LANGS DE TAFELS VAN SAAR (LEKKER) LAND

Alice in wonderland, museum Mettlach, museum Saarland, Saar

Voor de ene is het een stukje Frankrijk in Duitsland, voor de andere is het Duits zonder meer. Wij houden het bij uitgesproken Duits met een leuke Franse twist: Saarland. De kleinste Duitse deelstaat ging een paar keer over en weer tussen beide landen, was tweemaal op zichzelf en hoort sinds 1957 definitief bij Duitsland. Het resultaat is een grensoverschrijdende kruisbestuiving van savoir-vivre en savoir-faire die zich vooral in de lokale gastronomie laat gelden. Wij trokken in Saarland letterlijk van de ene rijk gedekte tafel naar de andere, gingen er tafeltoeren en lieten ons galant overtuigen van het feit dat je van 'een schone tafel' wél kan eten.


Saarland, Saarbrucken, keramiek
Oude Benedictijnerabdij van Mettlach

Tafelcultuur. Wij vinden het wel iets hebben, de verdampte grandeur van staalfabrieken en steenkoolmijnen. Op weg van Saarbrücken naar Mettlach zien we ze volop, want we rijden er bijna onafgebroken langs oude mijnliften en afgedankte hoogovensites zoals de tot werelderfgoed geklasseerde Volklinger Hütte. Midden in dit post-industriële landschap houdt Saarstahl moedig stand. De reden? Hier wordt zowat het beste staal ter wereld gemaakt. In het idyllische Mettlach resoneert de oude Benedictijner abdij dan weer perfect met ons goed humeur. Deze historische site langs de Saar is al sinds 1849 het hoofdkwartier van keramieklegende Villeroy & Boch en wordt de aftrap van onze gastronomische trip door de kleinste aller Duitse deelstaten: Saarland.

abdij Mettlach, museum Mettlach, museum Saarland, Saar,


Toen Jean-Francois Boch in 1849 zijn keramiekbezigheden naar de abdij verkaste, bestond Boch al meer dan 100 jaar en was de fusie met Villeroy al dertien jaar een feit. De administratie bleef, maar de fabrieken zijn intussen weg uit Mettlach. In 2002 kregen de oude ateliers een nieuwe bestemming met een belevingscentrum voor keramiek, Keravision, en een indrukwekkend keramiekmuseum. Vijf jaar later kwam daar nog het prachtige museumcafé bij, geïnspireerd op een beroemde melkerijwinkel in Dresden. In Keravision worden we prompt langs een resem bestsellers uit 260 jaar Villeroy & Boch geloodst zoals het legendarisch Alt Luxemburg servies uit 1770 met sierlijke Brindille motief, een stijlvolle picknickmand medio 19e eeuw en replica's van de tegels die voor de ter ziele gegane Titanic werden gemaakt. 
Saarland, keramiek Mettlach,
'Alt Luxemburg' een Villeroy & Boch legende

De scenografie in Keravision is om bij weg te dromen. We wandelen er letterlijk van de ene gedekte tafel naar de andere, maar blikvanger is de Wedding Table, een interpretatie van de trouwpartij van Eugen Boch met Octavie Villeroy. Toeval of niet, het stel huwde in hetzelfde jaar (1836) dat hun respectievelijke families ook een zakelijk verbond aangingen. Het bruiloftsdiner werd in het belevingscentrum levensgroot in scene gezet en een paar vrolijke noten werden daarbij niet geschuwd. Wie niet aan de verleiding kan weerstaan zich onder de feestvierders te mengen kan rustig bijschuiven aan die ene lege stoel. Je houdt er alvast een originele foto aan over. Leuk detail: de immense tafel etaleert telkens de laatste nieuwe Villeroy & Boch tafelcreatie. 

