Texel is een vat vol verhalen, van stoere walvisvaarders en mysterieuze jutters, van schipbreukelingen en oude legendes. Dat ontging ook schrijver Jan Wolkers niet, die er van 1981 tot aan zijn dood in 2007 verbleef. Hij vond er inspiratie en was dol op de natuur van het eiland. Maar Texel is niet alleen Wolkers’ paradijs, het is de ideale plek om met de hele familie naartoe te trekken. Van heel Nederland heeft Texel ook de meeste zonuren. Doe daar nog de zee en kilometerslange stranden bij en je hebt de ideale dichtbij-bestemming met een ver weg-gevoel. Wij gingen in de lente op Texel onthaasten en genoten ongebreideld van het beste dat het eiland te bieden heeft .
Texel, een fietseiland bij uitstek.
|
Op de veerboot van Den Helder naar Texel ontmoeten we al meteen enkele landgenoten met kinderen, logisch, het is paasvakantie, de ideale periode om dit Waddeneiland te bezoeken. Hun enthousiasme werkt heel aanstekelijk. Wij brachten Txiki mee, Myriam's Pyreneese herder, net zoals kinderen zijn ook honden hier graag geziene gasten. Als we in 't Horntje van de boot afrijden schijnt de lentezon volop en voelen we de besognes van de overkant vlot van ons afglijden. De overkant? Het is een oeroud Texels begrip, een knipoog naar de gapende kloof met het vasteland, want eilanders zijn nu eenmaal een volkje met een legendarisch vrijheidsgevoel. In De Cocksdorp, waar we slapen, verruilen we de auto voor de fiets, het ideale vervoermiddel om hier te onthaasten. Langs de Postweg trappen we naar De Koog, een van Texels zeven charmante dorpjes.
Lente in Texel: de kleuren van narcissen, hyacinten en tulpen spatten ons tegemoet.
|
De weg verveelt geen seconde, al snel spatten de kleuren van duizenden narcissen, hyacinten en tulpen ons tegemoet. Een oude telefooncel, omgedoopt tot piepercel, staat te roepen om klanten. Er liggen zakjes aardappelen te koop, het geld stop je gewoon in een blikken doosje. Scholeksters schuimen met hun felrode bekken nerveus de weiden af, waarvan de groene eentonigheid wordt verbroken door bosjes verdwaalde paasbloemen en pluizige witte lammetjes. Langzaam bekruipt ons dat heerlijke vrije eilandgevoel en laten we de overkant voor wat hij is. Een bruisende gezelligheid onderscheidt De Koog meteen van de de andere, meer intiemere, dorpjes op Texel. Oostduinkerke, maar dan in zakformaat. We flaneren er door de levendige Dorpstraat, langs kleurrijke souvenirshops, ijssalons en gezellige terrasjes. De lekkere geuren die uit de omliggende restaurants ontsnappen brengen de snuffel van ons hondje op hol. Mexicaans, Argentijns, Italiaans of lekker Texels, je kan er de hele wereld proeven in een enkele straat.
"Langzaam bekruipt ons dat heerlijke vrije eilandgevoel en laten we de overkant voor wat hij is."
De Eierlander waakt onvermoeid over Texel.
|
Europa's laatste veldslag. Een mooi aangelegd fietspad door de duinen brengt ons tot bij de Eierlander, de Texelse vuurtoren die als een rode kathedraal over het eiland waakt, we genieten er van een magistraal panorama, we zien zelfs Vlieland. Hoe sereen de trots van Texel er vandaag ook bijstaat, in de slotfase van de Tweede Wereldoorlog was hij de inzet van een bloedig treffen: de Russen-oorlog. Meer dan 800 krijgsgevangen Georgiërs, die uit lijfsbehoud bij een Duits bataljon aansloten, gingen in april '45 aan het muiten. Wat volgt is een bloedige strijd die nog weken na de bevrijding van Nederland nazindert en die de geschiedenis inging als Europa's laatste veldslag.
Luchtvaart & oorlogsmuseum Texel.
|
Aan het vliegveld van Texel stappen we af bij het Luchtvaart en Oorlogsmuseum dat bol staat van straffe verhalen en stoere heroïek. Omdat Texel in WO II op de vliegroute van de geallieerde bommenwerpers lag, was de Duitse luchtafweer heel actief op het eiland. Rondom Texel werden heel wat vliegtuigen neergehaald, in het museum kunnen we enkele opgeviste wrakstukken bewonderen. Van een dame in het museum krijgen we nog een leuke eettip mee: het Pangkoekehuus in De Cocksdorp. 's Avonds komen we er op krachten van een dagje fietsen in de zilte zeelucht met heerlijk zoute pannenkoeken en dito Texels bier. We ronden er onze dag af met een Juttertje, een lokale opkikker van 14 kruiden.
