GROENE ROUTES CHAMPAGNE-ARDENNE (3) - FIETSEN IN HAUTE-MARNE


Fietsparadijs Haute-Marne ligt eerder onopvallend ingebed tussen de Champagnestreek en Bourgogne, waardoor het gespaard bleef van wurgend massatoerisme. Honderden kilometers groene fietsroutes dooraderen het bijzonder gastvrije departement met als highlights het kanaal Champagne-Bourgondië en Le Pays de Langres et des 4 lacs. Fietsen door Haute-Marne is fietsen door de tijd, langs authentieke dorpjes, zacht glooiende landschappen, oude vestingsteden en een indrukwekkende natuur. 
proeven van een mysterieuze sfeer langs Canal Champagne-Bourgondië

Vroege vogels. Nog voor de zon opkomt zitten we al op onze mountain bikes voor een tweedaagse trip van Lac du Der naar Langres, onze koninginnerit door de Champagne-Ardenne. Vanaf het meer kunnen we over de weg makkelijk doorsteken naar het kanaal Champagne-Bourgondië. Toch maken we een omweg langs het smalle Marnekanaal om te ontsnappen aan het weerwerk van het glooiende landschap. Bovendien is de dijk een autovrije groene route (voie verte) wat mooi meegenomen is. Met een zachte wind in de rug bollen we ontspannen naar Saint-Dizier. Onderweg genieten we van een zalig alleen op de wereld-gevoel. Of toch bijna, want als de zon opkomt horen we weer het rauwe trompetgeluid van honderden kraanvogels boven ons. Vroege vogels, net als wij, al zullen zij tegen vanavond heel wat meer kilometers hebben afgelegd dan deze twee eenzame fietsers door de Marnevallei.

 weg van het massatoerisme, op het stille ritme van de vallei
Weg van het massatoerisme. Als we na een uurtje fietsen de Marne oversteken in Saint-Dizier zijn we dringend toe aan wat koffie en verse croissants. Ons bezoek aan de meest noordelijke stad van Haute-Marne is kort en nog voor de stad goed en wel wakker is, zijn wij alweer vertrokken langs het kanaal Champagne-Bourgondië. Het 224 km lange kanaal slingert parallel aan de Marne door de meest authentieke landschappen. Op het jaagpad waar we fietsen, trokken in minder gemotoriseerde tijden paarden de boten verder, nu is het over de hele lengte een groen fietsparadijs, ver weg van het massatoerisme. De autovrije route kan je in Haute-Marne volgen over meer dan 90 km, van Vitry-le-François tot voorbij de oude vestingstad Langres, onze eindbestemming in het departement.


Château du Grand Jardin - Joinville

Mysterieus. 'Het leven is als fietsen, om je evenwicht te bewaren moet je blijven bewegen' zei Einstein. Wij doen ons best om te blijven trappen, maar het fotogenieke kanaal met oude wipbruggen, sluizen en magistrale reflecties nodigt voortdurend uit voor een fotostop. De afstand tussen het jaagpad en de kronkelende Marne bedraagt soms niet meer dan enkele meters waardoor het voelt alsof we tussen twee rivieren balanceren. Fietsen doen we op het vrije en zorgeloze ritme van de vallei waarvan een ongekende rust uitgaat. Mensen zien we nauwelijks behalve dan wat fietsers en hier en daar een visser die geduldig de mistige oever afstruint. Maar het meest genieten we nog van de mysterieuze sfeer die we overal in de vallei voelen. Kort na de middag komen we aan in Joinville waar we nog even afstappen bij het 16e eeuwse Château du Grand Jardin. Het renaissance kasteel met z'n prachtige tuin is dé bezienswaardigheid van de stad en een kleine omweg meer dan waard.  

twee heerlijke kazen uit de regio: Chaource en Langres


De blauwe bron. Kaas, stokbrood en wijn, een goddelijke picknick kan soms heel eenvoudig zijn. Een leuk plekje langs de Marne doet de rest. Op het openluchtmenu staan twee smeuïge kazen uit de regio: een romige witte Chaource uit de Aube en een pittige ingezakte Langres uit, jawel, Langres. Ze smelten zalig langzaam weg in de mond en smaken als altijd twee keer zo lekker in de vrije natuur. De licht zoute nasmaak spoelen we galant weg met een fruitige Muid Montsaugeonnais, een rode wijn uit Haute-Marne die we ons lieten aanbevelen in Joinville. De verkoper vertelde er nog bij dat deze Marnewijnen, sinds ze een nieuwe adem vonden in de jaren '90,  jaar na jaar in de prijzen vallen. Na de heerlijke picknick krijgt deze pinot noir ook onze unanieme zegen. 

