met voor ons als grote uitblinker de Belle Epoque blanc de blancs, een bijzonder exclusieve champagne, erg vrouwelijk 100% chardonnay, met een ontzettend volle smaak. Maar ook de Blason Rosé springt eruit, al is de Belle Epoque Rosé nog net iets lekkerder. Het was de lievelingschampagne van Grace Kelly. Wat meteen opvalt is dat Perrier-Jouët een veel vrouwelijkere champagne is dan bv. Mumm, die tot hetzelfde huis Pernod-Ricard behoort. De elegante flessen met de art nouveau anemonen (ontwerp van Gallé uit 1902) dragen daar ook toe bij. Het wordt ook dé huwelijkschampagne genoemd. Een ding is zeker, wij zijn alvast in een romantische bui na het degusteren van al die exclusieve bubbels.
© DICHTBIJ & VER WEG 2015
REIMS PRAKTISCH:
Vervoer: Wij reden naar Reims met Voyages-sncf.com dé hogesnelheids treinspecialist van Europa. Dankzij hun nieuwe dienst 'Prijskalender' kunnen reizigers met een blik in real-time de beste prijzen van treinreizen tot wel drie maanden voor vertrek bekijken.
ETEN & DRINKEN:
Le Millénaire in Reims op een steenworp van de kathedraal: 1 Michelinster, ietwat koele maar moderne inrichting in, heel toepasselijk, champagnekleuren. Al een driegangenmenu voor 35 euro. Chefs: Laurent et Thibault Laplaige: www.lemillenaire.com
La Briqueterie: in het hart van de Champagne in het grand cru dorp Vinay: 1 Michelinster. Klassieke maar erg gezellige inrichting. Uitkijkend op een prachtige tuin en wijngaarden. Je kan er het hele gamma van Perrier-Jouët uitproberen bij de meerdere meergangen menu’s. Al een driegangenmenu met wat extraatjes voor 65€. Chef Jérôme Feck: www.labriqueterie.fr
Maison Fossier maakt al meer dan 250 jaar de beroemde roze bisquits die vaak in een adem met champagne genoemd worden. Fossier heeft drie winkels in Reims.
Le cochon a plume: Bistrot met origineel en trendy decor, betaalbaar en lekker. 91 Place Drouet d'Erlon in Reims.
Onze tour in de kelders van Perrier-Jouët was exclusief. Er zijn geen rondleidingen voor het grote publiek. Maar vanaf oktober dit jaar kan je virtueel de kelders bezoeken op hun website. De Grand Brut wordt verkocht in Delhaize en bij Rob, de rest van het gamma kan besteld worden bij Pernod-Ricard België, of bij de betere wijnhandelaars.
Maison Fossier maakt al meer dan 250 jaar de beroemde roze bisquits die vaak in een adem met champagne genoemd worden. Fossier heeft drie winkels in Reims.
Le Terroir des Rois: in deze prachtige boetiek met regionale specialiteiten komt het water je in de mond. Je koopt er niet alleen streekproducten uit Reims, maar uit de hele regio Champagne-Ardenne. Rue du
Préau, 8 vlakbij de kathedraal.
ZEKER DOEN:
Route touristique du Champagne: Vanuit Reims vertrekken er twee toeristische Champagne routes: naar Massif de Saint-Thierry en Montagne de Reims. Meer info: www.tourisme-en-champagne.com
Wie Reims en omgeving eens op een originele manier wil ontdekken kan dat met een echte
2 CV. A l'Allure Champenoise verhuurt authentieke eenden voor een tocht door Reims en de Champagne. Diverse formules: www.a-l-allure-champenoise.fr
Oenovasion: Je kan ook een gegidste champagnetour doen per jeep met Oenovasion, inbegrepen: een degustatie middenin de wijngaarden www.oenovasion.com
Geen opmerkingen