FOOD & LIFE: STERREN-VEGGIE IN MONTE-CARLO

gastronomische keuken voor vegetariërs, veggie, vegetarisme, monte-carlo, gastronomie in monaco

De tijd dat veggie's op hun gastronomische honger bleven zitten ligt alweer even achter ons. Steeds meer chefs met naam bieden on the side een vegetarisch menu aan. Dat het om meer gaat dan een simpel excuus 'we hebben een alternatief' bewijst Joël Robuchon in zijn restaurant in Monte-Carlo. Onder het motto 'we zijn wat we eten' lanceert 's werelds meest geétoileerde chef Food & Life, een vegetarisch menu, dat lekker én gezond is. Dichtbij & Ver Weg ging poolshoogte nemen en probeerde het voor jullie uit. 

gastronomische keuken voor vegetariërs, veggie, vegetarisme, monte-carlo, gastronomie in monaco

Belle époque. Ik ga er geen doekjes om winden, er zijn ergere plekken om te stranden dan het Metropole Hotel in het hart van de Monegaskische hoofdstad Monte-Carlo. Gelegen ergens tussen de opera en de Japanse tuinen in, kijkt het gracieus uit over de blauwe wijdsheid van de Middellandse Zee. Haar grandeur straalt volop van de belle-époque architectuur af en werd intussen naadloos aan moderne design-elementen geregen. Voor de 126 kamers en 64 suites tekende Jacques Garcia - niet de minste - wiens indrukwekkende Château du Champ de Bataille ik enkele weken geleden nog in Normandië bezocht.

gastronomische keuken voor vegetariërs, veggie, vegetarisme, monte-carlo, gastronomie in monaco
Haricot Vert: lichtgekruide bouillon van groene bonen, zacht gekookt ei en stukjes gefruite look.

Met vier restaurants houdt Metropole ook een stevige vinger aan de gastronomische pols. Ze worden gerund door Joël Robuchon, met 28 Michelinsterren de meest geëtoileerde chef ter wereld. Vier restaurants die elk op hún manier een gevarieerde en aparte gastronomische ervaring creërenLobby Bar en Odyssey - een uniek concept van relaxen en culinair genieten - zijn ontsproten aan de fantasie van modekoning Karl Lagerfeld. Het Japanse restaurant Yoshi met z'n trendy decor heeft één Michelin ster, het klassieke interieur van Robuchon doet het met één ster meer. Er zijn dus, zoals gezegd, ergere plekken om te stranden...

"Met 28 Michelinsterren is Joël Robuchon de meest geëtoileerde chef ter wereld."

gastronomische keuken voor vegetariërs, veggie, vegetarisme, monte-carlo, gastronomie in monaco
Les Champignons: paddestoelen met aardappelemulsie, algen en stukjes ijskruid.

Inside the kitchen. Het minste wat je van Joël Robuchon kan zeggen, is dat hij een smaakpurist is. Niks wordt aan het toeval overgelaten. Vandaag runt hij maar liefst 11 sterren restaurants over de hele wereld, van Parijs tot Londen, over Tokyo en Bangkok tot Las Vegas. In het hoofdrestaurant van Metropole 'Joël Robuchon' stelt hij een gesofisticeerd, overwegend Mediterraans menu voor dat vakkundig wordt klaargestoomd door zijn rechterhand Christophe Cussac. De sympathieke chefs zijn erg op de interactie met het publiek gesteld, er wordt dan ook gekookt in een open keuken. Als klant kan je dus rustig met je aperitief in de hand, een blik in het heiligdom  werpen. 


"De chefs zijn erg op de interactie met het publiek gesteld."

gastronomische keuken voor vegetariërs, veggie, vegetarisme, monte-carlo, gastronomie in monaco
L'Artichaut: gegrilde artisjok, aardappelpuree met een cappuccino van kikkererwten en kurkuma.

Food & Life.  Joël Robuchon is intussen helemaal overtuigd van het feit dat 'we zijn wat we eten'. Samen met arts en acupuncturist Nadia Volf schreef hij Food & Life, een 200 bladzijden dik epos over de invloed van voeding op onze mentale en fysieke gezondheid. Maar daar blijft het niet bij. Recent lanceerde hij in zijn restaurant ook het Food & Life menu, een achtgangendiner met uitsluitend vegetarische en glutenvrije gerechten. 'Een gezonde, innovatieve én lekkere keuken' zegt Joël. Zelf is hij intussen een fervent voorvechter geworden van een andere manier van eten, die hij feilloos combineert met zijn savoir-faire als topchef.

gastronomische keuken voor vegetariërs, veggie, vegetarisme, monte-carlo, gastronomie in monaco
Le Riz: paprika en kooltjes in risottostijl, geparfumeerd met zeekraal en saffraan.

Niks dan gezond dus en dat blijkt dan ook uit het menu. De namen van de gerechten zijn in tegenstelling tot de gerechten zelf, bewust heel simpel gehouden. Het proevertje, een quinoaballetje, wordt geserveerd met een saus van gerookte piquillopeper. Quinoa is een goed alternatief voor vlees omdat het veel eiwitten bevat. Daarnaast bevat het nieuwe wondergraan veel antioxidanten en essentiële aminozuren. De zilte smaak van salicorne (zeekraal) die werd verwerkt in Le Riz is een bijzonder smakelijk ingrediënt dat bovendien rijk is aan mineralen, vitaminen en ijzer. Nog in Le Riz is verveine verwerkt, een plant met een zuiverende werking die ook de spijsvertering bevordert.

gastronomische keuken voor vegetariërs, veggie, vegetarisme, monte-carlo, gastronomie in monaco
La Betterave: rode biet, appelduo, wilde sla en groene mosterdsorbet.

Zelf ben ik gek op paddestoelen en als niet-vegetariër hoef ik überhaupt geen vlees als ik paddestoelen eet. Les Champignons zijn dan ook mijn favoriete gang uit het Food & Life menu. Dit heerlijke gerecht wordt afgewerkt met ijskruid dat zorgt voor een frisse noot en bekend staat om zijn geneeskrachtige werking. Gezond en wel allemaal, maar het belangrijkste is dat je hier heerlijke gerechten krijgt voorgeschoteld. Food & Life is het bewijs dat gezond eten en topgastronomie feilloos te combineren zijn.


"Gezond eten en topgastronomie zijn feilloos te combineren."

gastronomische keuken voor vegetariërs, veggie, vegetarisme, monte-carlo, gastronomie in monaco
La Pêche: perzik met ijzerkruid in een infusie van aardbei en watermeloen.

© DICHTBIJ & VER WEG 2015 


Het vegetarische achtgangen Food & Life menu kost 98 euro, proevertjes en koffie inbegrepen. Meer info vind je op de website van Hotel Metropole Monte-Carlo/Restaurant Joël Robuchon: www.metropole.com

Food & Life, het boek, is uitgegeven bij Assouline, telt 200 blz. en 100 illustraties: www.assouline.com/food-and-life.html

gastronomische keuken voor vegetariërs, veggie, vegetarisme, monte-carlo, gastronomie in monaco
Getalenteerd volkje.
FOOD & LIFE: STERREN-VEGGIE IN MONTE-CARLO

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->