La Source Bleue in Gudmont-Villiers

Willen of niet, de rustige groene route bepaalt zelf ons fietstempo. Pas als het echt tot ons doordringt dat we voor zonsondergang Chaumont willen bereiken, schakelen we een versnelling hoger. Op onze fietskaart hebben we nog een laatste stop gemarkeerd: La Source Bleue in Gudmont-Villiers. Dit charmehotel rond een oude watermolen is genoemd naar het eigenaardige blauwe water van de bron die er ontspringt. 'Het is een vreemd maar 100% natuurlijk fenomeen,' zegt eigenares Nathalie die ons kort door het domein gidst, dat werd geklasseerd als natuurmonument. Hotel La Source Bleue heeft iets met fietsen. Het is de ideale plek om te overnachten tijdens een lange fietstocht, het terras en het uitstekende restaurant zijn dan weer perfect om even op adem te komen tussen het pedalenwerk door. Gasten kunnen er ook gewoon een fiets lenen om de streek al trappend te verkennen, ideaal voor wie gastronomie, fietsen en wellness graag combineert.
Het viaduct van Chaumont, een van de indrukwekkendste monumenten van Haute-Marne

Blauwtje lopen in Chaumont. Op een steenworp van Chaumont duiken we met het kanaal even weg in de 275 m lange tunnel van Condes. Toch is deze klein bier vergeleken met de 4,8 km lange tunnel van Balesmes bij Langres, die bijna pal onder de bron van de Marne loopt. Het zijn, behalve het landschap, accenten als deze oude tunnels, sluizen en bruggen die het kanaal uit 1907 een charmante toets geven. De hoogteverschillen tussen de Marne en de Saône worden over de hele lengte opgevangen door maar liefst 114 sluizen waarvan sommige echte kunstwerkjes zijn. Met een riante vertraging bereiken we Chaumont, in het donker, maar met een adembenemend zicht op het immense, blauw verlichte viaduct. Met een lengte van 600m en een hoogte van 52 m is deze brug uit het midden van de 19e eeuw een onderdeel van het spoorwegtraject Parijs - Bazel. We zetten onze fietsen aan de kant voor een wandeling over het laagste van de drie brugdekken waar we letterlijk een blauwtje lopen in het schijnsel van dit indrukwekkend monument. De perfecte afsluiter van een dagje heerlijk weg van de wereld. 
panorama vanaf de langste stadsomwalling van Europa

