PARIJS OVER DE TOPPEN


Parijs werd net als Rome op zeven heuvels gebouwd. Over het aantal valt te twisten, wij houden het bij het gangbare cijfer. Maar weet u ook op welke en wat er allemaal te beleven valt? Wij trokken met een paar stevige bottines in een grote boog van Montmartre naar Mont Saint-Geneviève en vonden verbluffende vergezichten, intieme hoekjes, groene oases en we daalden ook letterlijk af in het rijk der doden. Parijs over de toppen.


Montmartre.

1. Montmartre (130 m) is  niet alleen de hoogste en de beroemdste, maar ook de meest platgelopen heuvel van Parijs zij het dan figuurlijk. De kunstenaarsberg van weleer fossiliseerde tot een toeristische attractie van formaat met de hele souvenir-rataplan in haar zog. Van de publiekstrekkers - Moulin Rouge, Place du Tertre, Sacré-Coeur... - onthouden wij vooral het charmante Musée de Montmartre en de verstilde paadjes op het idyllische cimetière de Montmartre.

Doen: het jaarlijkse Fête des Vendanges rond de wijn van Montmartre trekt ieder jaar in oktober een paar honderdduizend bezoekers. De wijn lijkt ons een excuus om te feesten en het is 'm vooral om de sfeer te doen. Metro Pigalle of Abesses.

* Meer over Montmartre in ons artikel Montmartre revisited

GParc des Buttes-Chaumont.

2. In Buttes Chaumont (103 m) werd tijdens het Seconde Empire een leger ingenieurs en werklieden ingezet om een immens park naar Engelse model uit de de oude kalkgroeves te beeldhouwen. Grove middelen als het gebruik van dynamiet werden daarbij niet geschuwd. Resultaat: een spectaculair park met gapende afgronden, een 30 m hoge waterval en twee duizelingwekkende hangbruggen. Met vijf kilometer wandelwegen en pick-nickruimte zat is het prachtige park al zo'n 150 jaar een van de favoriete m'as tu vu spots van Parijs.

Doen: zien en gezien worden, vul een pick-nickmand op le Marché de Belleville of le Marché Pyrénées, koop een fles bubbels in een buurtwinkel en meng je nonchalant maar met stijl onder de locals op de hellende vlaktes van het park. Metro Botzaris of Buttes-Chaumont.


Belleville.

3. Belleville (128,5 m) - de geboorteplaats van Edith Piaf - betwist de titel de hoogste te zijn al jarenlang met Montmartre. Onbelangrijk vinden wij, op centimeters komt het niet aan. Waar Belleville het wel op wint is het mooiste uitzicht op de stad, in het Parc de Belleville zie je alle highlights van Parijs in een oogopslag. Straatkunst vind je in de wijk overal. Ben, Nemo, Mesnager - om er slechts enkele te noemen - maakten de straten van Belleville een groot openluchtmuseum. Het landelijke en charmante verleden van de wijk  ligt ingebed tussen de woonblokken, maar wie zoekt die vindt.

Doen: een avondje in le Vieux Belleville (resto-musette) in de rue des Envierges is een onvergetelijke belevenis. Je kan er lekker tafelen en uit volle borst meezingen met klassiekers uit het musette-repertoire. 
Metro Belleville, Couronnes, Jourdain of Pyrénées.

*meer over Belleville in ons artikel Belleville, ruwe parel in Parijse oostrand

Menilmontant.

4. Ménilmontant (108 m) wandel je vanuit Belleville bijna ongemerkt in. De bekendste inwoner van Menilmuche was Maurice Chevalier die de heuvel ooit bezong in 'La marche de Ménilmontant'. Vooral in de buurt van de Notre-Dame-de-la-Croix kan je verdwalen in gezellige straatjes.

Doen: op de nabijgelegen begraafplaats Père Lachaise wandel je langs de laatste rustplaats van een resem celebrities als Piaf, Bizet en Jim Morrison. De beroemdste dodenakker ter wereld bezichtigen met een gids zorgt voor verrassende onthullingen. Metro Couronnes, Ménilmontant of Père Lachaise.