abdij Mettlach, museum Mettlach, museum Saarland, Saar,


Ook in het museum spatten vormen en kleuren ons van overal tegemoet. Eugen Boch begon in 1873 met het verzamelen van aardewerk en keramiek, een collectie die danig uit de hand liep en door zijn nazaten nog eens stevig werd aangedikt. Aan de ene kant schuiven drie eeuwen tafelkunst aan ons voorbij, van barok tot design. Ze weerspiegelen perfect de tijdsgeest van de periode waarin ze werden gemaakt. Aan de andere kant worden dan weer de nieuwste Villeroy & Boch creaties aantrekkelijk geëtaleerd. Door plaatsgebrek kan slechts een fractie van de 30.000 stukken tellende collectie in het museum worden uitgestald, maar wie net als wij van elk detail wil genieten is hier al gauw een tijdje zoet. 

abdij Mettlach, museum Mettlach, museum Saarland, Saar,
Der Alter Turm van Mettlach

Als we langs de oude kloostergang naar de abdijtuin wandelen, lopen we letterlijk over het zoveelste succesverhaal van Boch, want de rondgang werd geplaveid met de beroemde Mettlachtegels die in de 19e eeuw zowat de halve wereld veroverden. In de verstilde abdijtuin trekt de Alter Turm onze aandacht, de voormalige grafkapel uit 989 is het oudste religieuze bouwwerk van heel Saarland. Op de Gothische onderbouw zien we tot onze verbazing enkele Romaanse rondboogvensters geënt, een architectonisch anachronisme dat kan tellen. In de rustige straatjes van Mettlach zien we vooral kleine restaurantjes en dito boetieks. Villeroy & Bochfanaten trekken dan weer bij bosjes naar de fabrieks outletstore. Van een fikse kortingen (gemiddeld 30% lieten we ons vertellen) zijn ze alvast op voorhand verzekerd. 
Tafeltour Saarland
Saarland Tafeltoeren: volg de witte koksmuts


Tafeltoeren. Calorieën wegwerken en ze daarna weer bijtanken, de Saarland Tafeltouren combineren een verkwikkende natuurwandeling met een heerlijk diner. Gesneden koek voor ons dus en in Mettlach pikken we onder een stralende lentezon in op de 16 km lange Saarbocht Tafeltour. Langs een oplopend bospad volgen we de pijlen met de koksmuts die ons recht naar ons doel - restaurant Zur Saarschleife - in Orscholz zullen gidsen. Maar eerst moet er gewandeld worden en een beetje klimwerk hoort erbij. Stappen doen we op een ontspannen tempo om ongestoord te genieten van de natuur rondom en de lente die zich overal aankondigt. 

saarland, saar
de spectaculaire Saarschleife © Caspar Diederik

Bij ieder vrij uitzicht op de Saar lijkt de rivier weer wat dieper onder ons weg te zakken. Af en toe passeren we andere wandelaars en groeten lijkt een ongeschreven regel. Als we ons halfweg nestelen in een van de comfortabele rustbanken langs het pad, dromen we ongewild weg bij het uitzicht op de oude burcht van Montclair die aan de overkant van de rivier sprookjesachtig opdoemt. Onze verbeelding krijgt er vrijspel, maar de inspirerende omgeving vraagt er dan ook om. Bijna te mooi om waar te zijn is het adembenemende panorama vanaf het uitzichtpunt Cloef op de Saarschleife, het eindpunt van onze wandeling. Deze plek waar de Saar met grote sier een bocht door groene vallei trekt, laat ons niet meer los. Dit moet Saarland op z'n mooist zijn.
Saarschleife Tafeltour, restaurant zur saarschleife, saarland, gastronomie Saarland
varkenswangetjes op z'n Saars in Zur Saarschleife

Pareve wat? Wij horen het in Keulen donderen, maar in restaurant Zur Saarschleife loopt chef Michael Buchna helemaal over van pareve. Het is als kosjer voedsel  en iedereen over de hele wereld kan en mag het eten zegt hij enthousiast. Kosher eten kennen we, maar zijn Parevetheorie blijft een beetje vaag, al vat hij het tenslotte zelf samen: ik wil eten maken voor iedereen, elke religie en elke cultuur, gezond en in de juiste combinatie. Zijn Pareve verhaal is ons dan misschien niet helemaal duidelijk, zijn keuken is dat wel. Het zijn typische Saarlandse gerechten met uitsluitend kwaliteitsproducten die seizoengebonden zijn. Er is dan ook een lente-, zomer-, herfst- en wintermenu. En vermits hij de hele wereld wil plezieren is er ook een vegetarische kaart en zelfs veganisten kunnen er bijschuiven.