Acropolis aan de Marne. Net voor de tunnel van Balesmes rijden we een beetje tegen onze zin weg van het inspirerende kanaal waar we twee dagen lang genoten van een ontspannen fietstocht. Langs een autoluwe route trappen we in rechte lijn naar Langres. De oude vestingstad zien we al van ver liggen. Fietsen doen we een versnelling lager want het gaat stevig bergop. Vanop 130 m torent Langres als een echte acropolis boven de groene Marnevallei uit. Voor we de stad zelf verkennen maken we nog een tochtje over de oude stadsmuren. Mét de fiets, want de 3,5 km lange stadsomwalling - de langste van Europa - is een volwaardig fiets- en wandelpad met een spectaculair 360° panorama over het adembenemende landschap rondom. Marjorie, onze gids, wacht ons op bij het standbeeld van Langres beroemdste inwoner ooit: de filosoof Denis Diderot. Deze protagonist van de verlichting zou zijn leven lang aan z'n geboortestad verknocht blijven en dat verwondert ons niks. Onze eerste indruk van Langres is er een dan ook een van een gezellige, kleine stad die meteen uitnodigt tot verkenning. 
Maison de Renaissance 
Onze gids voert ons door een mikado van kleine straatjes langs de vele niches, nissen met een heiligenbeeldje of Maria erin. Sinds het begin van de 17e eeuw sieren ze discreet meer dan 75 façades en werden ze het handelsmerk van de stad. Hoewel ons vooral een homogene bouwstijl opvalt - de meeste huizen hier werden gebouwd in de 16e en 17e eeuw - zien we sporen van zowat alle bouwstijlen sinds de Romeinse tijd. Een van de opvallendste huizen is het complexe Maison de la Renaissance, afgewerkt met mysterieuze ornamenten als een leeuwenkop, ossenschedels en Ionische en Korinthische zuilen. Marjorie kan haar trots moeilijk verbergen als we over de immense stadsomwalling wandelen. Hij is niet alleen de grootste van Europa, zegt ze, hij is ook uniek omdat hij op gelijk niveau met de stad ligt. In de omwalling werden liefst 7 stadspoorten en 12 torens gebouwd. De muren van de robuuste Tour du Petit Sault zijn tot 7 m dik en de lichtinval langs de vele kazematten is ronduit magisch. In de legendarische artillerietoren Tour de Navarre worden we stil bij het enorme houten dakgebinte van 12 m hoog en 29 m breed. Ook hier zijn de muren meters dik en zien we schietgaten op 4 niveaus. De feeërieke verlichting in de toren met wisselende kleuren zorgen voor een spectaculair effect.

Tour du Petit Sault 

Fietsen à la carte. Ook buiten de stadsmuren van Langres kan je ongeremd genieten van je tweewieler. Wij fietsen de oude spoorweglijn Langres / Poinson-Beneuvre op, die in de jaren '60 werd ontmanteld en onlangs een nieuwe bestemming kreeg als groene route (voie verte). Vandaag vertrekken vanaf het 12 km lange traject vier prachtige fietsroutes in de directe omgeving van Langres, tussen 16 en 20 km lang. De routes kan je bovendien à la carte combineren en voeren je (o.a.) langs het plateau van Langres met prachtige vergezichten en de intieme Mouchevallei. Ook liefhebbers van fietstochten met een hogere moeilijkheidsgraad komen in Pays de Langres et des 4 Lacs ruim aan hun trekken. In de streek werden maar liefst 9 fietsroutes door het ongerepte landschap van Haute-Marne uitgestippeld, van 30 tot 70 km lang. Ze laten je telkens op een andere manier kennismaken met de highlights van de groene vallei.




Keuzestress. In Arc-en-Barrois maken we ons op voor een tocht rond Fôret d'Arc, een van de 9 langere fietsroutes rond Langres. Nadat we in Haute-Marne zowat overal langs het water en dus zonder klimwerk reden, gaan we moedig de uitdaging met de hoogteverschillen aan. De route maakt een 35 km lange lus over autoluwe wegen waar theoretisch minder dan 1000 maar in de praktijk amper 500 auto's per dag passeren. Het landschap verveelt geen seconde. Soms gaat het stevig bergop maar na iedere klim doemt er weer een nieuw, verbluffend vergezicht op. We fietsen langs uitgestrekte zonnebloemvelden, oude boerderijen, dito kloosters en idyllische dorpjes met een handvol inwoners. Langs de weg rent af en toe een vos of een stel reeën verschrikt weg.



In Giey-sur-Aujon stallen we onze fietsen tegen de gevel van Brasserie de Vauclair. We proeven er heerlijke streekbieren die gebrouwen worden volgens eeuwenoude tradities met het natuurlijke water van de Chou bron. Lekker eten en drinken kan je trouwens overal in Haute-Marne. 's Avonds dineren we in het restaurant van Hotel du Parc in Arc-en-Barrois. De chef verwent ons met een assortiment huisgemaakte entrées, de rillettes van everzwijn met Chou-bier zijn een specialiteit om duimen en vingers bij af te likken. Keuzestress bij het hoofdgerecht: eten we reefilet of everzwijnragout? Of gewoon allebei, besluit de sympathieke chef. Hij houdt woord en schotelt ons een bord voor met én ree én everzwijn. Na de kaasschotel en het dessert kunnen we geen pap meer zeggen. Over de calorieën maken we ons weinig zorgen, want die fietsen we er morgen gegarandeerd weer af...