Buttes aux Cailles, sympathieke studentenbuurt.

5. Butte aux Cailles (63 m) leidt zonder shops en banken een bescheiden bestaan in de schaduw van het drukke Place de l’Italie en le Quartier Chinois. Met la Cité Universitaire om de hoek wordt de charmante buurt druk bezocht door studenten die ’s avonds afzakken naar de kleine bars en gezellige bistro’s in de rue des Cinq Diamants en de rue de la Butte aux Cailles. Ambiance verzekerd. Op het Place Paul Verlaine zie je de art-nouveau gevel van een van de oudste en opmerkelijkste zwembaden van Parijs, een 600 m diepe bron stuwt er onafgebroken 28° warm water naar het bad. Net als Belleville en Ménilmontant heeft ook Butte aux Cailles z’n local hero: Serge Gainsbourg.

Doen: de bistro's Chez Gladines (Baskische kost - rue des Cinq Diamants) en Le Temps des Cérises (een coöperatieve die gerunt wordt door sympathisanten van de Parijse Commune - rue de la Butte aux Cailles) zijn regelrechte aanraders. Metro Corvisart.


Montparnasse.

6. In Montparnasse (66 m) kan je zowel omhoog als omlaag. Op Place Denfert Rochereau daal je af in het rijk der doden, letterlijk. In de catacomben, oude steengroeven, werden de botten en schedels van meer dan 6 miljoen lichamen kunstig gestapeld.  Het is een macabere ervaring die veel volk lokt. Voor wie het liever hogerop zoekt biedt de Tour Montparnasse uitkomst. In geen tijd ben je met de snelste lift van Europa op de 59verdieping waar je vanop 219 m hoogte een spectaculair uitzicht op Parijs hebt. Italienne en Gaité Montparnasse.

Doen: Montparnasse had rond 1920 - les Années Folles - een grote gemeenschap kunstenaars en intellectuelen waaronder Picasso, Chagall en Jean Cocteau. Rue de la Gaité werd legendarische met theaters en cabarets als Bobino,   Ook vandaag kan je in de rue de la Gaité nog terecht voor een ontspannen avondje uit. Metro Gaité of Gare Montparnasse.


Mont Saint-Geneviève.

7. Blikvanger op Mont Saint-Geneviève (61 m) is het immense Panthéon dat Lodewijk 15e liet bouwen voor de patroonheilige van Parijs: Sainte-Geneviève, na de revolutie omgedoopt tot een tempel ter eer en glorie van de grootste aller Fransen. In de crypte rusten dan ook illustere figuren als Hugo, Zola en Voltaire. Vanaf het koepeldak heb je een magnifiek uitzicht over de stad. In de nabijgelegen Jardin du Luxembourg - een van de mooiste en drukst bezochte parken van Parijs - is vooral de magische Medicifontein een plek om te onthouden.
Doen: De slinger van Foucault die in 1851 aan een 67 m lang touw werd opgehangen in de koepel van het Panthéon is ronduit imposant en leverde het bewijs dat de aarde om haar as draait, zelfs in Parijs. Metro Cardinal Lemoine.

© WG - DICHTBIJ 1 VER WEG  2014.

PARIJS PRAKTISCH:


Toeristische dienst van Parijs: www.parisinfo.com

Info over Frankrijk: be.france.fr/nl


Vervoer: Wij reden naar Parijs met  Voyages-sncf.com dé hogesnelheids treinspecialist van Europa. Voyages-sncf.com maakt het de reizigers makkelijk door o.a. de reserveringsalert waardoor reizigers een e-mail ontvangen zodra de door hun gewenste treinkaartjes voor een klein prijsje online te koop zijn. Super handig!

PARIJS OVER DE TOPPEN

Geen opmerkingen

Naam

E-mail *

Bericht *

-->