"De Russen-oorlog op Texel was een bloedige strijd die de geschiedenis inging als Europa's laatste veldslag."
Aaibaarheidsfactor 10. Rond Oudeschild voelen we lichte weerstand bij het fietsen, De Hoge Berg, een opstuwing uit de ijstijd, is met 15 m het hoogste punt van het eiland. In het glooiende landschap rondom dartelen honderden lammetjes rond als volleerde clowns. We zetten onze fietsen aan de kant om te genieten van hun gekke capriolen. Verderop belanden we bij schapenboerderij Rozenhout die Hans Witte in 1982 van z'n ouders overnam. Hij maakte van de voormalige leliekwekerij een attractie die druk bezocht wordt door jong en oud, alles draait er om het schaap. In een schuur zien we kinderen piepjonge lammetjes knuffelen die zich de aandacht gretig laten welgevallen. 'In Texel wonen ongeveer evenveel schapen als mensen,' vertelt Hans. 'In het voorjaar komt daar nog eens een veelvoud aan lammetjes bij'. Drukke tijden dus want op de boerderij worden er nu iedere dag tientallen geboren.
In de lente komen er op Texelduizenden lammetjes bij.
|
Hans kan rekenen op de hulp van z'n trouwe viervoeters Skip en Rassia die zijn bevelen feilloos opvolgen. Het is verbazend te zien hoeveel autoriteit de honden hebben. Ze geven een demonstratie die kan tellen en springen tot 2,75 m hoog. Als ze de voltallige kudde naar binnen willen drijven, is dat buiten een kersverse moeder gerekend die haar lammetjes kwijt is. Skip en Rassia zijn op hun hoede, want met een gestresseerd mama schaap valt niet te lachen. Intussen is ook het instinct van onze Pyrenese herder kwispelend komen bovendrijven, voor haar is Texel een immense speeltuin met duizenden witte vriendjes. 's Avonds dineren we in Brasserie Rebecca in De Waal, de gastronomische sensatie van het eiland, waar volop met verse lokale producten wordt gewerkt. Op het menu staat Texels lam met asperges. De frisse zeelucht en de zilte grond geven zowel het vlees als de asperges een aparte zachte smaak. Wij genieten van de eerste tot de laatste hap en zijn danig onder de indruk van de Texelse gastronomie.
"In Texel wonen ongeveer evenveel schapen als mensen."
Op het menu: Texelse asperges met dito lamsvlees.
|
Samen met Natuurmonumenten wil hij mensen sensibiliseren voor de kwetsbare Waddenzee en tegelijk de visserij promoten. 'Van de Wadden is vaak nog te weinig geweten,' vervolgt hij, 'zo realiseert haast niemand zich dat 80% van de Nederlandse mosseloogst uit de Waddenzee komt'. Plotse consternatie op het dek als de kotter langs een zandbank vaart waar een dozijn zeehonden liggen te zonnebaden, de kinderen gaan door het dolle heen. 'Zo'n zeehond eet al gauw 7 kilo vis per dag,' verzucht Frido, waarmee hij aangeeft dat het visbestand er volgens hem flink onder lijdt. Het moment suprême volgt als tenslotte de netten wordt opgehaald: krabbetjes, zeesterren, knorhaantjes en uiteraard veel garnalen rollen het dek op.
De garnalen worden onmiddellijk gekookt en uitgedeeld. Ze smaken overheerlijk. 'De meeste garnalen die in de Noordzee gevangen worden gaan met koelwagens naar Marokko om daar gepeld te worden en komen dan uiteraard weer terug met bewaarmiddelen,' zegt Frido. Bij eb loopt de Waddenzee voor meer dan de helft leeg: 1140 miljard liter en dat tweemaal per dag. Hoog tijd dus om terug naar de haven te varen of we kunnen de boot duwen. Voor we weer aanleggen in Oudeschild krijgt iedereen nog een zakje verse gekookte garnalen. 'Vandaag nog opeten' lacht Frido 'want deze zijn gegarandeerd vrij van bewaarmiddelen'.
"Bij eb loopt de Waddenzee voor meer dan de helft leeg: 1140 miljard liter en dat tweemaal per dag."
Ecomare.
|
Kijken mag, aankomen niet. Een van de bekendste Texelaars was Jan Wolkers die er van 1981 tot aan z'n dood verbleef. Hij vond er niet alleen inspiratie voor zijn boeken, maar was vooral verknocht aan de fascinerende natuur van het eiland. Zo is de Waddenzee een populaire fly-in voor miljoenen trekvogels die er ieder jaar een broodnodige stop maken op hun tocht naar Afrika. Wie de natuur op Texel verkent komt altijd terecht bij het educatieve bolwerk Ecomare in De Koog. In het museum worden we verwelkomd door een wolharige neushoorn, een kolos die in minder geciviliseerde tijden de wadden onveilig maakte. Aan fabelachtige wezens ontbreekt het Ecomare niet. In een schemerig zaaltje zien we een replica van de immense haringkoning die in 2009 op Texel aanspoelde, een meterslange zilveren vis met een enorme rode kroon op zijn kop. Een unicum, want hij leeft uitsluitend in de diepte van de oceaan.