FIETSROUTES HAUTE-MARNE PRAKTISCH:


ER NAARTOE:

Met de wagen: Je kan makkelijk met de wagen naar Haute-Marne rijden en je eigen fietsen meebrengen. Lac du Der ligt op 300 km van Brussel, Langres op 470. Leuk is dat je op de terugweg nog een ommetje kan maken langs Reims om een voorraad champagne in te slaan, of gewoon een glas kan drinken in een van de trendy champagnebars (lees ook: dichtbijenverweg/2014/12/vijf-champagnebars-om-te-onthouden.html).


Met de trein: Een andere mogelijkheid is de fietsen op de Thalys zetten:
Thalys Brussel-Parijs: 1u20 en dan vanuit gare de l’Est met de TGV naar Vitry-Le-Francois: eveneens 1u20. Vandaar is het 22km fietsen naar het meer, maar het loont de moeite want je zit meteen middenin de natuur. Je fietsen mogen gratis mee op de Thalys als je het voorwiel eraf haalt en de fiets in een hoes steekt: thalys.be.voyages-sncf.com/nl


Op de TGV is een gedemonteerde fiets in een hoes ook gratis, maar als je je tweewieler niet wil demonteren betaal je 10€ en moet je reserveren, het is ook niet op alle trajecten toegestaan, dus best even checken: aide.be.voyages-sncf.com/fr/services/transport-velo


SLAPEN:


La Source Bleue *** aan het kanaal Champagne-Bourgondië is een erg rustgevend hotel in een 18de eeuwse molen, uitgebreid met een moderne vleugel. Je kan er ook in een super romantische woonwagen logeren. La Source Bleue ligt middenin een park van 5ha. De pianobar in de oude molen is origineel en als je je na een lange fietstocht wil laten masseren kan dat in je eigen kamer. Eten is er een plezier, de keuken is gerenommeerd. Boeken: Lasourcebleue.com, info: www.hotelsourcebleue.com

Le Relais Sud de la Champagne 7 comfortabele hotels in de zuidelijke Champagnestreek (Colombey-les-Deux-Eglises, Chaumont, Langres, Arc-en-Barrois en Nogent-en-Bassigny) waar je behalve overnachten ook nog eens kan genieten van een lekkere regionale keuken. Ideaal voor fietsers, want de hotels zorgen zelf voor het transport van je bagage naar je volgende fietsbestemming: www.relais-sud-champagne.com

Auberge de la Fontaine: eenvoudig, betaalbaar dorpshotel in Villiers-sur-Suize maar met een warme ontvangst, gezellige lokale atmosfeer, erg lekker eten en in de zomer een leuk terras: boeken op: Aubergedelafontaine.fr, info: www.aubergedelafontaine.fr


FIETSEN:


Fietsverhuur: lijst van de officiële fietsverhuurders in de Champagne-Ardenne: www.tourisme-champagne-ardenne.com/location-de-velo

Info over de groene fietsroutes: www.voiesvertes.com

Een overzichtelijk plan van de fietsroutes in de Champagne-Ardenne kan je zowel krijgen als downloaden bij de toeristische dienst van de regio: www.champagne-ardennen-toerisme.nla-velo.aspx

In Langres kan je zowel gewone als elektrische fietsen huren voor een stadsverkenning of een van de routes rond de stad, heel betaalbaar, Office du Tourisme: www.tourisme-langres.com

Toeristische dienst Haute-Marnewww.tourisme-hautemarne.com

Info over Frankrijk: http://be.france.fr/nl



Meer fietsen in Champagne-Ardenne op onze blog:

Groene routes Champagne-Ardenne 1: Fietsen in de Franse Maasvallei
Groene routes Champagne-Ardenne 2: Fietsen in de Marne
Groene routes Champagne-Ardenne 4: Fietsen in Aube 



© tekst & foto's: Werner Gladines & Myriam Thys 2015, foto's Langres: © Jean-François Feutriez


WIJ ZIJN SOCIAAL:



GROENE ROUTES CHAMPAGNE-ARDENNE (3) - FIETSEN IN HAUTE-MARNE

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->