crème brûlée op z'n Saars in Zur Saarschleife
crème brûlée op z'n Saars in Zur Saarschleifegen

Het slaatje met lekkere seizoengroenten en zaadjes is alvast een perfecte starter. Daarna proberen we de varkenswangetjes op een bedje van spinazie en de zalmforel met asperges. Vlees en vis worden begeleid door een typisch Saars gerechtje: hoorische, langgrekte knoedels, gemaakt van fijn geraspte rauwe aardappelen. Het is verrassend lekker. 75% van hun producten zijn biologisch, de kruiden kweken ze zelf in de tuin, er worden geen smaakversterkers gebruikt en alle ingrediënten komen uit de EU. Bij de koffie krijgen we nog Tütchen, kleine trechtervormige koekjes uit de streek. Pareve, kosjer of wat dan ook, Zur Saarschliefe is de perfecte afsluiter van een heerlijk dagje tafeltoeren.

Saarbrücken: 49° 14' NB - 07° 00 OL

Saarbrücken vs. Sarre. De aardas mag dan wel niet door Saarbrücken lopen, de 7e oosterlengtegraad doet dat wel. Vlak bij ons hotel is de plek waar deze geografische lijn de stad doorsnijdt gemarkeerd met een vergulde metalen strip. 'Saarbrückenaars lopen er gewoon aan voorbij en zijn er zich amper van bewust' zegt Michael onze gids. Van het prominente Franse (fl)air dat hier overal zweeft zijn ze zich net iéts beter bewust. Saarland ging een paar keer over en weer van Frankrijk naar Duitsland en was zelfs twee keer onafhankelijk. Saarbrücken- Sarre in het Frans - is dan ook een uitgesproken Duitse stad met een stevige Franse twist. Die ambiguïteit doorspekt niet alleen de lokale gastronomie, er wordt hier ook nog een aardig mondje Frans gesproken en er is zelfs een tram die naar Frankrijk rijdt.

Ernst Alt, Saarland, kerk Saarbrucken,
portaal van de Basilca Sankt-Johann

In de Türkenstrasse zien we de oudste en kleinste huisjes van de stad, maar dé blikvanger in het straatje is de Basilica Sankt-Johann. Deze op en top barokke kerk werd opgetrokken uit een mix van gele Franse en rode Saarlandse zandstenen die willekeurig door elkaar werden gebruikt. Een kleurrijk lappendeken is het resultaat. Het bronzen portaal van kunstenaar Ernst Alt dat 10 scenes uit de bijbel verbeeldt, draagt meteen onze bewondering weg. Met een vleugje trots toont Michael ons het immense Rathaus Sankt-Johann dat in 1900 werd voltooid, maar ons door zijn neo-gotische bouwstijl op het verkeerde been zet. Op de facade zien we de gesculpteerde figuren van een metaalbewerker, een brouwer, een leerlooier, een boer, een kompel en een handelaar. Ze symboliseren de ambachten en stielen die van Saarbrücken een welvarende stad hebben gemaakt.

neo-gotiek in saarbrucken
het neo-gotische stadhuis van Saarbrücken

Op de Sankt-Johannermarkt verzeilen we midden in de gezellige drukte van het marktje dat er viermaal per week plaatsvindt. We zien (en ruiken) er vooral heerlijke regionale producten, kraakvers, tot bio toe. Bloemen en planten koop je er zelfs aan dumpprijzen. Met leuke cafeetjes en terrasjes rondom is de Sankt-Johannermarkt zowat de spil van het sociale leven in Saarbrücken, want 's avonds en bij mooi weer kan je hier over de koppen lopen volgens onze gids. Van al die verleidelijk uitgestalde streekproducten krijgen wij het water in de mond en we kunnen amper nog wachten om ons er aan te bezondigen. Het leuke aan goede gidsen als Michael is dat ze altijd de beste adresjes weten en hij heeft er zelfs twee voor ons.