Een opgezette vos vertelt dan weer een ander verhaal. Toen het dode beest in '93 in Texel werd ontdekt hield heel het eiland de adem in. Vossen komen normaal niet voor op Texel, waardoor de grootste kolonie lepelaars van Nederland er ongestoord kan broeden. Gelukkig bleek het om een flauwe grap te gaan. Het kadaver werd meegebracht van de overkant en langs een Texelse weg gedropt. Dè blikvangers in Ecomare zijn de zeehonden en bruinvissen die er gezapig baantjes trekken in de buitenbassins. Kinderen worden er als een magneet door aangezogen en als een meisje aanstalten maakt zo'n zeehond te strelen trekt mama verschrikt haar hand terug. Het meisje kijkt bedremmeld. Zeehonden lijken heel aaibaar maar kunnen behoorlijk hard bijten. Kijken mag, aankomen niet. Het pruillipje is snel verdwenen als mamalief haar wat later een levensechte pluchen versie uit de museumshop kado doet.
"Schrijver Jan Wolkers vond in Texel niet alleen inspiratie voor zijn boeken, maar was vooral verknocht aan de fascinerende natuur van het eiland."
Schattig als lammetjes, maar iets minder aaibaar.
|
© DICHTBIJ & VER WEG 2015
TEXEL PRAKTISCH:
Toeristische dienst Texel: www.texel.net
Transport: wij reden met de wagen 4 uur vanuit Brussel naar Den Helder. Afvaarten overzetboot naar Texel om het halfuur, prijs voor een retour met de personenwagen 36,50 euro, fietsers betalen 5 euro. www.teso.nl - Slapen: wij sliepen in De Krim, het best uitgeruste vakantiepark van Texel èn alle Waddeneilanden: www.krim.nl
ZEKER DOEN:
Schipbreuk en Juttersmuseum Flora - De Koog: rariteitenkabinet van een leven lang jutten langs de Texelse stranden, warm aanbevolen: www.juttersflora.nl (binnenkort kan je onze reportage over Flora lezen op deze blog) - TX 10 Emmie: garnalen vissen en zeehonden spotten met de kotter van Frido. Afspraak in de haven van Oudeschild, boek tijdig om teleurstellingen te voorkomen, 11 euro euro/pp, kinderen van 3 tot 9 jaar betalen 9 euro: www.garnalenvissen.nl - Luchtvaart en Oorlogsmuseum Texel: museum over de geschiedenis van de luchtvaart en de Tweede Wereldoorlog op Texel: www.lomt.nl - Fietsen: Texel is hèt fietseiland bij uitstek. Je kan er gewoon je neus achterna fietsen of enkele thematische fietsroutes volgen.
1. De Tasty Tour Texel (24 km) introduceert fijnproevers op een sportieve manier met de rijke voortbrengselen van de Texelse bodem en de culinaire verworvenheden van het eiland. 2.De Jan Wolkers-fietsroute (27 km) Texel verkennen in de voetsporen van de bekende auteur. 3. Langs de Lammetjesfietsroute (35 km) beleef je het ultieme lentegevoel. 4. De Geheimenfietsroute (34 km) is dan weer geknipt voer voor wie de verborgen kantjes van het eiland wil ontdekken. - Ecomare: het wadden en Noordzeecentrum in De Koog is zoveel meer dan enkel een museum en centrum voor natuureducatie: www.ecomare.nl - Wadlopen: de drooggelopen wadden lijken kaal maar bruisen van het leven, wadlopen is een unieke ervaring die je nooit zonder gids onderneemt: www.ecomare.nl - Texelkunst Angelina Stiehl: het atelier met expositieruimte in De Waal waar Angelina haar Texelse kunstwerken, foto's en souvenirs toont en verkoopt. www.texelkunst.nl
ETEN & DRINKEN:
Het Pangkoekehuus - De Cocksdorp, lekkere zoete en zoute pannenkoeken voor groot en klein: www.pangkoekehuus.nl - Brasserie Rebecca - De Waal, gastronomisch restaurant met overwegend lokale specialiteiten, een aanrader: www.rebeccatexel.com - Veronica - Oudeschild, snackbar in de haven van Oudeschild, door kinderen uitgeroepen tot het beste eethuis van Texel. Ook wij vonden de kibbeling best lekker: www.veronicatexel.nl
een verfrissende Texelse skuumkoppe |
TEXEL MET KINDEREN:
Geen opmerkingen