Saarland, worsten Saarland
Trendy streetfood bij Kalinski Wurstwirtschaft

Hippe worst & traditioneel bier. Niks zo Duits als wursten natuurlijk, maar bij Kalinski Wurstwirtschaft in de Kaltenbachstrasse hebben ze naar eigen zeggen 'de worstenhorizon verruimd'. Meer nog, de excentrieke Kalinski broers - ze lijken recht uit een film van Jeunet of Thomas Jensen komen - hebben van hun worstencafé een hippe tent gemaakt. Hun fijne vleeswaren kozen ze zelf zorgvuldig uit bij meer dan 120 ambachtelijke slagerijen in Saarland en hun heerlijke sausjes zijn allemaal huisgemaakt. Het aanbod curry- en rostwurstvariaties is legio en ook wie niet van worsten houdt kan zich bij Kalinski altijd nog vergrijpen aan de smeuïge overdaad van käsepätzle, curry frikadelle of een uit de kluiten gewassen pulled pork burger. 

bier Saarland, bier Saarbrucken, bierbrouwerij Saarbrucken,
Stiefel Brau, een biertje drinken in een echt brouwerijcafé

Zelfs vegetariërs komen aan hun trekken met een echte vegan currywurst. Wij houden het bij twee klassiekers, een swenkbraten rostwurst  en een rote rostwurst met frietjes van zoete aardappel. Het is verbazend lekker streetfood dat naar meer smaakt, al zou een tweede portie toch net iets teveel van het goede zijn. Bij Stiefel Brau om de hoek drink je bier bij de bron, letterlijk, want ze maken het waar je bijstaat. Al acht generaties lang brouwen ze bij Stiefel zowat het beste gerstenat van Saarland. Wij laten ons een Märzenbier en een Dunkelbier aanpraten, twee donkere biertjes met een subtiel aroma van caramel. Wij zijn meteen verkocht en ook een tweede glas gaat er vlotjes in. Pal naast het café heeft Stiefel nog een restaurant, Zum Stiefel.  Volgens Michael een goed adres voor de lekkere Saarlandse keuken. Dat treft, want wij zijn hier om de lokale gastronomie te ontdekken. We reserveren dan ook ter plekke een tafeltje voor 's avonds.


Saarbrucken, kasteel,
Schlozplatz met het Saarbrücker Schloss 

Saarbrücken vs. Saarbröcken. Staal en steenkool maakten van Saarbrücken een welvarende stad, toch braken tijdens de TweedeWereldoorlog de fabrieken en de mijnen de stad zuur op toen ze zwaar geviseerd werd door de geallieerden. 'Heel Saarbrücken moest aan de bombardementen geloven' verzucht Michael. Enkele belangrijke historische gebouwen bleven als bij wonder overeind, al moesten ze na de oorlog flink gerestaureerd worden. Langs het oudste monument van de stad, de Alte Brücke (1547), wandelen we van St-Johann naar Alt-Saarbrücken, de twee stadsdelen die in 1909 samensmolten tot het huidige Saarbrücken. De oude brug is hét symbool van de stad, al heeft ze niks te maken met de naam volgens onze gids. 'Saarbrücken is een verbastering van Saarbröcken en verwijst naar de rots waarop het kasteel werd gebouwd' zegt Michael. We beklimmen de enorme trap die naar het Saarbrücker Schloss, het voormalige kasteel van de vorsten van Nassau-Saarbrücken, leidt. Vanaf de oude stadsmuur genieten we meteen van een mooi panorama over Saarbrücken. 
Saarland
Ludwigsplatz & Ludwigskirche

Saarbrücker Schloss kreeg eind jaren '80 een fikse opknapbeurt waarbij de twee vleugels geniaal werden verbonden door een enorme glazen constructie. Ook het immense Schlossplatz werd heraangelegd en omgedoopt tot Platz des unsichtbare Nahnmals. Met de studenten van de kunsthogeschool beitelde Jochen Gerz 2.146 namen van Joodse kerkhoven die verdwenen tijdens het nazibewind in evenveel kasseien. Die werden met de namen naar onder gelegd en zijn dus onzichtbaar. Het is een stille aanklacht tegen racisme. Net als de Basilica Sankt-Johann en Saarbrücker Schloss is de protestantse Ludwigskirche het werk van Joachim Stengel, de architect die het middeleeuwse Saarbrücken een barokke facelift gaf. De Ludwigskirche geldt als een van de mooiste barokke religieuze gebouwen van heel Duitsland. Buiten worden we niet alleen overdonderd door de kerk, maar ook door het enorme symmetrische Ludwigsplatz errond. Binnenin blinkt ze dan weer uit in soberheid, want het hele interieur werd wit geschilderd. 

Saarbruckse aardappelsoep, gastronomie saarland
Kartoffelsuppe met Lyonerworst

Creatief met grumbere. Als er iets in Saarland een zichtbaar monument verdient, dan is het wel de aardappel, of grumbeer in het lokale dialect. Dibbelabbes, gefillde, hoorischekerschdscher en kapper und grumbeere, het is slechts een greep uit de rijke waaier Saarlandse aardappelgerechten. Allemaal vinden ze hun oorsprong in de kookpotten van de staalarbeiders en mijnwerkers van weleer: mannen die zwaar fysiek werk deden en het niet bepaald breed hadden. Hun borden vroegen dan ook om stevige, maar betaalbare kost en de basisingrediënten daarvoor zijn in Saarland volop te vinden: varkensvlees en aardappelen. De Saarlandse keukenprincessen moeten we alvast nageven dat ze ontzettend creatief waren met hun grumbere en ze slaagden er als geen ander in met simpele ingrediënten de lekkerste gerechten klaar te stomen. 

gastronomie Saarbrucken, zum stiefel
de 'gefillde', zware maar heerlijke aardappelknoedels met zuurkool en een romig speksausje


's Avonds schuiven we onze vermoeide benen onder tafel in Zum Stiefel, benieuwd naar wat de Saarlandse pot daar zoal schaft. Op het menu staan drie regionale hits: een Lyoner Pfanne, een Sauerbraten Roulade en een Gefillde. Wij gaan voor de twee laatste en spreken af om halfweg van bord te wisselen. Het aardappelsoepje vooraf met stukjes Lyonerworst gaat zoet binnen en de Sauerbraten - rundsroulade gevuld met gehakt en spinazie met een balsamicosaus erover - is om duimen en vingers af te likken. Bepaald lichte lost kan je de gefillde niet noemen. Twee immense glimmende aardappelknoedels gevuld met gehakt, leverworst en een stevige dot zuurkool, overgoten met een spekroomsausje gapen ons vanaf ons bord vragend aan. Een caloriebom, maar wel een verbazend lekkere, die we doorspoelen met een fris Stiefelbiertje. Morgen is een andere dag en dan wandelen we alles er vast weer af.
pattiserie Saarbrucken, macarons Saarbrucken,
Quanah Schott, de lekkerste macarons

Mit liebe gemacht. Quanah Schott is geen artiestenpseudoniem, maar de naam van een rasechte Saar die in Quartier Mainzer Strasse anderhalf jaar geleden een bescheiden patisserie begon met exclusief gebak en overheerlijke macarons. De geur van chocolade en vers gebakken taartjes werkt bedwelmend als we zijn shop binnenstappen. Quanah legt in zijn open atelier de laatste hand aan een paar extravagante eclairs met praliné. Zijn kaastaart is een voltreffer waar de Saarer gek op zijn, maar zijn paradepaardjes zijn macarons. Wie ze proeft weet meteen waarom. De savoir-faire kreeg hij in Parijs onder de knie, waar hij op z’n 19e met een koffertje, zonder vast plan naartoe trok. Hij kwam pas 11 jaar later terug. ‘Parijs heeft genoeg patissiers,’ zegt hij. 

patissier Saarbrucken, frans gebak in duitsland, kaastaart
kaastaart op Saars

Hier in zijn geboortestad zijn de mensen behoorlijk Frans aangewaaid en al dat verfijnde gebak gaat erin als zoete koek. Quanah maakt geen enorme taarten zoals de Duitse traditie het wil, maar individuele porties, à la française. Nergens anders in Duitsland is het Franse savoir-vivre groter dan in Saarland. Baguettes, terrines, pasteitjes en quiche, je vindt ze hier van dezelfde kwaliteit als over de grens, een paar kilometers verder. Een stevige locale inbreng zorgt vaak voor originele gerechten, zoals een heerlijke crème brûlée van ziegenfrischkaas met mirabellen chutney.



Dat Quanah Schott uitgerekend in Quartier Mainzer Strasse zijn patisserie runt is geen toeval, want deze lange straat heeft zijn bijnaam gourmetstraat niet gestolen. Tussen leuke vintage- en brocantewinkels vindt je er nog gezellige bars en maar liefst 57 restaurants, van simpele Aziatische eethuisjes tot exclusieve sterrentempels. Wie zelf aan de slag wil in de keuken kan er terecht in een van de shops met keukenaccessoires en ook ingrediënten om lekker exotisch te koken vindt je volop in de Asia en orientaalse winkels. In nr. 52 brengt Dagmar Prinz al 10 jaar de lekkernijen van noordoost Spanje aan de man. In haar cosy boetiek Casa Mada vindt je meer dan 250 overwegend Catalaanse specialiteiten als olijfolie, wijn en cava, maar ook echte delicatessen als Brandada de Barcalao, een Spaanse kabeljauwpaté die je terplekke kan proeven.

gastronomie Saarland, liefdesverdrietpillen,
Fruchteria, zoetigheden, sapjes en ldvd pillen

Aan de overkant zuigt het kleurrijke Fruchteria ons meteen naar binnen. Een goedlachse Duitse verwelkomt ons en is zichtbaar trots op haar confituurboetiek. ‘Ik experimenteer voortdurend met smaken’ glimlacht ze. Acht jaar geleden begon de familie Dumont zelf confituur te maken voor het ontbijtbuffet in hun hotel in Saarbrücken. Het succes was zo groot dat de klanten de confituur mee naar huis wilden nemen. Eerst werd er nog verkocht in het hotel zelf, maar door de stijgende vraag kwam er een winkel in de Mainzer Strasse 5. Behalve gewone confituur proeven we er Guiness confituur, augurkenconfituur en maltbiergelei, er is zelfs jam met vanille en tomaten. 'Alles mit liebe gemacht' lezen we op de potjes. Intussen is het gamma uitgebreid met bio limonades, honing, chocolade, en zelfs porselein. Ook een huisgemaakte mirabellenchutney, een echte Saarlandse specialiteit, kan je er kopen. Bij het buiten lopen valt ons oog op enkele doosjes pillen tegen liefdesverdriet, mét gebruiksaanwijzing. ‘Een van de weinige dingen we niet zelf maken’ lacht ze.

restaurant Mainzer Strasse Saarbrucken, Jens Jacok
S'Olivo Saarbrucken

Tegen de sterren op. Klaus Erfort werd in geen tijd een begrip in de Saarlandse gastronomie. Toen de jonge chef in 2002 hier zijn Gästhaus opende, kon hij al terugblikken op een palmares waarvan vele slechts kunnen dromen. Zijn restaurant in de Mainzer Strasse kreeg prompt drie Michelinsterren opgespeld en vandaag mag Erfort zich rekenen tot de vier beste koks van heel Duitsland. In zijn sterrentempel wordt dan ook uitsluitend met dagverse en hoogwaardige grondstoffen gewerkt. De Bretoense kreeft, Périgordtruffels en Poularde de Bresse op het menu zijn alvast een stevige knipoog naar de gastronomie aan andere kant van de grens. Met één Michelinster minder maar met een echte bouillabaisse op het menu doet Jens Jacob dan weer zijn Franse ding in Le Noir, Mainzer Strasse 10. Wij maken kennis met zijn kookkunsten in hotel Leidinger waar we overnachten, want ook daar heeft hij een restaurant, s'Olivo. De bediening is uiterst vriendelijke en de garçons spreken zelfs perfect Frans. We genieten er van een heerlijke zalmtartaar en de gebakken Saint-Pierre met pastissaus, rode biet en champagne risotto is om duimen en vingers af te likken. 


© tekst en foto's: Werner Gladines & Myriam Thys  2015. © foto 8: Caspar Diederik .



Saarland praktisch:

Saarland is de kleinste Duitse deelstaat en grenst aan Frankrijk en Luxemburg. De afstand Brussel - Saarbrücken bedraagt 318 km over de weg. Saarbrücken is ook met de trein vanuit Brussel te bereiken, het traject loopt dan via Luxemburg en de reistijd bedraagt iets langer dan 4 uur. Info trein: www.nmbs-europe.com

Info Duitsland: www.germany.travel/nl www.facebook.com/VakantielandDuitsland

Zeker doen:

Villeroy & Boch Mettlach: www.villeroyboch-erlebniszentrum.html

Musea Saarbrücken: www.saarbruecken.de/en/museums


Slapen:

Wij sliepen in Hotel Leidinger - Mainzer Strasse 10, Saarbrücken. Cosy hotel met leuke themakamers en een Feng Shui-kamer. Uitstekend restaurant. Kamers vanaf 88 euro/nacht. www.domicil-leidinger.de


Eten & Drinken:

Kalinski Wurstwirtschaft: Kaltenbachstrasse 4 Saarbrücken (nabij de Sankt-Johannermarkt): www.kalinskibrueder.de

Zum Stiefel (brouwerijcafe / Saarlandse keuken) streekspecialiteiten en zelfgebrouwen bier. Am Stiefel 2, Saarbrücken: www.stiefelgastronomie.de 

Een ander restaurant waar je volop lekkere streekspecialiteiten kan proeven is Die Kartoffel, St-Johannermarkt 32, Saarbrücken: www.die-kartoffel-sb.de

s'Olivo (restaurant hotel Leidinger van Jens Jacob): Mainzer Strasse 10, Saarbrücken: www.domicil-leidinger.de/sOlivo

Zur Saarschleife: Cloefstrasse 44, Orscholz: www.hotel-saarschleife.de/restaurant

Quanah Schott: super patissier in de Mainzer Strasse: www.facebook.com/QuanahSchottPatisserie

Casa Mada: Spaanse delicatessen uit de oude Emparda. Mainzer Strasse 52, Saarbrücken: www.casa-mada.com

Fruchteria Dumont: Mainzer Strasse 5, Saarbrücke: www.fruchteria.de



Sterrenkoks: 

Gästhaus Klaus Erfort: drie Michelinsterren in de Mainzer Strasse 95 Saarbrücken: www.gaestehaus-erfort.de

Le Noir Gourmet: twee Michelinsterren in de Mainzer Strasse 10, Saarbrücken: lenoir.jensjakobgourmetworld.com

Saarlandse specialiteiten:


Dibbelabbes is een ovenschotel met aardappel en preistamppot, geprepareerd met rauwe aardappelen, spek of varkensbuik en prei in een `Dibbe´ (pot).

Hoorische of Gefillde zijn (al dan niet met gehakt gevulde) aardappelknoedels traditioneel geserveerd met een romige jus van spek. Hoorische zijn langwerpige knoedels, gefillde halve bollen.

Kerschdscher is een gerecht van blokjes aardappel die gesauteerd zijn in heet vet.

Kappes und Grumbeere bestaat simpelweg uit aardappelen met witte kool.

Verheirateten zijn dan weer heerlijke meelknoedels met aardappelen.

Lyoner is ondanks de naam een echte Saarlandse specialiteit. Een gerookte, kruidige worst die gegrild, gebraden of als broodbeleg wordt gegeten.

Viez: een heerlijke appelwijn vergelijkbaar met de Franse cider. De eerste zaterdag van oktober vindt in Merzig het jaarlijkse Viezfeest plaats, een van de populairste evenementen van Saarland.

Meer info over de Saarlandse gastronomie: www.tourismus.saarland.de


WIJ ZIJN SOCIAAL:

LANGS DE TAFELS VAN SAAR (LEKKER) LAND

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->